Bir çok Müslümanın bazı konularda ifrata(aşırı) ,bazı konularda da tefrite (pasif) kaçışlarını,veya bazı konularla yakından ilgilenirken diğer bazı konuları ihmal ettiklerini görmekteyiz.

Mesela, kimi Müslüman namazı en ön safta kılıp bu yerini kimseye kaptırmazken, öte tarafta akrabalarıyla ilişkisini kesmiş veya anne babasına karşı görevini yapmadığı görülmektedir.Kimi Müslüman da etrafına faydalı olmaya çalışırken öte tarafta ailesini ihmal eder.

İşte bu ve buna benzer örnekler gösteriyor ki bazı Müslümanlar hayatının tümünü İslama göre yaşamıyor ve bir bütünlük ortaya koyamıyor.

O nedenle müslümanın 24 saati nasıl olmalıdır?

1-)Mü'min kişi Allah'a hakkıyla iman eden kişi olmalı O'nu zikretmeli ve O'na tevekkül etmelidir. Allah'a daima muhtaç olduğunu unutmamalıdır.Gerçek Mü'min basireti ve kalbi açık olandır.Kainatı ve yaratılanları her daim tefekkür eder ve daima O'nun yüce kudretini düşünür.Kur'an-ı Kerim de şöyle buyuruluyor:" Göklerin ve yerin hükümranlığı Allah'ındır. Allah her şeye hakkıyla gücü yetendir. Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır. Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. "Rabbimiz Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru" derler."(Bakara-189,190,191)

2-)Müslüman kişi, nefsinin hoşuna gitmese de Allah'ın emirlerine uyar, ayrıca Resulünün(sav) emirlerine de çekinmeden boyun eğip itaat eder.Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:"Hayır Rabbine andolsun ki onlar, aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükme içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle boyun eğmedikçe iman etmiş olmazlar"(Nisa-65).Resulullah'da(sav) şöyle buyuruyor."Arzusunu benim getirdiğime tabi kılmayan iman etmiş sayılmaz."

3-)Müslüman kişi sorumlu kişidir.Başta ailesi olmak üzere sorumluluğu altındakilere karşı görevini tam yerine getirir.Resulullah(sav) şöyle buyuruyor:"Hepiniz çobansınız ve hepiniz mahiyetinizdekilerden sorumlusunuz."Mü'min kişi ayrıcasağlığından,zamanından,gençliğinden malından ve kısaca hayatının tümünden sorumlu olduğunun idrakı içinde olandır ve bunların hesabını vereceğini de unutmayandır.

4-)Müslüman Allah'tan gelen her şeye razıdır.'Lütfü de hoş kahrı da hoş' diyendir.Başına gelenden dolayı isyan etmez.Bilir ki 'Mevla neylerse güzel eyler.'Sabreder ve sabrının karşılığı alır.Resulullah(sav) şöyle buyuruyor:"Müslümanın işi ne kadar çarpıcıdır.Onun her işi hayırdır.Sevinçli bir şey isabet ederde şükrederse bu onun için hayırlı olur.Şayet bir zarar isabet eder de sabrederse o da onun için hayırdır."

5-)Bazen müslümana bir gaflet çöker, kendisine yakışmayan bir hatayı istemeden işleyebilir.Bu durumda hemen tövbe eder ve hatalarından hemen dönerler.Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:"Şüphe yok ki Allah'a karşı gelmekten sakınanlar, kendilerine şeytandan bir vesvese dokunduğu zaman iyice düşünürler (derhal Allah'ı hatırlarlar da) sonra hemen gözlerini açarlar."(A'raf-201)

6-)Müslümanın gayesi Allah rızasıdır.Müslüman 'lira' için değil 'lillah' gayesiyle iyilik yapar.Hiç bir işinde riyakarlık (gösteriş) yapmaz.Kimsenin hatırı için değil Allah rızasını kazanma amacıyla işini yapar.Resulullah(sav) şöyle buyuruyor:"İnsanlar hoşlanmasa da Allah'ın rızasını arayan kimseyi Allah,insanların şerrinden korur.İnsanların rızasını Allah'ın gazabıyla arayan kimseyi de Allah, insanlara terk eder."

7-)Müslüman kişi Yüce Rabbimizin kendisine farz kıldığı ibadetleri severek yerine getirir.Ayrıca Resulullah'ın sav) şefaatine ermek için de Resulullah'ın (sav) sünnetlerine de uyar.Müslüman kendisine verilen ilahi görevleri gevşek davranmadan yerine getirir.Beş vakit namazını zamanında kılar.Çünkü bilir ki namaz dinin direğidir ve bilir ki namaz Müslüman için bir tesellidir.Namaz amellerin en efdalidir.Namaz kul ile Rabbi arasındaki bağdır.Çünkü namaz insanı her türlü kötülüklerden korur.Müslüman mümkün olduğu kadar namazını camide ve cemaat ile kılmaya çalışır.Cemaat ile kılınan namaz tek başına kılınan namazdan 27 kat daha üstündür.Resulullah(sav) şöyle buyuruyor."Yatsı namazını cemaatle kılan kimse gecenin yarısını ibadetle geçirmiş gibidir,sabah namazını da cemaatle kılan kimse bütün geceyi namazla geçirmiş gibidir."

8-)Müslüman bilir ki Yüce Rabbimiz onu kul olsun ve kendisine ibadet etsin diye yaratmıştır.Bundan dolayıdır ki Müslüman, Allah'a Uluhiyette,Rububiyette ve Ubudiyette ortak koşmaz.Kulluk sadece belli saatlere de bağlı değildir.Kulluk her vakit ve her zamandadır.Kulluk 24 saattir.Dolayısıyla müslümanın 24 saati Allah'ın emrettiği gibi geçer.

9-)Müslümanın 24 saati Kur'an ile geçer.O'nu okuyarak ve yaşayarak geçer.Allah'ı unutmazlar.Allah kendilerinden razı olmuş ,onlarda Allah'tan razı olmuşlardır.

Unutmayın "Onlar, inananlar ve kalpleri Allah'ı anmakla huzura kavuşanlardır. Biliniz ki, kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur."(Ra'd-28)."Allah şöyle der:) "Ey huzur içinde olan nefis Sen O'ndan razı, O da senden razı olarak Rabbine dön "(İyi) kullarımın arasına katıl ve Cennetime gir."(Fecr-27,28,29,30)

A.Vasih DURAN

.