Hepinizin bildiği gibi en çok dini kavram olarak kullanılan kavramlar mü'min,kafir ve münafık kavramlarıdır.Ayrıca mü'min kavramına benzeyen Müslüman ve kafir kavramıyla benzerlik ihtiva eden müşrik gibi kavramlar da en çok günlük hayatımızda dini anlamda kullanılan ve duyulan kavramlardır.

Kur'an'da çokça geçen ve belki de çok iyi bildiğimizi zannederek üzerinde fazlaca üzerinde düşünmediğimiz bir kavram daha vardır.O da "FASIK "kavramıdır.Peki 'fasık' nedir veya kimdir?

Fasık , Allah'ın emir ve yasaklarına riayet etmeyen kimseye denir. Allah'ın emirlerine itaat etmemek, yasakladığı şeylerden kaçınmamak suretiyle yoldan sapan, kısacası dinin çizdiği sınırların dışına çıkan, onlara aykırı inançlara saplanan kişilere fasık denir.

Kur'ana baktığımız zaman Fasık kelimesi bütün dinlerde kullanıldığını görmekteyiz.Demek ki her dinin emir ve yasaklarına uymayanlara denildiğine göre bütün dinlerin ortak kavramıdır.Fasık kavramını Nuh (as) ve İbrahim'in (as) milletleri için de kullanıldığını Kur'an'da görüyoruz:" Andolsun, Nuh'u ve İbrahim'i elçi gönderdik, peygamberliği ve kitabı bunların zürriyetleri arasına koyduk. Onlardan yola gelen de vardı, ama onlardan çoğu fasıktılar (yoldan çıkmışlardı)."(Hadid,26)

Fasık kavramını Hz.Musa'nın da (as) kullandığını görüyoruz.Kur'an'da şöyle geçer:"Musa: "Ey Rabbim! Ben, kendimle kardeşimden başkasına söz geçiremiyorum, artık bizimle bu fasık (yoldan çıkmış) kavmin arasını ayır" dedi."(Maide,25).Yine bir sonraki ayette de fasık kelimesi kullanılmaktadır:" Allah Musa'ya şöyle dedi: "Kırk sene o mukaddes yer onlara haram kılınmıştır. Yeryüzünde şaşkın şaşkın dolaşacaklar. O fasık kavim için üzülme!"(Maide,26).

Fasık kelimesini Hz.İsa'nın (as) getirdiği İncil'de de geçtiğini Kur'an bize şöyle haber vermektedir:" Sonra bunların izinden ard arda peygamberlerimizi gönderdik. Meryem oğlu İsa'yı da arkalarından gönderdik, ona İncil'i verdik ve ona uyanların yüreklerine bir şefkat ve merhamet koyduk. Uydurdukları ruhbanlığa gelince onu, biz yazmadık. Fakat kendileri Allah rızasını kazanmak için yaptılar. Ama buna da gereği gibi uymadılar. Biz de onlardan iman edenlere mükafatlarını verdik. İçlerinden çoğu da fasıktırlar (yoldan çıkmışlardır.)" (Hadid,27).

Kur'anda fasık kavramı bir çok anlamda kullanılmaktadır.Bunların bazıları şunlardır:

1-Kafirler ve yoldan çıkan kimseler:" Hiç mü'min, fasık (yoldan çıkmış) gibi olur mu? Bunlar (elbette) eşit olmazlar."(Secde,18)." Fasıklık edenlere gelince, onların barınağı ateştir. Oradan her çıkmak istediklerinde, oraya döndürülürler ve onlara,"Yalanlamakta olduğunuz ateş azabını tadın" denir."(Secde,20).

2-Münafık kimseler :" Münafık erkekler ve münafık kadınlar birbirlerindendir (birbirlerinin benzeridir). Kötülüğü emredip iyiliği yasaklarlar,ellerini de sıkı tutarlar. Onlar Allah'ı unuttular; Allah da onları unuttu. Şüphesiz münafıklar, fasıkların ta kendileridir.(Tevbe,67)

3-İffetli kadınlara iftira edenler:" Namuslu kadınlara zina isnat edip sonra da dört şahit getiremeyenlere seksen değnek vurun. Artık onların şahitliğini asla kabul etmeyin. İşte bunlar fasık kimselerdir."(Nur,4).

5-Yalan haber yayanlar:" Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek

bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın. "(Hucurat,6).

6-Allah'ı unutanlar:" Allah'ı unutan ve bu yüzden Allah'ın da kendilerine kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar fasık kimselerin ta kendileridir." (Haşr,19).

Bu ve benzeri anlamlarda kullanılan fasık kavramı için ortak olan şu ki Allah fasıklardan razı olmaz: "Kendilerinden razı olasınız diye, size yemin edeceklerdir. Siz onlardan razı olsanız bile, Allah o fasıklar topluluğundan asla razı olmaz."(Tevbe,96).

Ve Allah fasıkları doğru yola erdirmez:" De ki: "Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, kazandığınız mallar, kesada uğramasından korktuğunuz bir ticaret ve beğendiğiniz meskenler size Allah'tan, peygamberinden ve O'nun yolunda cihattan daha sevgili ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyin! Allah, fasık topluluğu doğru yola erdirmez."(Tevbe 24)