Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)’in, O’nun Ashabının, yolunda gidenlerin, Şirkin karşısında dimdik duran, Tağut’a karşı bir milim taviz vermeyen tüm Kahramanlarımızın üzerine olsun.
Bu haftadaki İslam tarihinde örnek alabileceğimiz kahramanımız Allah yolunda infak edip çokça sadaka veren bir sahabi.
Kahramanın adı: Ebu Umame. (r.a.)
Kahramanın ameli: Allah yolunda infak edip çokça sadaka vermek.

Abdurrahman bin Yezid (R.h.) şöyle dedi:
Ebu Umame’nin eskiden hristiyan olan bir cariyesi vardı, bana şöyle bir olay anlattı;
Ebu Umame sadaka vermeyi sever, onun için birçok mal toplar, asla isteyeni geri çevirmezdi. Bir soğan ya da yenilecek bir hurma bile olsa verirdi. Bir gün yanında üç dinar vardı. Bir dilenci gelip bir şeyler istedi, bir dinarı çıkarıp verdi, iki dinarı kaldı, kısa bir zaman sonra ikinci dilenci geldi, bir dinarda onda verdi, az sonra üçüncü dilenci gelince son dinarını da ona verdi, yanında hiçbir şey kalmadı. Ben bu yaptığından dolayı ona çok kızdım ve ‘’ neden kendine hiç dinar ayırmadın’’ dedim. O bana hiç bakmadı bile, kaylule uykusuna yattı.(1)
Öğle namazı olunca onu uyandırdım. Kalktı abdest alıp mescidin yolunu tuttu, oruçlu idi.
Akşam ezanı yaklaşınca durumuna acıyıp, gidip bir yerden borç para buldum. İftarlık bir şeyler satın alıp sofrayı hazırladım. Kandilleri yaktım, yatağını hazırlamak için yöneldiğimde, yorganın altında altın dolu bir kase buldum. Çok şaşırdım altınları saydım tam üç yüz dinar vardı. Sonra kendi kendime ‘’ demek ki Ebu Umame bu altınlara güvenip o kadar sadaka veriyor’’ dedim.
Namazdan sonra eve döndüğünde sofrayı ve kandilleri görüp tebessüm etti ve ‘’ Allah’tan gelen hayırlı bir nimet’’ dedi. Yemekten sonra ona şöyle seslendim ‘’Allah sana merhamet etsin. Bu kadar malı kaybolacak bir yere koymuşsun. Bana da hiç söylemedin ki güvenli bir yere koyayım.’’
Ebu Umame şaşırıp ‘’ne malı, Vallahi hiçbir mal bırakmadım’’ dedi. Ben yorganları kaldırınca, altınları gördü şaşırıp sevindi ve Allah’a hamd etti. O’nun bu halini görünce, bu durumu daha önceden bilmediğini fark ettim, kalktım zünnarımı(2) yırtıp Müslüman oldum.
Bu olayı anlatan Yezid bin Cabir şöyle dedi;
İşte ben o cariyeyi, Humus’ta, kadınlara Kur’an-ı Kerim, Hadis, miras hukuku ve diğer bazı dini meseleleri öğretirken gördüm. (3)
Dersler ve İbretler
Allah’a iman eden kişi, sadakayla sadece Allah rızasını umarsa, verdiği sadaka az da olsa bile Allah onu ziyan etmez. Verdiği malın kat kat fazlasını ona nasip eder.
Bir ayet ve Bir hadis
Allahu Teala Kulluk kitabımızda şöyle buyuruyor. ‘’Onların hidayete ermesi senin üzerine (vazife) değildir. Fakat Allah, dilediği kimseyi hidayete erdirir. Ve hayır olarak ne infâk ederseniz, işte o sizin kendi nefsiniz içindir. Siz (ey müminler), sadece Allahın vechini (Zatını, Allahın Zatına ulaşmayı) dileyerek infâk edersiniz (verirsiniz). Ve hayır olarak ne infâk ederseniz, (o) size tamamen ödenir ve siz zulmedilmezsiniz (size haksızlık yapılmaz).’’ (4)
Peygamberimiz H.z. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyuruyor. ‘’Sadaka malı azaltmaz’’ (5)




___________________
(1) Kaylule; sünnet olan öğlen uykusu
(2) Zünnar; Sadece Hristiyanların kullandığı bir tür kuşak
(3) Ve Huve yetevelles salihin sayfa 170
(4) Bakara Süresi 272. Ayeti kerime
(5) Tabarani