Merhaba değerli okurlar... Uzman diyetisyen Ayça Alara Aycan'ın tavsiyeleriyle, şiddetli soğukların yaşandığı bugünlerde önlemlerimizi alalım, mevsim geçişlerine hazırlıklı olalım. Son günlerde çevremizde en çok duyduğumuz cümleler; Biraz üşütmüşüm! Halsiz, yorgun hissediyorum, Sanırım hasta olacağım. İşyerindeki herkes hasta, bana da bulaşır diye korkuyorum!

Yukarıda yazdığım cümlelerin bir ya da bir kaçına katılıyorsanız yalnız değilsiniz! Bu ara hepimiz aynı hisleri paylaşıyoruz; çünkü sonbahardan aniden kışmevsimine geçiş hem fizyolojik, hem de psikolojik olarak zordur. Havaların bir sıcak bir soğuk olması, uzun süren yağmurlar, karanlıkta uyanmak ve eve yine karanlıkta dönmek vücudumuzu farklı yönlerden etkileyebilir. Özellikle bu dönemde soğuk algınlığına yakalanma riskimiz maalesef artıyor; ama doğamızın gücü, besinlerimizin desteği bizimle!

Hadi birlikte soğuk algınlığından korunmak için neler yapabiliriz bir bakalım!

İlk sırada vücudumuzdaki mikropları atabilmek adına bolsu içmekvar! Kışın su içmeyi unutabiliyoruz, bu nedenle biz#aycainwonderlandilesuic etiketim ile her gün bol bol su içiyoruz, siz de bize katılın!Bitki çayları desteğini de unutmamalı! Günde 2-3 fincan ıhlamur, zencefil, adaçayı ya da kuşburnu çayı içmek bağışıklığımızı güçlendirmede yardımcı olacaktır.

Grip deyince benim aklıma ilk ıhlamurçayı geliyor! Yapılan çalışmalar da ıhlamur flavonoitlerinin iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterdiğini söyleyerek beni destekliyor.Ayrıca bazı bileşenleri ise boğazı yumuşatarak soğuk algınlığı şikayetlerini hafifletiyor.

Adaça yıyaprakları, içeriğindeki uçucu bileşenler sayesinde ağız ve boğaz iltihaplarını (farenjit, jinjivitgibi) gidermeye yardımcı olur. Sevgili Erdem hocamız çay şekilinde (kaynatmadan) hazırlanan adaçayının gargara olarak kullanılmasının da faydalı olduğunu derslerimizde hatırlatırdı.

Bir de geleneksel bir karışımımız vardır: "bal + zencefil + karanfil + karabiber + limon" işte onun da tam yeri, tam zamanı!Nasıl iyi gelir! Kahvaltıda ıhlamur çayı tercih edip içerisine yukarıdaki karışımı ekleyerek güne savunma kalkanınızla başlayabilirsiniz!

Her zamanki gibi bu dönemde de C vitamininden zengin meyvelerimize ve sebzelerimize de ihtiyacımız var! Diyet yapıyorsanız toparlayana kadar meyve ve sebze porsiyonlarınızı arttırmaktan korkmayın derim. Günümüzde çevresel koşullardan dolayı bazen besinlerden aldığımız vitaminler yetersiz kalabiliyor. Böyle birdurumda hekiminize de danışarak gerekliyse takviye alabilirsiniz.

Ayrıca bu dönemde uygulanacak HACAMAT da bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olacaktır.

Özetlersek; Sağlıklı beslenmeye devam! Bol su içelim! Ilık limonlu su, adaçayı, kuşburnu, ıhlamur bu dönemki favori içeceklerimiz. Sade kahve/çay boğazı tahriş edebilir, dikkat!

Meyve tercihimiz bol c vitaminli ananas, kivi yada mandalina portakal olabilir. Yetersiz kalıyorsa uzman kontrolünde C vitamin takviyesi de alabiliriz. Bal + zencefil + karanfil + karabiber + limon" geleneksel karışımımızı sağlıklı beslenmemize davet edebiliriz. Akşamları da papatyaçayı, Melissa veya ekinezyaçayı kışı sağlıklı geçirmemize katkıda bulunacaktır.

DOKTORUNUZA ULAŞABİLİRSİNİZ:

Beni ; ''aycainwonderland'' Instagram hesabımdan takip edebilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi 05363229038 numaralı whatsApphattımdan bildirebilirsiniz. Herkeze sağlıklı günler dilerim.