İki gündür çok önemli bir seminere gidiyorum. Adı: Çalışanların Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi.

Eğitim, Halk Eğitim Merkezi'nde veriliyor. Bu eğitime, İnegöl'deki öğretmenler katılıyor. Eğitimi; İş Güvenliği Uzmanı Ayşe Çiler YETĞİN Hocahanım veriyor.

Öncelikle şunu belirteyim; bu zamana kadar katıldığım hiçbir seminer, bu kadar etkili ve verimli olmamıştı. Hem eğitimin içeriği, hem de Ayşe Hocahanımın sunumu takdire şayandı. Hocahanım hem diksiyonu, hem de konuya hakimiyeti ile alkışı fazlası ile hak ediyor. Bu konuda, eğitimci ihtiyacı duyan her kuruma, tavsiye ediyorum.

BU EĞİTİM HAYATİ DEĞER TAŞIYOR

Her kurumun, her çalışanın bu eğitimi mutlaka alması gerekiyor. Ama yetkililer bunu yasal zorunluluk olduğu için, yükümlülüğü başından savmak için yapmamalı. Katıldığım seminer, hayati önemde bir seminerdi. Çok faydalandım.

Maalesef ülke olarak iş güvenliği konusunda çok gerideyiz. Ajansımıza gelen kazaların çoğu iş kazası. Ve İnegöl sanayi kenti olduğu için ölümlü iş kazaları da çok yaşanıyor. Bu kazaların en büyük sebebi de; kişisel tedbirsizlik ve dikkatsizlik.

6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunumuz var. Maalesef bu konunun gereği çoğu işletmelerde yerine getirilmiyor. Üst üste iş kazaları yaşıyoruz ama ders almıyoruz.Meslek hastalıklarına yakalanıyoruz ama haklarımızı bilmiyoruz.

İş kazalarını önlemek için başta Devlet olmak üzere, işveren ve çalışan hepimizin sorumluluğu var.

İŞ KAZALARINDA ÇOK CAN KAYBI VAR

İş kazaları konusundaki rakamlar çok ürkütücü; Dünyada her yıl, 2.2 milyon insan iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu. hayatını kaybediyor.

Her yıl, 160 milyon çalışan da iş kazaları ve meslek hastalıkları dolayısıyla yaralanıyor, sakat kalıyor ve hastalanıyor.

Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta ve her 6 saatte de bir işçimiz hayatını kaybetmekte.

Her gün evlerinden çıkan ve çalışmaya giden 4 işçimiz, akşam evine dönememekte.

İŞ KAZASI ŞAMPİYONUYUZ

Maalesef, Ölümlü iş kazaları istatistiklerinde Avrupa'da ilk sıradayız.

İş kazaları ve meslek hastalıklarından sosyal güvenlik sistemimizdeki kayıp; yılda 4 Milyar TL civarında. TÜİK'in, GSMH rakamlarına göre toplam kayıp; yılda yaklaşık 35 milyar TL civarında...

Bir başka çarpıcı sonuç;Araştırmalara göre; 300 iş kazasından biri ölümle sonuçlanıyor.Bu kazaların oluşmasında % 88 oranında kişilerin tedbirsiz davranışları, % 10 oranında güvensiz çalışma ortamı ve % 2 oranında da doğal sebeplerin etkisi var.

Yani iş kazalarının temel nedeni yine biziz. Aldığım eğitimde çok şey konuşuldu. Bunları paylaşmaya sayfalar yetmez. Demem odur ki; İş güvenliği konusuna acil her birimiz el atmamız gerekiyor.

TEŞEKKÜR ETMEK ERDEMDİR

Yaklaşık 15 yıldır köşe yazarlığı yapıyorum. Yeri gelmiştir, yazılarımda kimini eleştirmişimdir, kimini övmüşümdür. Hakkında yazdığım müspet bir yazıdan dolayı bana ulaşan insan sayısı parmak sayısını geçmez.

Ancak eleştiri yaptığım için beni arayan o kadar çok isim oldu ki. Eleştiri kültürümüz yok. Eleştiriye açık değiliz. Yanlışlarımızın söylenmesinden rahatsız oluyoruz. Bunu bir dost olarak yapsanız da sonuç değişmiyor.

Bu açıdan teşekkür etme nezaketinde bulunan insanları hep önemsemişimdir. Son yazılarımda bu inceliği gösteren isimleri paylaşmak istiyorum;

İnegöl Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, İnegöl Cumhuriyet Başsavcımız Mustafa Çelenk, Büyükşehir Meclis Üyemiz Nedim Bayram, Kent Konseyi Başkanımız Haydar Cerrah, İnşaat Mühendisi Özgür Öztürk ve Yönetmen Hasan Kandemir... Umarım unuttuğum isim yoktur. Yazılarımdan dolayı teşekkür eden, arama nezaketinde bulunan bu güzel insanları, hassaten tebrik ediyorum.