Hamd alemlerin Rabbi olan Allah cc.'ya mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'e, temiz Ehl-i Beytine, O'nun Ashabına ve kıyamete kadar imana dayanan sevgi ve saygıyı ihya etmeye çalışan mücahid / mücahidelerin üzerine olsun.
Rasulullah (s.a.v) şöyle buyuruyor: '' Birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerine şefkat hususunda müminlerin misali cesed gibidir. Ondan bir uzuv şikayet ederse, cesedin sair uzuvları uykusuzluk ve humma ile ona (iştirake) çağırırlar'' (1)
'' Müminler bir adam gibidir. Başı ağırsa cesedin sair yerleri humma ve uykusuzlukla ona (iştirake) çağırırlar.'' (2)
Bu hadis-i şeriflerden anladığımız kadarıyla bir müslümanın derdi bütün Müslümanların derdidir. Müslümanların derdiyle dertlenmek islamın prensiple-rindendir. Bunu zekat, sadaka ve fitre gibi ibadetlerden de anlamak mümkündür.
Özellikle örnek nesile baktığımızda müslümanın derdi ile dertlenme örnekleri ile doludur. Sahabelerin yanında bir müslümanın derdi bütün Müslümanların derdi idi. Onlar gerçekten kardeşlerinin dertleri ile dertleniyordu. Tarihimize bir göz atarsak, bir hanım sahabenin tesettürüne el uzatılmıştı. Bu hakaretin peşine koskoca bir savaş açılmıştı. Zamanımızda ise tesettüre uzatılan eller alkışlanmakta, övülmekte hatta meydanlarda tesettürlü olan bacılarımıza fiili saldırı yapılmakta. Eğitim kurumlarımızda ve kamu kuruluşlarına tesettürlü çalışmak yasaklanmış durumda. Bu mesele Müslümanların derdidir.
Aliyyü'l Havvas (rh.a.) şöyle diyor: '' Sizden biriniz, din kardeşinin ihtiyacını görmek, derdine ortak olmak veya kendisine hayır duada bulunmak gibi maksatlar dışında ona ''Nasılsınız?'' diye sormasın. Zira böyle bir sahih niyet ve maksat dışında ''Nasılsınız?'' diye sormak münafıklık olur.'' (3)
Hatemü'l Esam (rh.a.) şöyle diyor: '' Arkadaşına '' Bu sabah ne haldesin?'' dediğin zaman o sana: '' bir ihtiyacım var'' derse, sen de onun ihtiyacının ne olduğunu sormaz veya gücün yettiği halde muhtaç olduğu şeyi ona vermezsen, ona hitaben söylediğin '' Bu sabah ne haldesin?'' sözü, onun hakkında ancak bir alay olur. Zamanımızda çoğunlukla ihvanın ahlakında görülende budur.'' (4)
Yine Aliyyü'l Havvas (rh.a.) şöyle diyor: '' Selefdeki, ''Nasılsınız?'' diye ahval-den sormak, Allah'ın şükrüne karşı gafil davrananı uyarmak içindi. Böylece onun Allah'a şükretmesine sebep olunuyor ve iki taraf için hayır hasıl oluyordu.'' (5)
Bir müslümanın derdi bütün Müslümanların derdidir düsturu İslam ahlakının özüdür. Bu düsturu hayatımızın esası haline getirmeliyiz. İslam dinindeki kardeşliği pratikte uygulamalıyız.
Yazımızı peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) 'in bir hadisi ile bitirelim
''Müminlerin dertleriyle dertlenmeyen, onlardan değildir.'' (6)
Fi emanillah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sahih-i Müslim Terceme ve Şerhi C.10 Sh.537
Sahih-i Müslim Terceme ve Şerhi C.10 Sh.537
Tenbihu'l Muğterin, İmam-ı Şarani, Sh.202
Tenbihu'l Muğterin, İmam-ı Şarani, Sh.202
Tenbihu'l Muğterin, İmam-ı Şarani, Sh.203
Hakim C.4 Sh. 352
.