Yüce Allah biz insanları kendisini tanıyalım ve ibadet edelim, kulluk edelim diye yaratmıştır. "Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz ki, O'na karşı gelmekten korunmuş olabilesiniz.''(Bakara, 2/21)

Ve en büyük ve en önemli kulluk görevimiz namazdır. Kelime-i şehadetten sonra en temel ibadet namazdır. İmanını koruyabilmek, dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmek için mü'min, Yüce Allah'la manevi bağını devam ettirmeye muhtaçtır.

İbadet, yalnızca birtakım şekiller ve dış görünüşlerden ibaret değildir. İbadetlerde esas olan özdür, gönülden bağlılıktır. Huşu ve öz olmadan yapılacak bir ibadet içi boş bir faaliyet olmaya mahkumdur.

Kur'an'a göre her şey kendi tarzınca Allah'a hamd ve O'nu tesbih eder.Bu husus Kur'an-ı Kerim'de şöyle ifade edilir :

'Yedi gök, yer ve bunlarda bulunanlar O'nu tesbih eder; O'nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur; fakat siz onların tesbihlerini anlamazsınız. Doğrusu O Halim olandır, Bağışlayan'dır. (İsra, 17/44)

''Görmez misin ki, göklerde ve yerde bulunanlarla dizi dizi kanat çırpıp uçan kuşların Allah'ı tesbih ettiklerini? Her biri kendi tesbihini ve duasını bilmiştir. Allah, onların yapmakta olduklarını hakkıyla bilir. '' (Nur, 24/41)

Yüce dinimiz İslamda namazın meşruiyeti Kitabımız Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin yolu Sünnete dayanmaktadır.

Kur'an Kerim'in pek çok ayetinde; namazı kılınız ve zekatı veriniz" buyurulur. Şu ayeti kerimeler bu konuya ışık tutar :

"Bütün namazları ve orta namazı muhafaza edin ve Allah için boyun eğerek kalkıp namaza durun.. " (Bakara, 2/238).

"Şüphesiz namaz, müminlere, vakitle belirlenmiş olarak farz kılınmıştır" (Nisa, 4/103). "Namazı kılın, zekatı verin ve Allah'a samimiyetle bağlanın. O, sizin mevlanızdır. O, ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır" (Hacc, 22/78).

Peygamber Efendimiz (a.s) de mü'minlerin namaz kılmalarının bir emir olduğunu insan hayatındaki önemini değişik vesilelerle hatırlatmıştır.

"İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe'ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak" (Buhari, İman 1; Müslim, İman 22; Nesai, İman 13)

"Namaz dinin direğidir." (Beyhaki, Sünen)

"Kulun kıyamet gününde, hesabı ilk önce sorulacak ameli namazdır. Eğer namazı dürüst çıkarsa kurtulmuş ve kazanmıştır. Eğer namazı düzgün çıkmazsa kaybetmiştir." (Tirmizi, Salat, 305)

Namaz, irade ve iman sahibi bir kişinin, bir aşığın, maşukuna karşı duygularını anlatmak için can atması gibi zevkle ve büyük bir arzuyla yerine getirmek isteyeceği bir ibadettir.

Namaz kılan Müslüman, ibadetinde "İhsan" mertebesini; Allah'ı görüyor gibi ibadet etmek hedefini gerçekleştirmelidir.

Namaz, "Peygamberimizin uyguladığı şekilde yerine getirilen, kalp, dil ve bedenle birlikte yapılan, tekbir ile başlayıp selam ile son bulan, belli fiil ve sözleri içine alan bir ibadettir. '' Allah'a karşı tesbih, tazim ve şükrün ifadesidir.

İşte İslam'da insanın en fazla yükselişi, hem de günde beş defa olmak üzere, Cenab-ı Hakk'ın huzurunda oluşu ve Hz. Muhammed'in miracının hatırası olarak Allah tarafından mü'minlere hediye edilen namaz budur.

(İbadetler İlmihali, Doç. Dr. Vecdi Akyüz, C.1, s.89-91)

  • Bu yazı İdris YAVUZYİĞİT Tarafından hazırlanan vaaz örneğinden İstifade Edilerek Hazırlanmıştır.

HAZIRLAYAN : SAMİ KENCİK

İNEGÖL İLÇE VAİZİ