Perşembe ve Cuma gününü İSMOB fuarında geçirdim.
Birçok İnegöllü firma standını gezme ve firma sahipleriyle konuşma fırsatı buldum. Ancak bu fuarda, fuardan çok; MOSFED ile MOSDER arasındaki tartışma konuşuldu.
Ahmet Güleç’in MOSFED başkanlığı üzerinden başlayan tartışma MOSDER’in MOSFED’ den çıkması kararıyla sonuçlandı.
MOSDER’in bu hamlesine Ahmet Güleç, 2016 İSMOB fuarının düzenleme hakkını MOSFED’e alarak karşılık verdi ve CNR ile 2016 için sözleşme yaptı.
Şu anda MOSDER’ deki “sektörün büyük abileri”, MOSFED’in; “fuarı birlikte yapalım” teklifine rağmen, TÜYAP’ta ayrı bir fuar yapmaya karar verdiler.
Bu konjektörde, İnegöl için bu kriz fırsata dönüştürülebilir.
Hali hazırda 150’ye yakın İnegöllü firma fuarda yer alıyor. Sırada bekleyen firmalar da var. Fuarda yer alan firmaların çoğunluğu; 9-10-11. holde.
Perşembe akşamı WOW Hotel’de, MOSFED tarafından mobilyacılara yemek düzenlendi.
1500 kişinin ağırlandığı yemekte, Başkan Ahmet Güleç önemli mesajlar verdi.
Fuarın yeniden dizayn edileceğini, mobilyacıların branşlarına göre değerlendirileceğini, dünyadaki önemli fuarlarda ki gibi branşlara göre hollere dağıtılacağını belirtti.
MOSDER’ deki büyük firmalar, dolayısıyla büyük m2’ler fuarda yer almayacağı düşünülürse, fuar alanında önemli alanlar açılacaktır.
Fuara giremeyen ya da m2’sinden ve bulunduğu holden memnun olmayan firmalar için önemli yerler açılacak. Bu fırsatı değerlendirmek gerekiyor.
Bu arada İnegöllü firmalara, özellikle MOSDER üyesi firmalara, önemli bir görev düşüyor: Mobilya sektörünün geleceği için büyük mücadele veren Ahmet Güleç’in yanında yer almak…
Mobilya sektörünün birkaç büyük markadan oluşmadığını göstermek gerekiyor.
Yemekte ayrıca; İTO başkanı, İSO başkanı, CNR holding başkanı, MÜSİAD eski genel başkanı aynı zamanda Ak parti genel başkan yardımcısı Ömer Bolat ve İhracat genel müdürü birer konuşma yaptılar.
Tüm konuşmacılar mobilya sektörüne ama özelde Güleç’in başkanlığını yaptığı MOSFED’e, açık desteklerini ifade ettiler.
Benim gördüğüm bu kavgada, siyasi ve ekonomik irade MOSFED’in yanında. Fuarın en önemli değerlerinden olan İnegöl Mobilyası da, Ahmet Güleç’in yanında olması lazım.
Birleşmiş Milletler’deki çarpıklığı ifade eden; “Dünya 5’ten büyüktür” sloganını burada; “mobilya sektörü 3-5 markadan büyüktür” şeklinde ifade edebiliriz.
Yazımı Ahmet Güleç’in MOSFED yemeğindeki çarpıcı cümlesiyle bitirmek istiyorum: “Bu fuar, mobilya bayilerinin ağırlandığı değil, mobilya bayiliklerinin verildiği bir fuar olacak”