Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)’in, O’nun Ashabının, yolunda gidenlerin, Şirkin karşısında dimdik duran, Tağut’a karşı bir milim taviz vermeyen tüm Kahramanlarımızın üzerine olsun.
Bu haftadaki İslam tarihinde örnek alabileceğimiz kahramanımız topal olduğu halde canını cennet karşılığında Allaha teslim eden bir sahabi.
Kahramanın adı: Amr bin Cemuh. (r.a.)
Kahramanın ameli: Şehadet aşkı

Amr bin Cemuh topaldı. Arslan gibi dört oğlu vardı. Rasulullah ile beraber bütün gazvelerde bulundular. Uhud gününde babalarının gelmesine taraftar olmadılar. Ve babalarına
-Allah seni mazur kılmıştır. Sen gelme Dediler. Amr, Peygamber efendimize gelerek
-Oğullarım bu savaştan beni menetmek istiyorlar. Seninle gelmeme engel oluyorlar. Allah’a yemin ederim ki, topal ayağımla cennetin toprağına basmak istiyorum, dedi Peygamber efendimiz,
-Allah seni mazur saymıştır. Sana cihad farz değildir, dedi. Ve oğullarına hitaben de
-Size bir zarar yoktur. Onu gelmekten men etmeyiniz. Umulur ki Allah ona şehadet nasib eder, buyurdular. Böylece Amr, Peybamber’le beraber, topal olmasına rağmen, çıktı ve uhud gününde şehid oldu.(1)
-Ebu Katade şöyle anlatıyor: Ben orada hazır bulunuyordum. Amr bin Cemuh Rasulullah’a (s.a.v.) geldi ve
-Ey Allah’ın Resulü Haber verir misin, ben Allah yolunda ölünceye kadar savaşırsam bu ayağımla sıhhatli ve sağlam olarak cennette yürüyebilecek miyim? Diye sordu. Ayağı topaldı. Peygamber efendimiz,
-Evet dedi.
Kafirler onu Uhud gününde yeğeniyle ve kölesiyle beraber öldürdüler. Peygamber efendimiz onun cenazesinin yanından geçerken,
-Ben şu anda Ebu Amr’ı görür gibiyim, o topal ayağıyla sıhhatli olarak cennette yürüyor Dedi. Ve onu da yeğeni ve kölesi ile kabre gömmelerini emretti. (2)
.
Bir ayet ve Bir hadis
O halde, dünya hayatini ahiret hayati karsiliginda satanlar, Allah yolunda çarpissinlar. Kim Allah yolunda çarpisir sonra öldürülür veya üstün gelirse ona büyük bir ecir verecegiz. (3)
Ebu Hureyre (r.a)’den Rasulullah (s.a.s) buyurdu ki:
Allah-u Teala (c.c) kendi yolun da cihada çıkan kimseye:
Onu evinden çıkaran şey yalnız bana iman ve rasullerimi tasdik ise ulaştığı ecir ve ganimetle sağ, salim yurduna geri getireyim, yahut cennete koyayım diye söz vermiştir. Ümmetime zorluk çıkarmayacağını bilsem hiçbir seriyye (yani cihad birliğine) katılmaktan geri kalmazdım. Allah bilir ki Allah yolunda öldürülüp dirilmeyi, ondan sonra yine öldürülüp sonra dirilmeyi, ondan sonra yine öldürülmeyi ne kadar isterim. (4)
___________________
(1) Bidaye 4. cild 37. sayfa
(2) Heysemi 9. Cild 315. sayfa
(3) Ve Huve yetevelles salihin sayfa 170
(4) Buhari ve Müslim