Bir ülkede kaldırım yükseklikleri o ülkedeki medeniyet seviyesini gösterir.Ne kadar alçak ise o kadar iyi.

Kent kavramı içinde yerini alan ve yaşamsal dönüşümün göstergelerinden biri...Bir nevi coğrafyanın insansal dönüşüm göstergelerinden minik bir alt başlıktır.

Dikey dünyanın yatay zeminini oluştururlar.Yukarıda da dediğim gibi alçak olmaları o kentte insanların ve araçların kendine ait yolların bilincinde olduklarının, "MEDENİ" olduklarının minik birer göstergesidir.

Ha bakın bir de "HIZ KESİCİLER" vardır.Felakettir. Anlamı ise şudur.

Efenim biz kocaman trafik işareti koyduk; İŞARETTEN ANLAMADILAR.

İkonik işaretin yanına yazı yazdık, kocaman; YAZIYI OKUMADILAR.

Bizde bunun üzerine "FİZİKSEL ENGEL KOYDUK" onları ancak yavaşlatabildik demektir.

Şimdi usulca kafanızda mahallenizdeki kaldırım yüksekliklerini ve hız kesicilerin adedini hayal edin ve yukarıda bahsi geçen kriterlere göre kendinizi değerlendirin bakalım.

Korkmayın yahu.

Spor sayfasının haricinde köşe yazısını okuyorsanız zaten sizin için değil o hız kesiciler.

Bu pazar sabahı AVM önündeki kocaman hız kesici üzerinde patlak egzozlu bir maganda ile göz göze geldik; Yol yaya olarak benimdi ancak gördüğü halde aldırış etmedi. Yol vermeden basıp gitti.Dumtısdumtısdumtıs son ses müzik yayını ile üstelik.

Ama bak bu yazıyı kaleme almama sebep oldu. Hakkını vermek gerek.

Şimdi orada o yapının yaratacağı trafik yoğunluğunu öngörmeyip üst geçit yapmayan "ŞEHİR PLANLAMACILARINA MI" kızayım, o vatandaşa yaya geçidi nedir? Geçiş üstünlüğü nedir? Bakmadan ehliyet verene mi? Kızayım bilemedim.

Yazının sonunu pozitif bir şey ile bağlamayı düşünürken bir yandan da haberleri dinliyorum.

Haberde:

"İnegöl'ün bir Mahallesinde yapılan düğünde havaya açılan ateş sonucu bir vatandaş öldü!" cümlesini duyunca kanım dondu.

Biz burada en temel medeniyet kaidelerinden bahsederken en temel insan hakkının "YAŞAMA HAKKININ" bir insanın elinden nasıl alındığının şoku ile sarsıldım. Üstelik de iki insanın en mutlu gününde olmuş olay.

Yok ağalar yok! Kaldırımları 1 metre yüksekliğinde yapın! Hız kesicileri 5 metre!

Düğünlere dürünün yanında çelik yelek ve kurşun geçirmez kask ile gidin! BURASI İNEGÖL! BURADAN ÇIKIŞ YOK!