Merhaba değerli okurlar, Mizaç ilmi geleneksel tıbbın bel kemiğini oluşturur diyebiliriz. Pek çok tedavi yöntemi mizaca göre şekillenir. İslam tıbbına göre 4 çeşit mizaç vardır. Balgami (soğuk ve nemli), Sevdavi(soğuk ve kuru), Demevi(sıcak ve nemli) ve Safravi (sıcak ve kuru) Kısaca, Mizaç baskınlığına bağlı gelişen belirtiler ve tedavilerinden bahsedelim;

1. Balgami Mizaç;

Belirtileri: Soğukluk ve rutubetleri fazladır, stres ve zaafları fazladır, erkeklerde isteksizlik, halsizlik, bedende soğukluk, uykuları ağır ve uzun olur, ağız salyası ve burun akıntısı fazla olur, devamlı susuzluk çekerler, iradeleri ve hafızaları zayıftır, boğaz ve göğüslerinde iltihap olur, genelde yüzleri ve bedenleri kiloludur, kabızlık çekerler.

Tedavisi:Bu mizaçta olan kişilersoğuk ve rutubetli gıdalardan uzak durmalıdırlar, mizacı sıcak ve kuru gıdalaı tüketmelidirler. Az yemek, az içmek, kuru üzüm yemek, bal, damla sakızı, kekik, iğde, elma, hurma, şeker kamışı, arpa, tüketmelidirler. Yemeklerinde deniz yada Himalaya tuzu kullanmalı, çörek otu, biber, baharat tüketmelidir.

2.Sevdavi Mizaç;

Belirtileri: Soğukluk ve kuruluk bedenine baskın gelmiştir, cilt mat ve koyu olur, korku, üzüntü, huzursuzluk fazladır, kabus görür, cildinde lekelenme olur, göz altında morluklar olur, uykusu düzensizdir, her şeyden yorulur, geğirme fazladır, mideleri zayıftır, kişi zayıf ve damarları belirgindir.

Tedavisi: Sevdavilerin tedavi süreci uzundur, sinameki, nar, çorba çeşitleri tüketmelidirler, yürüyüş yapmalı, kabızlığı gidermelidirler, bal, siyah üzüm, zeytin tüketmeliler, mizacı sıcak ve rutubetli gıdalar tüketmelidirler, kakule, tarçın demleyip bal ile içmelidirler.

3. Demevi Mizaç;

Belirtileri: Bedende sıcaklık, ciltte sıcaklık, cinsel istekleri fazla olur, başlarında kaşıntı, sivilcelenme olur. Özellikle kalçalarında, ciltte oluşan kırmızı kabacıklar görülür.

Tedavisi: Az yerler, az içerler, devamlı hacamat yaptırmalıdırlar, mercimek ve mercimek kepeği tüketmelidirler, börülce, kayısı suyu, taze sıkılmış limon suyu, mizacı sıcak gıdaları azaltmalıdırlar, mizacı soğuk gıdalara yönelmelidirler, çoban salatası tüketebilirler, koyun etinden kaçınmalıdırlar.

4. Safravi Mizaç;

Belirtileri: Bedenleri sıcak ve kurudur, ağızlarında acılık vardır, susuzdurlar, terlerler, ani sinirlenmeleri vardır, göz akları sarıya çalar, dilde ağırlık ve çatlaklık, derinin sarı olması, saç dökülmeleri, başta kepeklenme, egzama genellikle safravi insanlarda olur.

Tedavisi: Mizacı sıcak ve kuru gıdaları azaltmalıdırlar, acı gıdalardan uzak durmalıdırlar, mizacı sıcak ve rutubetli gıdalara yönelmelidirler, turşu, kayısı, sirke, mercimek, soğuk su içmelidirler, hacamat yaptırmalıdırlar, , dağ kuş üzümü, hacamattan sonra nar tüketmelidirler, taze balık, hindiba, kızıl gül ve gül suyu tüketmelidirler.

Mizaç, insanda birçok sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterir. İklim değişiklikleri, coğrafi konum, kültürel farklar, psikolojik ve sinirsel etkileşim ve değişimler, hareketli yaşam, egzersiz, diyet ve yaşlanma kişide mizaç değişikliklerine sebep olur.

Geleneksel tıbbın tedavi usulü "beslenme" esaslıdır. Doğru beslenme mizaca göre beslenme gereklidir. Günümüzde bazı Tıbbi Nebevi ekolü yazarlarının kan gruplarına göre beslenme önerileri vardır. Ancak bana göre bu durum çok da doğru sonuçlar vermez. Her bir kan grubunda 1,5-2 milyar kişi olduğunu göz önüne aldığımızda genelleme yapıp, örneğin kan grubu A olan kişilere hayvansal ürün yeme denmesi bana göre sakıncalıdır da. Çünkü doğumdan ölüme kadar kişinin kan grubu aynı kalırken mizacı yukarıda saydığım nedenlere bağlı olarak değişmektedir. Kaldı ki her yaş döneminde kişilerin beslenme ihtiyaçları da değişmektedir. Kan grubuna göre beslenme, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve hastalıklara karşı savunmasız duruma getirebilir. İnsanın çocukluk ve gençlik dönemi beslenmesi ile yaşlılıkta beslenmesi doğal olarak aynı olamaz, ihtiyaçlar farklıdır. Sağlıklı günler dilerim.

İnegöl'de, Sağlık Bakanlığı tarafından''Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi'' olarak ruhsat verilen muayenehanemizde bay -bayan hekimler olarak hizmetinizdeyiz. Randevu için: 0532 4976142