Maşallah, hafta sonu çok kar yağdı. Adeta doyduk kara, hamdolsun, bereket olsun.

Kar sonrasında buzlanma kendini gösterdi. Valilik de tüm il genelinde okulları tatil etti. Doğru karar... Başta öğrenciler olmak üzere, çok kişinin bu karara çok sevindiğini biliyorum.

Hafta sonundan beri gündemimiz kar oldu. Sosyal medyada da kar fotoğraflarından geçilmiyor.

K.KERİM'DE KAR YAĞIŞI VAR MI?

Bu kadar yoğun kar gündemi altında kalınca bir şeyi merak ettim: K.Kerim'de kar kelimesi geçiyor mu? Bu konuda kısa bir araştırma yaptım. Sizlerle paylaşıyorum.

K.Kerim rüzgar, bulut ve yağmur gibi doğa olaylarından bahsediyor. İbret alın buyuruyor.

Yağış çeşitleri ayrı ayrı K.Kerim'de geçmese de, sonuçta yağmur ile diğer yağış çeşitlerinin bileşenleri aynı olduğu için dolaylı olarak kar yağışının da geçtiğini söyleyebiliriz.

Namaz surelerinden biri olan Kureyş Suresi'nde hem yazdan hem de kıştan bahsedilir mesela.

Mümin'in Suresi 18. Ayet-i Kerime'de Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır: "Gökten suyu bir ölçü dahilinde indirdik de onu yerde (faydası için) biz durdurduk. Şüphesiz biz onu gidermeye de kadiriz"

Bazı tefsirlerde suyun yerde durdurulması ifadesi; buzlanma, kar vb şekilde inen suyun yeryüzünde depolanması şeklinde açıklanmıştır.

Nur Suresi 43. Ayet-i Kerime'de de şöyle buyrulmakatdır: "Baksana, Allah bulutları sevk ediyor, sonra onları bir araya getirip üst üste yığıyor. İşte görüyorsun ki bunların arasından yağmur çıkıyor. Allah, gökteki dağlar büyüklüğündeki bulutlardan dolu indirir de onunla dilediğini vurur, dilediğini de ondan korur. Bu bulutların şimşeğinin parıltısı neredeyse gözleri alır!" Ayet-i Kerime'de bulutların teşekkülü, şimşeklerin çakması, yağmur ve dolunun yağması gibi bir çok meteorolojik hadiseden bahsedilmektedir. Burada dolu olarak terceme edilen kelime, kar ve buz olarak da yorumlanmıştır.

K.KERİM TÜM ALEMLERE İNMİŞTİR

"K.Kerim'in ilk indiği toplum kar nedir bilmiyordu" derseniz, bu yanlış olur. Çünkü K.Kerim'e ilk muhatap olan Kureyşliler ticaret için Şam'a ve Rum diyarlarına sefere çıkıyorlardı. Bu seferlerde yağışın her türlüsüne maruz kalabiliyorlardı.

Yeri gelmişken altını çizelim; K.kerim'i sadece indiği asır ve coğrafya ile sınırlamak, bu doğrultuda yorumlamak; K.Kerim'i tahrif etmektir.

K.Kerim tüm zamanlara ve mekanlara hitap eder.

İşin diğer boyutu da şu: K.Kerim ilahi bir anayasadır. Ana kitapta, dünyada kullanılan her kelimenin geçmesini beklemek zaten doğru olmaz.

RESULULLAH EFENDİMİZ (S.A.V) VE KAR

Peki Resulullah Efendimiz'in (S.a.v) hayatında karın yeri var mıydı? Tabiki vardı. Bir çok güzel sözünde Efendimiz (s.a.v), kardan bahsetmiştir. İşte birkaç örnek:

1. "Allah'ım! Günahlarımı kar ve dolu suyu ile yıka..." (Buhari, Ezan,89; Daavat, 39,44,46; Müslim, 304, Mesacid, 147, Zikr, 48; Ebu Davud, Salat, 131; Tirmizi, Daavat, 76; Nesai, Taharet, 47-49; İbn Mace, İkamet, 1; Dua, 2; darimi, Salat, 27)

2. Hz. Peygamber (asm) Cenaze namazını kılarken ölü için yaptığı duaları arasında "Allah'ım! Onu su, kar ve dolu ile yıka." şeklindeki duaya da yer vermiştir. (bk. Müslim, Cenaiz, 85, 86; Nesai, Cenaiz, 77; İbn Mace,Cenaiz, 23)

3. "Benim (kıyamet günündeki) havuzum, kardan daha beyaz, baldan daha tatlıdır." (Buhari, Menakıb, 23; Müslim, Taharet,26; Tirmizi, Tefsir, 108; İbn Mace, Zuhd, 39; Darimi, Rikak, 113)

KAR TANELERİNİN SAHİBİ KİM?

Sonuç olarak; yerlerin de göklerin de mülkü Allah'a aittir. Rüzgarın, bulutların, yağmurun ve karın sahibi O'dur. Allah'ın yarattığı her şey, O'nun varlığına ve kudretine delil olan birer ayettir aslında.

Mesele kar tanelerini görebilmek değildir. Asıl mesele; kar tanelerinin sahibini görebilmek...