35. MODEF Fuarı dün sona erdi. 5 gün süren fuar, özellikle yurt içi müşterilerine yönelik olarak düzenlenmişti. Doğal olarak bu fuarı MODEF EXPO ile karşılaştırmak, kıyaslamak çok doğru değil.

Fuarla ilgili olarak MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, esnafın, katılımcıların genel anlamda memnuniyetinden bahsetti. Zaten önemli olan da bu.

Fuara 100 bin katılımcı gelip; iş görüşmeleri olmadıktan, siparişler alınmadıktan sonra bu sayının hiç önemi yok. Önemli olan kaliteli katılımcı...

Eğer bu yakalandıysa, katılımcılara özellikle önümüzdeki günlerde işlerinin artması ve yoğunlaşması anlamında bereketli olduysa fuar başarılıdır demektir.

Tüm mobilyacı esnafımıza iş rastlığı dileyerek; fuar döneminde tartışılan bir konuya ilişkin değerlendirmelerimi yapmak istiyorum.

MODEF Fuarı varken; Ankara fuarının, Kayseri Fuarının, İstanbul Fuarının reklamı yapılır mı? Bu konu sosyal medyada çok tartışıldı.

Öncelikle şunu ifade edeyim. Ben 4 yıl ekonomi eğitimi aldım. Türkiye'nin yıllardır KİT dediğimiz Kamu İktisadi Teşekküllerinden oluşan sorunları ve zararları, ülkeyi krizlere sokan yapılarıyla ekonomiye bakış açım liberal noktadaydı.

Eğitim aldığım 1997-2002 yılları arasında var olan ekonomik krizlerin, onun önüne geçme ve aşma anlamında özelleştirme merkezli politikaların da bunda etkisi olduğunu düşünüyorum.

Hayata da genel anlamda bakış açım daha özgürlükçü yapıdadır. Devletin müdahalelerinden hiç bir anlamda hoşlanmamışımdır yıllarca.

Bu liberal bakış açısıyla değerlendirdim ben de o MODEF'e giden yoldaki Ankara fuarı reklamlarını.

Öncelikle şunu ifade edelim. İnegöl Mobilyası, artık bu tür olayları aşmak zorunda. Ben aşıldığını düşünüyorum. Biz büyüğüz. Ankara mobilyası mazisini ararken; biz onları çok ama çok geride bıraktık.

İnegöl mobilyası büyüyor. Hala büyüme döneminde. Bunun yanında İnegöl mobilyasının peşinden gelenler var. Onlar da sektördeki büyümeye katkı sağlayacaklar.

İnegöl, İstanbul'daki fuarlarda reklamını çok güzel yaptı. Ben İMOB Fuarında bunu bizzat gördüm. Bundan da gurur duydum. Her tarafta MODEF reklamları vardı.

Çünkü biliyoruz ki Türkiye'nin en büyük Mobilya Fuarı İstanbul fuarıdır ve en güzel reklam orada yapılır. O fuarın ardından en büyük fuar da MODEF'tir. Doğal olarak bizim ölçeğimizde olmayanlar da burada reklamlarını yapmaya çalışıyorlar.

İnegöl mobilyası artık bu tür şeyleri aşmalı. Belki 8-10 yıl önce bunlar göze batabilirdi ama Türkiye'nin mobilya ihracatının %15'ini karşılayan ve belki de 10 yıl sonra bunu %50'ler seviyesine yükseltebilecek potansiyele sahip bir ilçede Ankara fuarının, Kayseri fuarının reklamının anlamı da olmayacak.

Biz İtalya, Çin, Amerika fuarlarından bahsederken; Ankara, Kayseri, Samsun, Afyon firmaları da İnegöl fuarlarına girmenin, İnegöl fuarlarında reklam yapmanın derdinde olsun. Biz ne kaybederiz ki...