Bin dört yüz yıllık İslam'ın parlak döneminden sonra,bugünkü Müslümanların durumu hepimizi üzmektedir.Bütün bu olumsuzlukların sebebi İslam dinini hakkıyla öğrenememiş olmamız ve İslami hayatımıza uygulamayışımızdan kaynaklanmaktadır.

Kur'an madem ki bizlere inmiştir.O halde bir kısmına inanıp bir kısmına inanmamak olmaz.Veya Allah'ın emirlerinin bir kısmını hayatımıza geçirip bir kısmını terk etmek olmaz.Böyle bir durum da bütün bozulur,parçalar haline gelir.Parçalarda bütünü temsil etmez.

Örneğin,helva,yağ,un ve şekerden oluşur.Siz sadece un yerseniz helvanın tadını alamazsınız.Aynen bunun gibi günümüz dünya Müslümanları da Kur'an'ın bir kısmını uygulayıp bir kısmını uygulamadıkları için dünya ve ahiret saadetini ve mutluluğunu yakalayamamışlardır.Bu konu da Rabbimiz şöyle buyuruyor:"... Yoksa siz Kitab'ın bir kısmına inanıp, bir kısmını inkar mı ediyorsunuz? Artık sizden bunu yapanın cezası, dünya hayatında rezil olmaktan başka bir şey değildir. Kıyamet gününde ise onlar azabın en şiddetlisine uğratılırlar. Çünkü Allah, yaptıklarınızdan habersiz değildir."(Bakara,85).

O halde İslam Dini Nasıl Bir Dindir?

1-İslam eşitlik dinidir:İslam hiçbir zaman bir insanın üstün olma şartını rengine,şekline,mevkisine ,makamına ve parasına bakarak tayin etmez.İslama göre üstün olmanın ölçüsü takvadır,yani Allah'tan kim en çok korkarsa üstün odur."...Muhakkak ki Allah katında en değerli olanınız,O'ndan en çok korkanınızdır".(Hucurat,13).

2-İslam'da zorluk ve zorlama yoktur:Öylesine ki İslami kabul edip etmemek konusunda bile Allah kimseyi zorlamaz." Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır. O halde, kim tağutu tanımayıp Allah'a inanırsa, kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir."(Bakar,256).

3-İslam Adalet Dinidir:Bu konu ile ilgili bazı ayetler şunlardır:

-Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir"(Nisa,58).

-"Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz, sakın ha sizi adaletsizliğe itmesin. Adil olun. Bu, Allah'a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır"(Maide,8).

-"Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor"(Nahl,90).

4-İslam dini bir karar almada konusunda bizlere şura (danışma) esasını getirmiştir:

-"Onların işleri,aralarında danışma iledir."(Şura,38).

-"... İş konusunda onlarla müşavere et."Ali İmran,159).

5-İslam dini insanın sağlığına ve kişiliğine zarar veren her unsuru yasaklamıştır:" Ey iman edenler! içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz."(Maide,90).

6-İyi konularda yardımlaşmayı teşvik etmiştir:"... İyilik ve takva (Allah'a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah'ın cezası çok şiddetlidir."(Maide,2).

7-İslam dini gizli açık her türlü fuhuş ve hayasızlığı yasaklar:" De ki: "Rabbim ancak, açık ve gizli çirkin işleri, günahı, haksız saldırıyı, hakkında hiçbir delil indirmediği herhangi bir şeyi Allah'a ortak koşmanızı ve Allah'a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır."(A'raf,33).

8-İslam dini birbirimize iyiliği emretmemizi ve kötülüklerden nehy etmemizi ister:" Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır"(Ali İmran,104).

9-İslam dini Müslümanlardan daima birlik ve beraberlik içinde olmalarını ve tefrikaya düşmemelerini emreder:" Hep birlikte Allah'ın ipine (Kur'an'a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah'ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O'nun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz" (Ali İmran,103).

10-İslam Müslümanlardan alim yetiştirmelerini ve bu alimlerinde toplumlarını uyarmalarını istemektedir:" Öyleyse onların her kesiminden bir grup da, din konusunda köklü ve derin bilgi sahibi olmak ve döndükleri zaman kavimlerini uyarmak için geri kalsa ya! Umulur ki sakınırlar."(Tevbe,122).