Tam 10 yıl öncesine gidiyoruz.

Tarih: 03 Nisan 2006

O tarihte GençGazete şu manşetle çıkar: "MODEF törenle açıldı"

2006 yılındaki, İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarı açılışı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abtüllatif Şener'in katılımıyla gerçekleşir.

Bakan Şener'in yanı sıra açılışta, Bursa Valisi Nihat Canpolat, Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Bursa Milletvekilleri, Belediye başkanları, ve çok sayıda protokol üyesi vardır.

Törende ilk konuşmayı Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil yapar. Başkan İdil, özetle der ki: "Biz üretelim de siz onu alın diye değil, siz neyi istiyorsanız biz onu üretelim mantığını taşıyoruz. Amacımız Dünyaya açılmak ve mobilyanın başkenti olmak. Bu yüzden 2. OSB'yi önemsiyoruz"

İkinci konuşmacı; MODEF Yönetim Kurulu Üyesi Ali Canlısoy'dur. Canlısoy, " Mobilyacılar altın çağa hazırlanıyor, İnegöl mobilya sektörünün önemli oyuncularından biri, dünya markası olmayı hedefliyor. Bu potansiyel bizde var, bizim 70 yıllık tecrübemiz var" diye konuşur.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise konuşmasında; MODEF İnegöl Mobilyası'nın, onu imal eden ustasının, kalfasının, çırağının yani İnegöllülerin gururu olduğunu belirtir.

Diğer bir konuşmacı;Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı'dır. Milletvekili Kızılcıklı konuşmasında;İnegöl'ün ihracat rakamları ve Dış Ticaret fazlası ile Türkiye'ye örnek olan bir sanayi şehri olduğunu vurgular.

Bursa Valisi Nihat Canpolat da konuşmasında İnegöl'e övgüler yağdırır.

Ve törenin sonunda; günün ismi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener konuşur.

Bakan Şener konuşmasında, mobilya sektörünün, İnegöl ve Türkiye açısından önemine işaret eder: "Türkiye mobilya ihracatında 1 milyar doları yakalamak için yarış yapmaktadır. Bu yarışta İnegöl, cesaretle Türk mobilyacılığını dünyaya tanıtmak, dünya pazarlarında Türk mobilyacılığı payının gelişmesi için çaba harcamaktadır." Der.

Bakan Şener, 10 yıl içerisinde siyasi çizgisinin dışında hareket eder ve siyaset tarihimizin karanlık yollarında kaybolur gider. Konumuz bu değil,bu faslı geçiyoruz...

10 yıl önceki MODEF açılışının özetinden, bugünkü MODEF'in açılışına bakmak asıl maksadımız...

Dün, MODEF 35.kez kapılarını açtı. Açılışa İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı da bekliyorduk. Olmadı.

Eski açılışlara göre kıyasladığımızda; Bakan düzeyinde açılışların, o yıllara göre azaldığını görüyoruz.

Bursa Valisi, Bursa Milletvekilleri, Belediye Başkanları vb isimler Modef açılışlarının değişmez makamları olarak kayda geçiyor.

10 yıl öncesine göre sadece isimler değişmiş. Değişmeyen tek makam ve isim: İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş..

10 yıl önceki konuşmalarla bu günkü konuşmaları kıyasladığımızda görüyoruz ki; mesajlar aşağı yukarı aynı.

Elbette 10 yıl içerisinde İnegöl ve mobilyamız çok gelişme kaydetti. Başkan Aktaş'ın girişimleri ile Fuar merkezimizin yenilenmesi ve genişletilmesi bunların başında geliyor...

Ancak değişmeyen bir gerçek var; Modef açılışlarının düzeyi ve konuşmacı sıralaması... Mekan aynı, makamlar aynı, mesaj aynı...

35 yıldır aynı filmin tekrarını izliyoruz. Elbette MODEF Fuarlarının etkisi ve işlevi açısından bu açılışların ve konuşmacıların, çok önemli olmadığı söylenebilir.

Eğer böyleyse, açılışlarda her ismi konuşturma gibi bir gayret içerisinde olmamız ve onlarca ismin konuşmasıyla uzayan açılış törenlerimiz, tartışılabilir. Açılış programımızı, kısa ve öz tutsak, bu babdaki tartışmaları bitiririz diye düşünüyorum.

Sözü; uzayan açılış konuşmaları sebebiyle canı sıkılan bir mobilyacı abimizin cümlesi ile bağlayalım: "Az konuşalım, çok üretelim."

Hülasa; Gelişen ve büyüyen mobilyamızla birlikte, fuar alanımızı, fuar anlayışımızı, açılış düzenimizi ve mobilyamızı sunuş tarzımızı da, gözden geçirmemiz gerekiyor.

10 yıl öncesinin sayfalarını açarken, niyetimiz kimseyi kırmak değildi. Tarihimizin eskimeyen sayfalarından, Dünya markamız Mobilyanın gelişimine bir ışık tutmak istedik sadece.

Sözümüzü bitirirken, Mobilyamızın bu günlere gelmesinde emek ve katkısı olanları şükranla anıyor, mevcut güzel tablonun usta ve mimarlarını da alkışlıyoruz. Mobilyacımıza bereket ve bol kazançlar diliyoruz.