Aslında uzun zamandır bir arayış içerisindeydim.Kendi kendime "nasıl bu hale geldik ve nasıl bu kadar hızlı oldu?" diye sorup duruyordum.

Meğerse bildiğin bir proje imiş ve uzun zamandır uygulanıyormuş.

Adamın adı Edvard Bernays. Projenin adı ; "Özgürlük meşalesi"

Amacı ; Her özgürlük kelimesi ile yapılmak istenen gibi kölelik oluşturmak.

Zaten daha öncede ,Birinci Dünya Savaşı sırasında "Demokrasi için güvenli dünya" sloganını ortaya atarak Amerika'nın dünya barışı için savaşacağı fikrini insanlara benimsetmeyi başarmıştı.

Bernays'ın en bilinen çalışmalarından biri de kadınları sigara içmeye ikna etmesidir. Kadınların sigara içmesinin tabu olduğu yıllarda Bernays, bir grup kadını ellerine sigara tutuşturarak caddelerde yürütmesi, halkla ilişkiler dünyasında efsaneleşmiş bir eylemdir. Bu eylem sonunda sigaranın ateşi "özgürlük meşalesi" olarak anılır olmuş, kadınlara sigara satışı artmaya başlamış. Sigarayı güç ve bağımsızlık olarak simgeleyen Bernays, kitleleri manipüle etmeyi yine başarmıştı.

Bu olayı sizinle paylaşmama vesile olan ise son günlerde müthiş ilgi görerek Türkiye'yi de saran "falling stars" çılgınlığı.

Bernays'ın uzmanlık alanı "ihtiyaçlarınız için değil arzularınız için alışveriş yapın" şeklinde özetlenebilir.

Tüm bu çılgınlıklar artık toplumda çok daha hızlı şekilde karşılık buluyor.

Ne yazık ki bu tabloda "muhafazakar" diye adlandırılan kesimde kendisini konumlandırıyor.

Birileri bireysel falling stars ile gündeme gelirken bizler memleket olarak "falling stars" yapıyoruz ilgi gösteren yok.

Hem de rol değil gerçek.Dünyanın yarısı açlıktan kıvranırken diğer yarısı obezle mücadele ediyor.

Dünyanın yarısı fakirlikten ezilirken diğer yarısındaki zenginler ne yapacağını şaşırıyor. Daha da vahimi bu tabloya artık inançlı diye adlandırdığımız kesimde müdahil oldu.

Cenab-ı Allah aklımıza mukayyet olmamızı nasip etsin. Bu tablonun oluşmasında katkısı olanlara Rabbim hidayet nasip etsin.

Bu tablodan kurtuluşumuzu sağlayacak olan güç sahiplerine Rabbim feraset nasip etsin.