Bu hafta sizleri güzel ülkemizin doğusuna doğru bir yolculuğa çıkarmak istiyorum. Şimdi yoldaki gezgin nereden çıktı bunca güzel yurtdışındaki ülkeleri tanımak varken diyebilirsiniz.

Sırasıyla hepsini tanıyacağız inşallah ama ülkemizin bir çok bölgesini bir çok kentini görmüş biri olarak şunu söyleyebilirim.

Ülkemiz gerçekten bir cennet. Bunu belki herkes söyler ve hatta bu ülkede yaşarken tam olarak hissedemiyoruz fakat yurtdışına çıkınca farklı yerleri görünce bizim ülkemiz daha güzel diyorsunuz.

Neyse lafı daha fazla uzatmadan bu haftaki gezi durağım, Kars. Benim için önemi ise burada 2 yıl yaşadım.

DOĞU EKSPRESİ TRENİ

Kars, son yıllarda gençlerin gezi duraklarında en çok tercih ettiği doğu illerinden bir tanesi. Sosyal medya da örgütlenip Doğu Ekspresi treni ile, Ankara-Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan ve Erzurum ve Kars'a geliyorlar. Peki neden acaba? Düşünmek lazım.

Tabi size bu treni anlatamayacağım çünkü bu tren ile Kars'a gitmedim. İnşallah bir gün bu güzel turu tren ile de yapacağım.Ben genelliklenormal havayolu veya batı illerinden 24 saat süren karayolundan yana kullandım tercihimi.

DOĞUNUN PARİSİ

Kars denince akla gelen, doğunun Parisi ,doğunun en uzak noktası,soğuk kış günleri,Ermenistan sınırı,Kars Kalesi, Ani harabeleri, Ebul Hasan-ı Harakani Hazretleri Türbesi,Kaz eti,Taş Köprü,Sarıkamış Kayak Merkezi,Kafkas Üniversitesi...Bunların dışında Kars Kaşarını da unutmamak gerekir.

ANİ HARABESİ

Kars'ın en önemli tarihi eserlerinden birisi Ani Harabesidir. Kars merkeze 42 km uzaklıktadır. Yüzyıllar boyu ayakta kalan camileri, hamamı, kilisesi ile dinlerin medeniyetlerin buluşma noktasıdır. Zamanında çok büyük bir merkez olduğu bilinmektedir.

İpek yolu üstünde bulunur zaten. Türkler için bir başka önemi ise, Türkler Anadoluya girdikten sonra ilk camiyi buraya yapmışlardır. Yine Türklerin Anadolu da yazdığı ilk kitabe de buradadır. Yani anlatmakla bitmez.

Tabi eserlerden çoğu günümüzde ayakta değildir. Çünkü bir çok istilaya sele depreme yenik düşmüştür. Yine de ben dimdik ayaktayım diyebilmektedir. Buradan hemen karşıda bulunan Ermenistan sınırı dikkati çeker. Ermenistan nöbetçi kulelerini ve askerlerini çok rahatlıkla görebilirsiniz. Hatta Ermenilerin hemen sınırda bir taş ocağı vardır. Zaten sınırı Aras nehrinin bir kolu olan Arpaçay çayı çizer.

KARS KALESİ

Kars, şehir merkezinde gezilecek bir çok yer vardır. Kars kalesi başta olmak üzere. Kars şehri baştan başa tarih kokar. Ruslardan kalma eski binalar hemen dikkati çeker. Kışın gidecekseniz aman dikkat edin Kars, kışın malumunuz çok soğuktur.

Ama bence gidecekseniz kışın gidin kışın gezilmesi gereken bir şehir. Çünkü karın ülkemizde ilk yağdığı illerimizden bir tanesi. Her yer bembeyaz örtü. Muhteşem bir kadraj. Hem kalacak yer sıkıntısı olmayan bir yer, öğretmen evi çok güzel ve mutlaka bir yer bulursunuz.

Bunun dışında diğer kurum evleri,oteller ve pansiyonlar da var tabi. Gezerken Kars kaşarı tatmayı unutmayın. Yalnızca kaşar mı tabi ki hayır. Kars'ın çiçek balını da tadın hoşuma gitmişti. Kaz eti de Kars'ta meşhurdur , yediniz mi derseniz denemedim ama yemek isterseniz merkezde çok iyi kaz eti yapan bir mekan var.

NELER Mİ YAPILIR?

Kars'a kadar geleceksin ve sadece Kars'ı gezeceksin bence olmaz. Peki neler mi yapılabilir?

Sarıkamış ilçesine gidip kayak yapmadan, Ardahan'a bağlı kışın buz tutan Çıldır gölünün üstünde yürüyerek bir tur atmadan hatta buz tutan gölde balık tutanları izlemeden hatta ve hatta ak balık veya sazan yemeden, Ağrı Doğubeyazıttaki İshakpaşa Sarayında fotoğraf çektirmeden ve Iğdır Haydar Aliyev parkında sıcak bir kahve içmeden olmaz tabi ki.

O yüzden siz en iyisi mi Kars'a gitmek için şimdiden tren,otobüs veya uçak biletinizi ayırtın. Hem kış tam zamanı.

E-posta; [email protected]

Sosyal medya takip;

www.instagram.com/yoldaki_gezgin/