Hamd alemlerin Rabbi olan Allah cc.'ya mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'e, temiz Ehl-i Beytine, O'nun Ashabına ve Sıratı müstakim üzere olanların üzerine olsun.

Geçen haftadan devam inşaALLAH

İbn-i Teymiyye'de aynı hadisi şeriflerin şerhinde şöyle diyor.

''Kur'an-ı Kerim re'ye dayanmak süretiyle mücerred tefsir cihetine gitmek haramdır. Çünkü bir kimse Kur'an hakkında kendi re'yi ile konuşursa, bu kimse, hakkında bilgisi bulunmadığı bir mevzuda kendisini zorlamış olur ve emrolunmadığı bir yola girmiş olur."

" Bu kimse doğru manaya isabet etmiş olsa bile, mutlaka hata sayılır. Çünkü işi kendi konusunda yapmamıştır. Yani bilmediği bir mevzuda konuşmuştur. Bu tıpkı insanlar arasında bilmeden ve cehaletine dayanarak hüküm vermeye kalkışan gibidir."

" Böyle bir kimse cehennemdedir. Bizzat verdiği hüküm doğruda olsa, durum değişmez. Ancak bir farkla ki, bunun cezası hata edenlere göre daha hafiftir. Yine de en iyisini bilen Allah'tır.''(1)

Esasen hadisteki ''re'y''den murad, ekserisine göre ''şahısta daha önce mevcut olan fikirdir.''

Yani Kur'anı, bu mezhebine uydurması zemm edilmiştir. ''bir kimse sırf, şahsi görüşüyle Kur'an hakkında söz söylerse, hakka isabet etse bile tuttuğu yol hatalıdır. Çünkü isabet etmesi tesadüfidir.''(2)

Lügat-ı Arabiyeyi bilmeden Kur'an- Kerim'e mana vermeye kalkışmak imani bir tehdir.

Bu konuda Hz. Ali (r.a.) şöyle diyor. ''Nahv ilmini öğreniniz. Şüphesiz İsrail oğulları bir harf yüzünden kafir oldular."

" Şöyle ki; İncili Kerim'de '' Ena velletü İsa'' (Ben İsayı doğurttum) ibaresi lamın şeddesi ile yazıldı. Fakat israiloğulları lamı şeddesiz yapıp '' Ena veletü İsa'' (Ben İsa olarak doğdum) şeklinde okudurlar ve kafir oldular.(2)

Bu kadar alimlerin açıklamalarından sonra şunu söyleyebiliriz.

Meal müctehidleri kendilerini anneden doğma muallim, müfessir zannediyorlar.

Okudukları bir mütercimin mealiyle her şeyi halledebilecekleri zannına kapılıyorlar.

Şunu unutmamak gerekir ki; ANNEDEN DOĞMA KENDİ,LERİNİ ÖĞRETİCİ KABUL EDENLER, NEFİSLERİNE UYANLARIN ÜNİVERSİTELERİNDE ŞEYTANA KUKLA OLURLAR.

Fi emanillah.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1- Mukaddime fi usul-t-Tefsir (İbn-i Teymiyye) Sh:105

2- Peygamberimizin Kur'an Tefsiri (Suat Yıldırım) Sh:24

3- Usülü't-Tefsir (Abdurrahman el A'k) sh:158

.