Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)’in, O’nun Ashabının, yolunda gidenlerin, Şirkin karşısında dimdik duran, Tağut’a karşı bir milim taviz vermeyen tüm Kahramanlarımızın üzerine olsun.
Bu haftadaki İslam tarihinde örnek alabileceğimiz kahramanımız elindeki hurmayı yiyecek kadar olsa dahi kaybecek zamanı yoktu, Allah yonlun cihada koşan bir sahabi.
Kahramanın adı: Umeyr Bin Humam. (r.a.)
Kahramanın ameli: Allah yolunda CİHAD

Enes bin Malik anlatıyor.
Rasulullah (s.a.v.) ve sahabeleri müşriklerden önce Bedir kuyusuna varmışlardı. Müşrikler müslümanlara yaklaşınca Rasulullah (s.a.v.) ayağa kalkıp;
-Haydi genişliği gökler ve yer kadar olan cenneti kazanabilmek için kalkınız Buyurdurlar.
Peygamber efendimizin bu sözleri üzerine Umeyr b. Humam El-Ensari,
-Ey Allah’ın Rasulu Cennetin genişliği gökler ve yer kadar mıdır? Diye sordu. Peygamber (s.a.v.)
-Evet Dediler. Bunun üzerine Umeyr
-Oh Oh (Vay be) deyince peygamber efendimiz,
-Niçin böyle söyledin? Diye sordu. Umeyr de,
-Ey Allah’ın Rasulu Başka bir şey için değil, ancak o cennet ehlinden olmayı ümit ettiğimden böyle söyledim, dedi. Peygamber efendimiz ise,
-Sen cennet ehlindensin buyurdular. Bu sözlerden sonra Umeyr, torbasından birkaç hurma çıkarıp şunları söyledi:
-Bunları bitirinceye kadar hayatta kalacak olursam bu benim için uzun bir süre olacaktır. Sonra da elindeki hurmaları attı ve şehit düşene kadar savaştı. Ve Umeyr Ensardan şehid olan ilk kişi olarak tarihe geçti.(1)
Dersler ve İbretler
Dünya, bir müminin kalbinde önemli bir yere sahip değildir. Çünkü mümin dünyanın kalıcı değil geçici bir yer olduğunu bilir. İşte Umeyr bin Humam, elindeki birkaç hurmayı fırlatıyor. Çünkü yerken geçireceği zaman onu hedefine ulaşmaktan birkaç saniye sahi olsa geciktirecekti. O’nun tek hedefi Allah yolunda ŞEHİD olmaktı.
Bir ayet ve Bir hadis
Allah muhakkak ki; Allah yolunda savaşan, böylece öldüren ve öldürülen müminlerden onlara verilecek cennet karşılığında, canlarını ve mallarını satın almıştır…. (2)
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Allah yolunda yaralanan bir kimse, kıyamet gününde yarasından kan akarak Allah’ın huzuruna gelir. Renk, kan rengi, koku ise misk kokusudur. ” (3)

___________________
(1) Sıfatus Safve cild 1 sayfa 226
(2) Tevbe süresi 111. ayet
(3) Buhari cihad babı 10. hadis