Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)’in, O’nun Ashabının, yolunda gidenlerin, Şirkin karşısında dimdik duran, Tağut’a karşı bir milim taviz vermeyen tüm Kahramanlarımızın üzerine olsun.
Bu haftadan sonra İslam tarihinde örnek alabileceğimiz kahramanların hayatlarından örneklerle köşemizde buluşacağız inşaALLAH. Sizlerden gelecek soruları da ihmal etmeyeceğiz. Sorular geldikçe cevaplamaya çalışacağız inşaALLAH.
Kahramanın adı: Abbad Bin Bişr

Kahramanın ameli: Gece Namazı

Rasulullah (S.A.V.) zatirrika savaşını bitirdikten sonra ordunun konaklayacağı bir yere geldi, gece nöbeti için birkaç tane sahabi seçti, içlerinden Ammar bin Yasir ve Abbad bin Bişr’in nöbetleri aynı saate denk geldi.
Abbad arkadaşı ammar’ın yorgun olduğunu görünce uyumasını, dinlenmesini, dinlendikten sonra kalkıp nöbet sırasını devralmasını istedi ve nöbet tutmaya başladı. Abbad etrafını kolaçan etti korkulacak bir durumun olmadığını görünce vaktini namaz ile değerlendirmek istedi böylece hem nöbet hemde namaz sevabını alacaktı.
Gece karanlığında kalktı ve namaz kılmaya başladı, Fatiha’dan sonra Kuran-ı Kerim’den bir süre okumaya başladı, tam o sırada uzaktan gelen bir ok koluna saplanmış ve bedenini kan içerinde bırakmıştı. SİZCE BU SAHABİ NE YAPTI…?
SANKİ HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ OKU ÇIKARTIP NAMAZINA DEVAM ETTİ
Ona ok aran müşrik okun isabet etmediğini düşünerek kabından bir ok daha fırlattı, gönderilen ok tekrar koluna isabet etti.
Kan akışı hızlanmaya başladı, Abbad ikinci oktan sonra Kuran okumayı bitirdi, rüku ve secde yaptı, hissettiği acılar ve yorgunluk bedenini zayıflatmıştı, secde de iken yanında bulunan arkadaşı Ammar’a doğru elini uzattı ve uyandırmaya çalıştı.
Abbad secdesini yaptı teşehhüd okudu ve namazı bitirdi ve ‘’Ammar nöbete kalk bana ok isabet etti’’ dedi. Bu sözleri duyan Ammar bağırıp gürültü çıkararak hızlıca ayağı kalktı.
Onun bu bağırması müşrikleri koruttu ve hemen oradan uzaklaştılar. Ammar daha sonra arkadaşı Abbad’a yöneldi ve durumunu ve neden daha önceden kendisini uyandırmadığını sordu Abbad tarihe geçecek şu sözleri söyledi ‘’BEN KURAN’I KERİM ‘DEN BAZI AYERLER OKUYORDUM, OKUDUĞUM AYETLER KALBİMİ KORKUYLA DOLDURDU KIRAATİMİ BİTİRMEK İSTEMEDİM, VALLAHİ RASULULLAH’IN (S.A.V.) BANA VERDİĞİ GÖREVİ ZİYAN ETME KORKUSU OLMASAYDI ÖLÜM PAHASINA DA OLSA BU AYETLERİ OKUYUP BİTİRİRDİM’’ (1)

DERSLER VE İBRETLER
Bir kişi huşu ve korku dolu bir kalp ile namaz kılar, kimin huzurunda durduğunun farkında olursa, başına gelecek bütün acı ve sıkıntılar ona hafif gelir, işte Abbad bin Bişr bedenine ok girmesine rağmen aldırış etmeden namazına devam etti, öyle ki Müslümanların başına bir tehlike gelebilir korkusu olmasa namazını bitiremeden öldürülecekti.
Allahu Teâlâ Kuran-ı Kerim’inde Namazlarını hûşu ile kılan müminler kurtuluşa ermişlerdir. buyrulmaktadır. (2)
___________________
(1) Ricalun Havler-Rasul s.460
(2) (Müminun,1)