Referandum sonuçlandı ancak tartışmaları ve analizleri günlerce sürecek gözüküyor. Bu noktada biz de tespitlerimizi paylaşmaya devam edelim.

Ak Parti için bir zamanlar Bursa'nın abisi Faruk Çelik'ti. Faruk Çelik'in Şanlıurfa'da görevlendirilmesinden sonra bu sıfatı Bülent Arınç almıştı. Bülent Arınç ismi tarih olmuş gözüküyor. O'nun devri de kapandı. Artık Bursa'nın abisi Mehmet Müezzinoğlu...

Daha önce yazmıştım. Müezzinoğlu ismini Edirne'den tanıyorum. Başkan Erdoğan'a çok yakın bir isim.

İstanbul'da AK Parti Kurucu İl Başkanlığı, Milletvekilliliği, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlerini yaptı, yapıyor.

Sık sık İnegöl sokaklarında da görmeye alıştık. Halkın içinde, iletişimi güçlü, güler yüzlü, sevilen bir siyasetçi,

Bursa Ak parti için ikinci sırada Efkan Ala ismi geliyor artık.

Efkan Ala tam bir devlet adamı. Kaymakamlık, valilik, müsteşarlık geçmişi var. İçişleri bakanı olarak çok iz bıraktı. Müezzinoğlu'ndan sonra İnegöl'de en çok ağırladığımız isim oldu Efkan Ala...

Referandum sürecinde bu iki ismin, Bursa'daki ve İnegöl'deki çalışmaları dikkat çekti. Bu iki isim, birlikte daha güçlü bir imaja sahip.

Referandum akşamı da Bursa'da sonuçlarını, Müezzinoğlu ve Ala birlikte takip ettiler. Şüphesiz Bursa'da çıkan tabloda bu iki ismin katkı ve etkisi büyük. 2019 yılında yapılacak seçimlerde, Ak Parti'nin aday göstereceği isimlerin belirlenmesinde de, bu iki ismin etkisinin büyük olacağını öngörüyoruz.

BURSA EVET DEDİ ANCAK...

Mevcut tabloyu yeniden hatırlayalım;

Türkiye genelinde, 23 Büyükşehir Belediyesi'nden 12'si evet, 11'i de hayır dedi. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana gibi 5 büyük kentte hayır sonucunun çıktığı bir tabloda, Bursa'da evet sonucunun çıkması dikkat çekti.

Bursa, evet oylarında Türkiye ortalamasının üzerine... Bu sonuç Bursa için beklenen, normal bir sonuçtu. Fakat hayır tablosunda bulunan iller karşısında bu sonuç daha da anlam kazanıyor.

Bursa Ak Parti'nin bu başarısında şüphesiz İnegöl'ün katkısı da çok büyük oldu.

Büyükşehirler kategorisinde 5 büyük kentten evet'in çıktığı tek il Bursa oldu ancak ilçeler açısından bakıldığında tablo iyi durmuyor.

Bursa'da 17 ilçeden 6'sında 'hayır' çıktı.

Nilüfer ve Mudanya tahminleri yanıltmadı,beklendiği gibi bu iki ilçeden hayır çıktı. Ancak Gemlik, Orhangazi, Karacabey ve Kemalpaşa için aynı şey söylenemez. Yenişehir'de evet sonucuna rağmen Ak parti açısından beklenen sonuç alınabilmiş değil aslında. Hem bu ilçelerdeki Ak Partili yetkililer, hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe açısından bu başarısızlığın sebepleri üzerinde durmak gerekiyor.

İNEGÖL YANILTMADI

İnegöl ve Büyükorhan, Bursa'da en fazla 'evet' oyunun çıktığı ilçeler olarak kayda geçti. Üstelik bu iki ilçede yüzde 90'ın üstündeki katılım da rekor düzeyde gerçekleşti.

İnegöl Ak Parti teşkilatı her ne kadar referandum akşamı beklenen kutlamayı yapmasa da aslında kutlamayı fazlası ile hak etti.

Ak parti ilçe Başkanı Adem Demirel şahsında, ilçe teşkilatı alkışı hak ediyor.

İnegöl belediye Başkanı Alinur Aktaş, yardımcıları ile birlikte bu başarıda en büyük paya sahip.

Sadece İnegöl'de değil, diğer ilçelerde yaptığı çalışmalar ile de Hüseyin Şahin dikkat çekti.

İnegöl yanıltmadı ve İnegöl Ak Parti teşkilatı yine başardı.

Ancak asıl süreç bundan sonra başlıyor. Süreç normal seyrinde devam ederse 2019 yılında önümüze gelecek olan sandıklar da tarihi öneme sahip.

2019 yılına doğru yerel ve genel siyasette her geçen gün hareketlilik artacaktır.

Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği, Meclis üyeliği ve en önemlisi yeni hükümet sisteminin kadrosunda yer alacak aday isimlerle birlikte birçok hedef ve niyeti konuşuyor olacağız.

Ülkemiz adına hep güzel gelişmeleri paylaşmak umuduyla...