Merhaba değerli okurlar. Obeziteyada kilo fazlalılığına sebep olan etkenleri bir gözden geçirelim ve ne yapabiliriz konusunu yerimiz yettiğince değinelim.Yapılan çalışmalar göstermiş ki kilo artışını %85 gibi en büyük sebebi; pisikolojik durum ve strese bağlı aşırı beslenme ve hareket eksikliği.. Kalan %15 ise organik sebeplerden oluşuyor.

Önce organik sebeplere bakalım: 1-Tirot fonksiyonlarının eksikliği, hypotiroidi

2- Pankreastan insülin salınımı fazlalığı ve kanda şekerin düşmesi, diyabet

3-Over kistleri, menapoz sonrası hormonal değişim veya çok doğum yapma

4-metabolizma hızının düşüklüğü, hareketsiz yaşam

5- Genetik yatkınlık

Tüm bu hastalıklarobezitenin küçük bir kısmını oluştururken büyük çoğunluğunu psikolojik bozukluklara bağlı yeme bozuklukları oluşturuyor. Ki bu da önlenebilir ve tedavi edilebilir. Peki, ne yapalım ? Yukarıdaki organik hastalıkların tedavisi dışında yapabileceğimiz çokça şey var.

Örneğin öğün aralarında atıştırmak yağ yakımınıazaltıyor. Mümkünse öğün aralarında bir şey yemeyin ve öğün aralarının en az 6 saat olmasına dikkat edin. Gece yatmadan önce birşeyler yeme alışkanlığınız varsa kesinlikle vazgeçin. Su içmeye özen gösterin. Kış aylarında su tüketimimiz azalıyor. Bu durum sindirim hızını yavaşlattığı gibi bağışıklık sistemini de etkiliyor. Sindirimi kolaylaştırmak için sıcak su için. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan bir bardak sıcak su içtiğinizde faydasını göreceksiniz.

Hareketi arttırın, yediğinizden fazla kalori yakmalısınız. Metabolizma hızınızı ölçtürün. Günlük yaktığınız kalori miktarını bilirseniz yediklerinizin kalorisini hesaplayarak kilo alımını önleyebilirsiniz. Bu yöntem zor geldiyse bir diyetisyenden yardım almak isteyebilirsiniz.

Önemli bir tavsiye; hurma diyeti yapın. Haftada 2 gün yani 48 saat sadece hurma yiyin. Sınır yok acıkınca hurma susayınca su için. Ancak başka bir şey yemek yok. Zor gibi görünse de uygulayan hastalarımın hepsinden olumlu geri dönüş alıyorum, başlayınca kolaylaşıyor. 7 haftada etkisi mutlaka görürsünüz. AÇLIK vücudun tamir mekanizmasını çalıştırır. Gereksiz hücreler ortadan kalkarken yağ hücreleri enerji üretmek amacıyla yakılır. Yani vücut biriktirdiği yağları kullanır

Metabolik balans diyeti ile ilgili daha önce bilgi vermiştim. Ölçüm yaptırıp size yarayan ve yaramayan gıdaları öğrenebilirsiniz. Bu ömür boyu size fayda sağlayacaktır

'Ben diyet yapamıyorum' diyenler için de akupunkturu tavsiye ediyorum. Sadece kulak üzerine uygulananve bir hafta süreyle kulağınızda kalan milimetrik iğneler kullanılıyor. Bu iğneler iştah merkezini baskıladığı gibi sindirimi de düzenliyor. Aynı zamanda sinirsel bozuklukları da düzenlediği için bu yöntem çok tutuluyor.

'Aman ne olacak, ben kilolarımla mutluyum' diyecekler için de obezitenin sebep olduğu hastalıkları yazalım; Yüksek tansiyon, diyabet, kolestrerol yüksekliği, kalp yetmezliği, damar sertliği, damar tıkanıklığı, ani ölümler, gut, safra kesesi problemleri, psikolojik hastalıklar ve hatta kanser.. Görüldüğü üzere hayatı tehdit edebilecek pek çok problem aşırı kilo artışına bağlı yaşanabiliyor. Lütfen kilo alımınıza dikkat edin. Sağlıklı günler dilerim.

DOKTORUNUZU ARAYABİLİRSİNİZ: İnegöl de Uzman Diyetisyen Ayça A. Aycan: CEP TEL: 536 322 90 36). (Metabolik Balans için İnegöl'de Dr. Neslihan Aycan ile görüşebilirsiniz:CEP TEL: 533 341 09 29) Akupunktur ile zayıflama için: CEP TEL:532 497 61 42