Genç kız, tek başına yola çıktı yüreğindeki heyecanla. Hiç tanımadığı ancak amcasının güzel sözleriyle tanımladığı sohbet ortamını düşününce gönlü rahatlamıştı. Orta okulu bitirmiş yeni bir okuluna, İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesine kayıt yaptırmıştı. Öğrendiğine göre bu okulda okuyan bir avuç abla İHMED isimli bir dernekte bir araya geliyor, ders çalışıyor ve muhabbet yapıyormuş. Cuma günü sohbet ayrılmış özel bir zaman varmış.

Yolda gelirken arkadaşını aradı kendisine eşlik etsin diye, ancak işi olduğunu söyleyen arkadaşı yalnız bırakmıştı onu. Genç kız, evden nasıl ayrıldı, yolda neler gördü, hiç birisini hatırlamıyordu. Zihni kimlerle tanışağına ve bugün ne öğreneceğine kilitlenmişti.

Kütüphanenin yakınında İHMED yazısını gördü. Yarı açık vaziyetteki pembe renkli bahçe kapısı önünde durdu. Başını biraz kaldırdı. İHMED-ÖNDER yazısı altında İnegöl İmam Hatipliler Derneği yazılıydı. Yeni kaydolduğu okulun adıydı. Hiç yabancılık çekmeye gerek görmediğini düşünse de heyecanı yatışmamıştı.

Bir iki adım sonra derneğin salonuna geçecek ve daha önce tanımadığı insanların arasına karışacaktı. En çok da sohbet yapacak hocayı merak ediyordu. Camı tıklattı ve aralayıp içeri geçti. Bir kaç tane tebessüm eden yüz karşıladı onu. Başörtülü ablaların birkaçı ilahiyata gittiğini, diğerlerinin de kendi okulunda 12. sınıfa geçtiğini öğrenmiş olacaktı.

Eve döndüğünde annesine neler olduğunu anlattı bir bir... Aslında aklında kalan şey sohbetin konusuydu. Çünkü beyaz masanın ardında oturan kır saçlı hoca; "Bu sene konuların işleneceği bir kitapçık gösterip "ilk konumuz bu, yani neden sohbet yapıyoruz?" Bunu kendisi de çok düşünürdü. Cevabını tam olarak bilmese de çok hoşuna gidiyordu sohbet dinlemek. Yeni bilgiler öğrenmek onu mutlu ediyordu.

"Anne" dedi, "Her şeyin ne için yapıldığını bilmek, onun amaçlarını kavramak için çok değerli imiş. Sebepler hayatımızda ne kadar değerli ise o kadar kıymetli imiş yapılanlar. Mesela, para hayatımızda ne anlama geliyorsa o kadar değerli oluyor değil mi? "Neden para kazanmalıyız?" sorusu da bu anlamda çok önemli oluyor çünkü hayatımızı kolaylaştıran paradır.

Sohbet yapmaktan maksat yeni bilgiler öğrenmek. Bunun için evet, okullar var hatta İmam Hatip gibi bir okula gidiyorum ama burada bambaşka bir his var anne, dedi.

"Dini bilgileri herhangi bir dünyevi çıkar beklemeden, güzel ahlak sahibi olmak için, samimi ve ihlaslı biçimde amel etmek için sohbet yapıyoruz. Dini bilgiyle çıkarsız menfaatsiz dürüstçe iletişime geçmiş olmak için sohbet dinliyoruz. Allah'ın kelimelerini dinleyerek, Peygamberimizin (sav) sözlerini dinleyerek en güzel ahlaka sahip olmak istiyoruz. Hatta peygamber Efendimiz (sav) dahi sahabesini yetiştirme usulü sohbet yapmaktır.

"Niçin yapmadığın şeyi söylüyorsun, bu Allah katında büyük günahtır" buyuran Rabbimizin emrine uygun hareket etmek, sözü özü bir insan olmak için sohbet yapıyoruz. Bir de iyi insanlarla birlikte olmak, büyük küçük demeden bir arada severek ve isteyerek geldiğimiz bu dernekte iyiyi, güzeli öğrenmek için sohbet dinliyorsunuz, gibi sözleri ırmağın çağlayışı gibi akıp gidiyordu hocanın dilinden dedi genç kız...

Sonra tanıştıklarını anlattı bir bir. Yanında oturan ablası onun bir yerden çıkaracağını söyledi hatırlayamamanın verdiği sıkıntıyla. Sonra aynı köylü oldukları çıkınca rahatladı. Çay faslı geldi ve yakın ikili muhabbetler yapıldı.

Bu sıcacık ortama okul zamanı da devam edeceğini ve yeni arkadaşlarının da davet edeceğini söylediğinde oldukça sevinçliydi.