İnegöl dahil Türkiye bu sene son yılların en çok yağışını alıyor. Eski alt yapı kaldırmıyor. Yeni altyapı çalışmaları başlayalı neredeyse 2 sene oldu ve şimdi çevre yolundayken çalışmalara ara verildi. Orantısız bir eleştiri olsun diye yazmıyorum. Bu işin gerçekten zor bir iş olduğunu söylemek istiyorum. Nerede yağarsa yağsın bu derece yoğun yağış mutlaka o şehrin doğal yaşamını etkiler. Lakin bu gerçek bile İnegöl'ün alt yapısının eskidiği gerçeğinin üzerini örtemez.

Gözlemlediğim kadarıyla Mahmudiye mahallesinde devam eden alt yapı çalışmaları tüm İnegöl'de tamamlandığında en az bi 50 yıl rahat edeceğiz inşallah.
Normalde her şiddetli yağmur yağdığında birinci katların tuvalet ve banyolarından lağım sularının taşması yağmur suyu ile kanalizasyon atıklarının aynı borularla taşınıyor olmasından kaynaklanıyordu. Büyükşehir'in başlattığı bu çalışma tamamlandığında istediği kadar yağmur yağsın kanalizasyon taşmaları son bulacak.

Cadde ve sokakların sel götürmesi diğer büyük bir problem. İnsanların iş yerlerini, evlerini su basması, trafiğin felç olması mevcut alt yapının hep yağmur suyunu rahat tahliye edememesinden kaynaklanıyor. 30-40 yıl evvelki İnegöl ile şimdiki bir değil.


Ben de Mahmudiye mahallesinde doğmuş büyümüş biri olarak hayal meyal hatırlıyorum sokağımızda en son kanalizasyon boruları çocukluğumda döşenmişti. Şimdi yaşım 40 bir daha yenilendiğini görmedim. 20-30 senelik alt yapı ile idare etmeye çalışıyor mahallemiz. Peki idare edebiliyorlar mı?

Maalesef ki durum çok kritik. Mesela şikayetlerin yoğun arttığı Karanfil sokakta ilk boruların döşendiği dönemde 20 civarı müstakil, tek katlı iskan evleri varken şimdi her bir müstakil ev yıkılıp yerine üç katlı çift daire yapıldı. Yani nüfusun bire altı artmasına rağmen aynı alt yapıyla idare etmeye çalışıyoruz. On evin kanalizasyon artığıyla altmış evin ki bir mi!?


İki yıl evvel görüştüğüm zamanın BUSKİ İnegöl md. Ahmet AKA, BUSKİ'nin bir sene içinde İnegöl´e 60 Trilyonluk yatırım yaptığını, hali hazırda süren sorunlardan ve onlar için neler yaptıklarından bahsettiydi.

Tüm İnegöl´ün o sene hem kanalizasyon atıklarını arıtmaya bağlayan yeni ve büyük hatlarla döşenmeye başlandığını, hem de yağmur suyunun derelere olan bağlantısı için cadde ve sokaklara ayrı yeni ve büyük borular döşenmeye başlandığını söyledi. Sokaklara 600 lük, ana artellere 1000'lik borular döşenmeye başlanmıştı.


Bu görüşmemizden sonra geçen iki yıllık süreçte gözlemlediğim kadarıyla Yeni Sanayi henüz devam ediyor. O zamanlar yeni başlanmıştı.


Halihazırda İnegöl´de yağmur suları ve kanalizasyon birlikte karışarak akıyor. Maalesef doğanın ya da ova köylülerinin kullanması gerekirken temiz yağmur suları heba oluyor. Aka, bu suları kurtarmak için tüm İnegöl´e ikili hat çekeceklerini, yağmur suyu ile kanalizasyonu ayıracaklarını söyledi. Yağmur suyu derelere, kanalizasyon ise arıtmaya yönlendirilecek.


Şu an yapılan çalışmanın teknik boyutu bu yönde. Alinur Aktaş'ın da Büyükşehir Belediye Başkanı olması İnegöl için bir şans. Kendisinden ricamız lütfen elinizi çabuk tutun. İnegöl'ümüze bir omuz atın. Böylece bir an önce çalışmalar biterde artık İnegöl her yağmur yağdığında ismi ile müsemma olmaktan kurtulup göl'e dönmez.. Biz gölleri doğal ortamlarında seviyoruz evimizin önündeki yollarda, caddelerde değil...