Karoseri; Fransızca bir sözcüktür. Otomobilde, mekanizmayı oluşturan motor, makine, tekerlek, şasi vb. bölümlerin dışında kalan, görünen dış bölüm demektir.

Ön çamurluk, motor kapağı ve ön ızgara karoserden değildir. Sadece otomobil kasası değildir, kamyonlar için de yapılabilir. Sadece metal de değildir, ahşap da olabilir.

Binek araç ve kamyonların dış cephesi demek daha doğru olabilir.

Genellikle yolcuların veya yüklerin taşındığı ön kısma verilen isimdir. Üretildikleri malzemeye göre alüminyum ya da sacdan üretilebilirler.

Aracın ihtiyacına göre düz ya da fiber yapıda üretilirler. Araçlar karoserlerine göre sınıflandırılırken genellikle kaç yolcu veya ne kadar yük taşındığı gibi kıstaslara göre sınıflandırılırlar.

Karoserler, önce çeşitli parçalar halinde imal edilir, şekil verilir. Daha sonra bu parçalar kaynak yoluyla birleştirilir.

Ortaya çıkan paslarından temizlenir ve boyanır. Bir sonraki kademede koltuklar ve iç aksesuar ilave edilir. Tamamlanan karoser şasi üzerine oturtulur.

Sürtünmeyi önlemek için karoser ile şasi arasına lastik çantalar yerleştirilir.

Diğer yöntem ise; karoser ile şasi'nin tek bir gövde halinde beraber üretilmesidir. Giderek ağırlık kazanan bu yöntem sayesinde bir bütün olarak dayanıklılık arttığından kazalara karşı emniyetlidir.

Karoserci, mesleğinin kapsamına giren birçok değişik iş yapar. O yerine göre kaportacı, kaynakçı, oto boyacısı, saraç ve aynacı olarak çalışır.

Perdah çekici, örs, boya tabancası gibi birçok farklı aleti kullanırlar. Onarılacak otonun eksikliğine ve tipine göre, bazen bir araba ustası, bazen oto boyacısı çoğu zaman da bir plastik madde uzmanıdır.

İnegöl Karoserciliği çevre il ve ilçelere göre her zaman iyi durumda olmuştur.

Kamil İnci, Şamlı Ahmet Filiz gibi ustalarımız İnegöl Karoserciliğinin yüz akıdırlar. Babası İnegöl'ün at araba ustalarından olan Şamlı Ahmet yetmişli yıllarda beş yıl kadar Suriye Halep'te mesleğini yapmıştır.

RESİM: 1951 YILI ŞAMLI AHMET FİLİZ'İN KAROSERİNİ YAPTIĞI İLK ARABA