İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifası ile başlayan süreç devam ediyor.Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de istifa etti. Sırada Ankara ve Balıkesir var. Peki bu şehirlerin Belediye Başkanları da istifa ettiğinde süreç bitecek mi? Hayır. Bu süreç şiddetini artırarak devam edecek. İstifa halkası ilçelere doğru genişleyecek.

Bursa'da en az üç ilçe Belediye Başkanının istifasının isteneceği konuşuluyor.İstanbul ve Ankara Büyükeşhir Belediye Başkanlarının dahi istifası isteniyorsa, hiçbir Belediye Başkanının koltuğu garanti değildir.Ak Parti, 2018 yılına kadar Belediye Başkanlarında büyük temizlik hedefliyor. Daha önce yazdığımız gibi; Ak Parti'de siyasi fırtına artarak devam edecek. Bu zamana kadar paylaştığımız isimler ve istifalarla ilgili tahminlerimiz doğru çıktı.

Tespitlerimiz hala geçerli olduğu için tekrar altını çizerek paylaşıyorum: Son gelişmelerin, birçok Belediye Başkanının uykusunu kaçırdığı kesin. Özellikle de Teşkilatı ile kavgalı olan, FETÖ ile mücadelede ihmali olan, halk tarafından sevilmeyen ve hizmetleri zayıf kalan Belediye Başkanlarının üstü çiziliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basına kapalı toplantılarda, birbiriyle kavgalı, hatta hiç konuşmayan milletvekili, belediye başkanları ve il başkanlarına dair çok sert sözler söylediğini biliyoruz.Aynı il, aynı ilçe ve aynı teşkilattan olup, birbiri ile kavgalı olanlar, kendi siyasi geleceklerini bitirdikleri gibi aslında en büyük zararı AK Parti'ye veriyor.

Gökçek ve Altepe olayında da gördük ki; Erdoğan başkanlığında Ak Parti Genel Merkezi çok ciddi ve kararlı. Bu değişim ve dönüşüm tavizsiz devam edecek. Genel Merkez'de ve yerelde çalışmalar devam ediyor. Belediyelere müfettiş gönderilecek. Özellikle mali dosyalar detaylı incelenecek. Yerel medya ve kamuoyu dikkate alınacak. Teşkilatın nabzı tutulacak. Şikayetler dinlenecek. Böylece yeni Listeler oluşturuluyor. Gelecek günlerde, isimleri kesinleşenler, istifa etmeye devam edecek.

Altepe sonrasında sıra Bursa ilçe belediyelerine geldi. Bu sebeple tüm Belediye Başkanlarının çok zor bir süreçten geçtiği kesin. Öyle ki, kamuoyu gidecek başkanlara dair tahminde bulunurken, yerlerine gelecek isimleri de tartışıyor. Böyle bir iddiaya muhatap olan herkesin tüm moral ve motivasyonu gider. Bu açıdan sürecin uzamaması gerekiyor.

2019 yılı çok önemli. Türkiye'yi bekleyen seçimler tarihi önem taşıyor. Ak Parti eriyip tükenmemek için bu değişimi yapmak zorunda. Öyle bir süreçten geçiyoruz ki; şahısların gurur ve haysiyetleri değil ülkenin geleceği söz konusu.

Şüphesiz Recep Altepe gibi bir ismin istifasını açıklaması kolay değildi. Altepe'nin direnmeyeceğini bir önceki yazımızda belirtmiştik. Ancak bu kadar top çevireceğini de açıkcası düşünmemiştik. Gerçeği söylemek gerekirse, Altepe'nin istifasının istendiğini 2 ay önce duymuştuk.

Geçtiğimiz ay, Bursa Büyükşehir Belediyesi, AK Parti Genel Merkezi tarafından düzenlenen Yerel Yönetimler Proje Yarışması'nda Tarım A.Ş. ile kent ekonomisine katkı ödülüne layık görülürken, Başkan Altepe, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan almıştı. İşte o ödülü aldığında, Altepe'nin istifasının isteneceğini biliyorduk. Ve beklediğimiz gibi Altepe istifa etti.

Recep Altepe'nin istifasına üzülen var mı bilmiyorum. Ancak İnegöl halkının sevindiği kesin. Bu sevincin mazisine baktığınızda Hikmet Şahin Hocayı görmeniz mümkün. Bu hususu ayrıca yazacağım.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, görevi bırakmayacağı yönündeki tüm iddiaların aksine istifa etti. "İstifa etmek zorunda kaldı", ifadesi daha doğru olur. İstifa ederken söylediği şu sözlerde bu gerçeği görmek mümkün. Altepe istifa ederken dedi ki: "Bu şartlarda da ülkeme hizmet imkanının kalmadığı ortadadır. Ben de belediye başkanlığı görevinden istifa ediyorum."

İstifa sürecinin beklenenden uzun olması,bu süreçte Altepe'nin "Görevimin başındayım" vb mesajlar vermesi, istifasının istendiği günden itibaren Altepe'nin kararsız kaldığını, gel-gitler yaşadığını, çıkış aradığını, zaman kazanmaya çalıştığını gösteriyor.Ancak, bu süreçte şunu da gördü; Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider ve Ak Parti teşkilatı gibi etkin bir teşkilattan gelen istifa baskısına direnmek mümkün değil.

Aldığımız habere göre; Altepe geçtiğimiz cumartesi günü, yakın çevresi ve ekip arkadaşlarıyla özel bir toplantı yaptı.Bu toplantı sonucunda Altepe istifa etmekten başka çaresinin olmadığını gördü. Nitekim, istifasını açıkladığı son açılış programında, Altepe'nin istifa konusundaki tutumundan dolayı, Ak Parti teşkilatı katılım sağlamamıştı.

Altepe, istifa sürecine direnmenin kendi siyasi hayatı açısından daha büyük bir felakete yol açacağını, böyle yapmakla büyük bir çıkmaz sokağa gireceğini gördü ve zor da olsa istifa etmeyi tercih etti. Başka yol da kalmamıştı zaten. İstifa ederken söylediği: "Partimiz ve liderimizle ters düşmeyeceğiz, hasar da vermeyeceğiz. Bize yakışanı yapacağız. Kriz ortamı oluşturmaya da yanaşmayacağız." Sözlerinden bunları okumak mümkün.

Böylece Hikmet Hoca sonrası, 2009 yılında oturduğu Büyükşehir'deki koltuğundaki 8,5 yıllık ömrünü, istifa ile noktalamış oldu. "Altepe'nin neden istifası istendi?" sorusuna 3 cevap veriliyor;1-Büyükşehir ekonomisini kötü yönetti 2-Kentsel dönüşümde başarısız oldu 3-Fetö ile mücadelede zayıf kaldı.

Hülasa Altepe de hizmetleri de geçer not almadı. Hele İnegöl, ne Altepe'yi sevdi ne de hizmetlerini. Hatta 2014 yılında tekrar aday gösterilmesine hiç anlam verememişti İnegöl halkı. İnegöl halkı Altepe'nin gitmesinden gayet memnun. Ama size şunu söyleyelim; bizim asıl sorunumuz Altepe değil Büyükşehir. Büyükşehirin başına kim gelirse gelsin, Bütünşehir sistemi revize edilmedikçe ve İnegöl il olmadıkça İnegöl olarak üzülmeye devam edeceğiz.

Tüm Bursa gibi İnegöl halkı da şimdi Altepe'nin yerine gelecek ismi merak ediyor. Bu konuda da tahminden öte bildiklerimiz var elbette.

Süreç şöyle işleyecek; Bursa valisi 10 gün içinde Büyükşehir Belediye Meclisi'ni toplayacak ve Bursa'nın yeni başkanı bu meclisten çıkacak. Bu isim bugün itibari ile belli aslında. Altepe'nin istifasını isteyen irade, Bursa'nın yeni başkanını da belirlemiş durumda. Bu ismi de haftaya hep birlikte duymuş olacağız.