Allah'a sonsuz hamdu senalar, O'nun nebisi Hz.Muhammed (sav)'e salatu selam olsun.

Cenabı Hakk, Kerim kitabımızdaki ayetlerde her ayeti, kelimeyi harfi dahi yerli yerince kullanmıştır. Bu hafta sizlere iki kavram üzerinde düşünmeye davet ediyorum. Bunlar "Hasenat ve salih Amel ". Birbirlerine benzer anlamları olan bu kelime; hayata düşen noktalarda ayrılıyor.

HASENATIMIZ ÇETELE MİSALİ

Hasenat; sözlükte "güzel olmak" anlamına gelen hüsn kökünden türemiş bir sıfat olan hasen kelimesinin müennes şeklidir; Hasene kelimesi Kur'an-ı Kerim'de yirmi sekiz ayette tekil, üç ayette de çoğul (hasenat) şekliyle geçmektedir. Bir ayete göre, yapılan iş eğer iyilik ise (hasene) Allah onun ecrini kat kat verir; ayrıca kendinden de büyük mükafat bağışlar (en-Nisa 4/40). Aynı şekilde Allah'ın huzuruna bir iyilikle gelen kimse bunun karşılığını on misliyle bulacaktır (el-En'am 6/160). Bu ayetlerde hasene, özel davranış biçimi belirtilmeksizin mutlak olarak her türlü iyilik ve güzelliği kapsayacak şekilde kullanılmıştır.

Şöyle diyebiliriz: Hasenat kavramı yapılan iyiliklerin mükafat tarafıyla ilgilidir. Yani bir ibadet yapıyoruz, Cenab-ı Hakk bize bunun karşılığını hasene olarak veriyor. Namazımızı, orucumuzu ve tüm iyi davranışlarımızı O'nun katında değerlendirmeye tabi tutuluyor ve bize puan kazandırıyor. Seyyie ise kötülük demek oluyor ki o da amel defterimize eksi puan olarak yazılıyor.

İMAN EDENLER VE SALİH AMEL İŞLEYENLER..

Salih amel ise "Amel", iş manasına gelir. "salih" ise, elverişli, kaliteli, yarayışlı demektir. Dolayısıyla amel-i salih; kişiye ahiret saadetini sağlamaya, Allah'ın rızasını kazanmaya elverişli olan, Allah katında bir değer ifade eden davranışlardır

İnsan yatırımını Tevhid akidesi üzerine yaparsa bu ameli Hz.İbrahim misali kökleri yayılmış büyük bir çınar haline getirir. Bereket ihsan edilir.

Kuran- ı Kerimde iman edenler ve salih amel işleyenler birlikte zikredilir. İman edenler ve hasenat işleyenler diye buyrulmamıştır. Biz ibadetlerimizle artı puan kazanır gibi amel defterimizi artıları işletiriz. Salih amelimizle bu ibadetlerimize ilaveten faydalı, kaliteli işlerle insanlara yararlı işler yapmayı, hizmet ederiz.

Şöyle örnekleyebiliriz: öğretmenler, öğrencilerinin konuyu unutmaması, pekiştirmeleri için onları ödevlendirir ki bir sonraki derse geldiğinde konunun devamını anlayabilsin.(ilmel yakin) Daha sonra sınav yaptığında sorulara öğrenci cevap verebilsin. Her yaptığı ödeve bir artı işareti ile durumlarını belirtir hatta iyi örnek olacak ödevleri arkadaşlarına gösterir. Hasenat bu ödevler gibidir. Cenabı Hakk, kulunu iyiliğe teşvik etmek için hasenata teşvik eder. Kul gayret gösterir ve bir meleke kazanır. Artık sınava hazırdır.

Salih amel ise bu öğrencinin öğrendiği bilgileri uygulayacağı sınav gibidir. Öğrendiğini tatbik etmesi lazımdır artık. (hakkal yakin)

MAÇA HAZIR MIYIZ?

Bireysel gayretlerimizle namazlarımıza, orucumuza devam eder; tecrübe kazanırız. İdman yapmış oluruz. Maça çıkıp oyunumuzu oynamazsak o kadar idman boşa gidecektir. Namazını kılıyorsun o seni kötülüklerden alıkoymalıydı. Helal rızık peşinde koşmalıydın. Böyle yaptıysan sınavı başarıyla geçen öğrenci oldun. Yapmadıysan bu maçta ve sınavda perişan oldun. Maçımıza hazır mıyız? Haydi kolay gelsin. İyi olan kazansın

Muhabbetle kalın..