Öfke, sadece sinir, kızgınlık ile meydana gelen bir tepki değildir.

Tek bir formu yoktur aslında, edindiğim bilgilere göre tembellikte bir öfke çeşididir.

Şimdi, tembellik nasıl öfke kaynağı olabiliyor?

Bunun bir çok yolu var ama en sade yolu, zorunda kaldığınız şeyi veya yapmanız gereken bir şeyi yapmak istemediğinizde bunu bir şekilde dışa vurarak tepki göstermek.

Başka bir şeye öfkelenerek de tembellik edebilirsiniz. Bu da yapacağınız işleri ardı ardına ertelemeyi tetikler. Bir kısır döngüdür, tembel olunca öfkeli olursunuz , öfkeli olunca tembel olursunuz.

Başka bir öfke çeşidi Bilmemek, cahillik. Evet evet bilmemekte sizi öfkeli yapar veya doğru diye bildiğimiz şeyin karşıt kişiler tarafından muhalif olunması. Belki de bu yüzden ülkemizdeki bir çok birey öfke içinde boğuluyor. Tavsiyem kendinizi germeyin, rahat olun, gereksiz diyaloglardan kaçının ve öfke her yanımızı sarmışken sadece oturun ve sakinleşmeyi bekleyin kendi kendinizin terapisti olun. öfke ile alınan kararın yanlış sonuçlar doğurabileceğini unutmayın.

Gelelim öfkenizi nasıl avuçlarımıza alacağınıza.

Bunun birçok yöntemi var ama en iyi yöntem kişinin kendi yaşamına en uygun olanı bulup uygulamasıdır.

Bana kalırsa en güzel yöntem "öfke nöbeti" Öfke nöbeti ne mi? Yukarıda dediğim gibi kendi kendinizin terapisti olun.

Kendinize zaman ayırın hemen, gözlerinizi kapatın ve derin derin nefes alın. Kendinize "sakinleş" , "rahat ol" gibi söylemlerde bulunun.

Kendinizi iyi hissedene kadar buna devam edin. Veyahut kendinizi mizaha adayın ama hayatı ciddiye almayacak kadar değil.

Başınıza gelen olayın komik taraflarını düşünüp kendinizi güldürebilirsiniz, bu öfkenizi yatıştıracaktır. Başarısız mı oldunuz? Öfke, kin, nefret duyguları içinizi mi kemiriyor?

Artık öfkenin hayatınızda yer edindiğini düşünmeye başlamalısınız. Belki de bağımlısı oldunuz.

O zaman öfkenizi süreklilik gösteren bir aktivite ile atmanız gerekmekte. Öfke ne kadar peşinizden koşarsa sizde o kadar yeni aktivitelerinizin peşinden koşun. Kısaca kendinize yeni hobiler edinin.

Bu arada hobilerinizi seçerken daha az vurucu kırıcı olanları tercih etmelisiniz.

Resim yapmak gibi, sakinleştiren şeylere yönelin ve bu arada düşünün.

Düşünmekte bir egzersizdir ve çok iyi bir yardımcıdır. doğru yerde doğru düşüncelerle hareket ederseniz yanlış yapma olasılığınız bi hayli düşer. Bunu unutmayın.

Eğer tüm bu yaptıklarınız boşa giderse işe yaramazsa profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

Sürekli öfkeli bir yaşam sürerseniz sevdiklerinize ve çevrenize, zarar verecek davranışlara yol açabilirsiniz.

BERAT GÜNERİ