Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)’in, O’nun Ashabının, yolunda gidenlerin, Şirkin karşısında dimdik duran, Tağut’a karşı bir milim taviz vermeyen tüm Kahramanlarımızın üzerine olsun.
Bu haftadaki İslam tarihinde örnek alabileceğimiz kahramanımızın adı hadis kaynaklarında ismi zikredilmeyen bir sahabi.
Kahramanın adı: İsmi zikredilmeyen yiğit
Kahramanın ameli: İhlas. (Ameli sadece Allah (c.c.)için yapılması)

Şeddad b. El Had (r.a.)’ten rivayete göre bedevilerin biri Peygamber (s.a.v.)’e geldi ve ona iman etti, ona uydu sonra da: ‘’Yurdum’dan göç edip sizinle birlikte oturacağım’’ dedi.
Rasulullah (s.a.v), ona arkadaşlarının yanına dönmesi için tavsiyede bulundu. Hayber savaşı gerçekleşince, peygamber (s.a.v.), düşmandan ganimet aldı ve savaşanlar arasında taksim etti, o kişiyede hissesini ayırdı. O kişi, arkadaşlarının bineklerini otlatıyordu. O gelince onun hissesine düşen payı kendisine verdiler. O da: ‘’nedir bu’’ dedi.
Arkadaşları: ‘’Peygamber (s.a.v.), düşmandan ganimet aldığı hissedir’’ dediler. O hissesine düşen payı alıp peygamber (s.a.v.)’e getirdi ve: ‘’bu nedir?’’diye sordu. Rasulullah (s.a.v.) ‘’ bunu da sana ayırdım’’ buyurdu. O adam: ‘’ Ben ganimet elde etmek için sana uyadım (boğazını gösterek) ben şuramdan ok ile vurulup şehid olup cennete girmek için sana uydum’’ dedi.
Rasulullah (s.a.v.): ‘’ Eğer gerçekten doğru söylüyor isen ve Allah’a (c.c.) verdiğin sözü tutar isen Allah’ta (c.c.) istediğini verir.’’ Buyurdu.
Kısa bir müddet sonra düşman ile savaş başladı. Ganimetteki payını geri verip sadece şehadet ve cenneti istediğini belirten o adam arkadaşlarının kolları arasında işaret ettiği yerden okla vurulmuş olarak, Rasulullah (s.a.v.)’e getirildi. ‘’Bu o adam mı?’’ dedi. ‘’evet’’ dediler.
Rasulullah (s.a.v.): ‘’Allah’a verdiği sözü tutmuş. Allah’ta dilediğini ona vermiş’’ buyurdu. Sonra onu kendi cübbesi ile kefenledi ve önüne koyarak namazını kıldı. Namazda işitilen duası şöyle idi: ‘’Allah’ım bu kulun senin yolunda hicret ederek şehid oldu. Bende buna şahidim’’ buyurdu. (1)



İhlas ile ilgili bir ayet bir hadis
Erkek olsun, kadın olsun, bir mümin olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç şüphesiz Biz onu güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını, yaptıklarının en güzeliyle muhakkak veririz. (2)
Allah Resûlü (s.a.v) buyurdu: Şüphesiz Allah, biçimlerinize ve sözlerinize bakmaz, işlerinize ve kalblerinize bakar. (3)




___________________
(1) Nesai rivayet etmiştir.
(2) Nahl süresi 97. Ayet
(3) İbni Mace rivayet etmiştir.