Çocukların sağlıklı büyüyüp gelişebilmeleri için düzenli ve sağlıklı beslenmeleri şarttır. Ama bazı çocuklar iştahla yemek yerken bazıları yemekten neredeyse nefret eder.Birçok anne babanın çektiği ?çocuğa yemek yedirememe ? sıkıntısını ortadan kaldırmak için öneriler.

1-İştahsızlığın arkasındaki olan fiziksel veya ruhsal sebepleri araştırın, böyle bir rahatsızlık söz konusuysa tedavisini sağlayın

2-Varsa aile içindeki problemleri çözün. Gerekirse aile danışmanlığı ve psikolojik destek alın.

3-Çocuğun sofrada oyalanması ve yemeğini ağzında bekletmesi gibi durumlar karşısında sabırlı olun.Yemek miktarını artırmak için zorlama ve baskı yapmayın.

4-Çocuğun öğün aralarında abur-cubur ve fast food (hamburger,tost,sandviç) atıştırmasını engelleyin.

5-Düzenli saatlerde yemek yemeye alışmasını sağlayın.

6-Öğünde yemeyen çocuğa arkasından koşarak kaşık kaşık bir şeyler yedirmeye çalışmayın. Yemeğin sofrada yenmesini alışkanlık haline getirin.

7- ?Kardeşin bitirdi,sen hala yemedin? gibi kıyaslamalar yapmayın.

8-Yemek yemesi durumunda onu takdir edin, fakat ödüle alıştırmayın.Yani rüşvet vererek yemek yedirmeye çalışmayın.

9-Çocuğun tabağına yiyebileceği kadar yemek koyun,bazen da azar azar yemek koyarak tabaktaki yemeğin her bitişinde onu taktir edin.Her çocuğun belirli bir mide kapasitesi vardır.Çocuğun mide kapasitesi zorla değil; teşvik edici davranışlarla geliştirilebilir.İsteksiz,zorla yenen gıdaların daha sonra kusarak çıkarıldığına sık rastlanmaktadır.

10-Sofrada yemek hakkında olumsuz konuşmayın.

11-Sürekli aynı yemeği pişirmeyin.

12-Besinleri karbonhidrat,protein ve sebzelerden dengeli olacak şekilde,içeriği zenginleştirerek tüketmeye gayret edin.

13-Sofranızı şenlendirin,yemek sırasında olumsuz,üzücü ve rahatsız edici olaylardan söz etmeyin,çocuğun yaramazlıklarını ve hoşlanmadığınız yanlarını dile getirmeyin.Eleştirme, ayıplama ve suçlamadan uzak durun, sıkıcı, kuralcı ve uzun konuşmalardan kaçının.İkaz gerekiyorsa espiri ile karışık bir dille bunu yapın ki sofranın neşesi kaçmasın.Bu arada çocukla konuşmak, şakalar yapmak, hikayeler anlatmak da yemeği zevkli hale getirebilir.

14-1 yaştan sonra aşırı miktarda inek sütü vermeyin,İnek sütü ağırlıklı beslenen çocuklar tok olduklarından diğer gıdalara direnç gösterirler.Bu durum dengesiz beslenmenin yanı sıra kansızlığa da zemin hazırlar.Ayrıca ileri yaşamda alerjik hastalık ve diyabet(şeker hastalığı) riskinin arttığı söylenmektedir.Diğer ek gıdaları daha fazla alması için inek sütünü bir veya iki öğüne indirmek faydalı olabilir.

15-Çocuğun bireysel gelişimini destekleyin.Onu sofrada özgür bırakarak kendi kendine yemeye teşvik edin.

16-Azarlama, eleştiri ve şiddetten sakının.Cezalandırılan çocuk

tepkisini size yemek yemeyerek gösterilebilir.

17-Yemekleri iyi pişirin, lezzetli olmalarına özen gösterin, servisi normal sıcaklıkta yapın.Tatsız tuzsuz,iyi pişmemiş, kalitesiz yemeğin iştahla yenmesini beklemeyin.

18-Uygun hava şartlarında çocukları ev hapsinden kurtarın.Açık havada gezinti ve spor yapmalarını,yemeklerini de bu ortamda yemelerini sağlayın.Yüksek oksijenli temiz hava ve yeşil doğa, hayatı monotonluktan kurtarır, metabolizmayı canlandırır,iştahı açar.

19-Muhtemelen çocukken sizin de iştahsız olduğunuzu ve anne-babanızın sizin için endişe ettiğini düşünün.

20-İştah şurubu adı altında satılan ilaçlardan uzak durun.