Ak Parti'de adayları kim belirleyecek?
Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Halk belirleyecek, yani anketler...
Kim mi aday gösterilecek? Kim, daha çok oy alarak seçimi kazanacaksa, o isim aday gösterilecek. Sadece İnegöl' de değil tüm Türkiye'de bu böyle olacak.
Şüphesiz, yerel seçimlerde amaç Belediye Başkanlığını kazanmaktır. Ancak bu seçim Ak Parti için hedef;sadece seçimi kazanmak değil mümkün olan en yüksek oyu almak olacaktır.
Neden mi? Çünkü yerel seçimlerin hemen ardından cumhurbaşkanlığı seçimi var.
Bu seçim cumhurbaşkanlığı seçiminin ön provası olacaktır.
Tabiki Tayyip Erdoğan'ın şahsi oyu, yerel seçimlerde alınacak oydan daha yukarıdadır. Ama yine de, bu seçimde yüzde ellinin üzerine çıkmak isteyecek Ak Parti.
İnegöl de Ak Parti'nin aday adaylarına bakalım. Başkan Alinur Aktaş aday, Yavuz Uğurdağ aday, Hasan Aydın aday, Adem Demirel aday.
Ekim sonuna kadar birkaç isim daha ben de adayım diyebilir.
Kamuoyu sadece bu isimleri konuşmuyor. Kamuoyu, bu isimlerin arkasında olduğunu varsaydıkları "önemli insanları" da konuşuyor. Ve sanki seçim adaylar arasında değil de bu "önemli insanların" arasında geçecekmiş gibi lanse ediliyor.
Sanki seçime Belediye Başkan adayları değil de, Bülent Arınç, Faruk Çelik, Numan Kurtulmuş ve Hüseyin Şahin gibi isimler girecek.
Şüphesiz her parti teşkilatında parti büyüklerinin kanaati önem taşır.
Ancak kesin olan bir şey var ki; parti büyüklerinin kanaati bir yana, isimlerden kim daha çok oy getirecekse partiye, o aday gösterilecek.
Demek istediğim şu ki; Parti içinde yapılacak temayül yoklamaları ve ilçemizde isimler üzerinden yapılacak anketlerde, kim önde çıkarsa aday o kişi olacaktır.
Parti büyüklerinin etkisine gelince...
Adayların birbirine yakın oy alması durumunda, işte o zaman ağır ağabeyler ya da gruplar devreye girer.
Bu hafta sonu Ak Parti' de temayül var. Temayül yoklaması sürecinde adayların çokluğu başkan Aktaş'a yarar. Kendisini destekleyenler Aktaş'a oy verirken, Aktaş'ın değişmesini isteyenler, birkaç adaya oy verecekleri için oyları bölünmüş olacak.
Dolayısıyla Başkan Aktaş'a çıkacak oyla, diğer adaylara çıkacak oylar arasında, Aktaş lehine büyük farklar oluşacaktır.
En önemli tercih unsuru olan son anketler ise adaylar belli olduktan sonra Kasım başı gibi yapılır.
Burada Başkan Aktaş'ın on yıllık tanınmışlığı ve başkanlığı, kendisine avantaj sağlar diye düşünüyorum.
Evet Aktaş'ı beğenmeyen ve değişmesini isteyen insanlar var. Ak partide de Aktaş muhalifleri var. Değişimden yana olanların oranı, anket sonuçlarına nasıl yansır, bu nokta önemli.
Çünkü yapılan anketlerde Aktaş'a destek yüzde ellilerde gözüküyor. Mevcut adaylar arasında bu oy oranını aşabilecek adaylar var mı, hep birlikte göreceğiz.
Şu anda kamuoyunda Başkan Aktaş'tan sonra en çok konuşulan isim Hasan Aydın.
Eğer Hasan Aydın aday olursa; böyle bir sonuç, bilin ki arkasında var olduğu konuşulan grup ya da kişilerin etkisinden önce, anketlerde en az başkan Aktaş kadar, hatta fazla oy alma potansiyeli taşıdığında mümkün olacaktır.
Başkan Aktaş şu anda zahiren çok rahat. Rahatını bozacak isimler ve gelişmeler yok mu? Elbette var. Hatta (ben de kalsın) Başkan Aktaş'ın rahatını bozacak daha fazla bilgiye sahip olduğumu söylemeliyim.
Mevcut siyasi tabloya göre; Başkan Aktaş, temayül ve anketlerden birinci çıkacağından emin. Artı Bülent Arınç' la olan samimiyeti ve Arınç'ın Bursa'da ki varlığı, en büyük güvencesi.
Neticede kaç Belediye başkanı, Ak Partinin ve hükümetin 2 numarasıyla aynı hamamda ter atma fırsatı bulabilir ki?
.