İnegöl?ün eğitim sorunlarının masaya yatırıldığı ?İlçe Danışma Kurulu Toplantısı?nda gündeme gelen konulardan biri de devamsızlıktı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, öğrenciler için bütün kötülüklerin anası olarak değerlendirdiği devamsızlıklarda verdiği rakamlar tehnin boyutunu ortaya koyar nitelikte. İnegöl?de 150 Lise 1.sınıf öğrencisi, okulların açılmasının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen 15 günlük devamsızlık hakkını doldurmuş. Görünen o ki 20 günü de dolduracaklar.

Peki bu öğrenciler neden devamsızlık yapıyor? Başarılı öğrencilerin devamsızlık yapacaklarını beklemiyoruz. Daha çok dersleri kötü, okulla arası olmayan, zorla okula gönderilen öğrenciler bunlar. Can alıcı sorulardan biri de bu öğrenciler okula gitmiyorlarsa nereye gidiyorlar?

Yeni eğitim modelinin yani 4+4+4?ün olumlu sonuçları kadar olumsuz sonuçları da var. Şahsen bu devamsızlık sorununun yeni modelle irtibatı olduğunu düşünüyorum. Devlet herkesi liseye kadar okutmak zorunda olduğunu düşünüyor. 12 yıllık kesintisiz eğitim içerisinde arası okulla hiç de iyi olmayan öğrencilere bu da eziyet olarak geliyor açıkçası. Ve derslerle irtibatı olmayan, dersini, ödevini yapmadığı için sınıfta cezalandırılacak olan öğrenci kaçma eğilimde oluyor.

Ben şahsen 4+4?ün zorunlu (+4 kısmı dışarıdan da bitirilebilir) kalan 4?ü yani lise kısmının ise zorunlu olmaması taraftarıyım. Herkese geometri, coğrafya, tarih, resim, müzik öğretmek hem de hepsini iyi şekilde yapma zorunluluğu getiren eğitim sistemimiz sanırım bunları yapmak istemeyen, beceremeyen öğrencileri hesaba katmıyor. Sanayide çırak ve kalfa arayışlarının olduğu zamanda biz herkesi okul sıralarından ta ki 17 yaşına kadar geçirmeyi hüner sayıyoruz.

Bir dönem ücretli olarak da olsa öğretmenlik yapmıştım. İngilizce derslerine giriyordum. Sınıfta bırakmanın yasaklandığı için okuma yazma bilmeden 5.sınıfa kadar gelmiş bir öğrenciye İngilizce?yi öğretmeye çalışıyordum. O çocuk 5.sınıfa gelmiş ve okuma yazmayı çözememişken sistem onu 12.sınıfa kadar öyle böyle taşıyacaksın diyor. Dersi anlamadığı için sınıfın huzurunu bozacak, atsan olmaz atamazsın bitirecek liseyi diyorlar, ceza versen nereye kadar vereceksin. Bunların hiç biri düşünülmeden okula zorla öğrenciyi getirirseniz devamsızlık sorununu bu tür öğrencilerle çözemezsiniz. Her ne kadar devamsızlık sorunu nasıl çözülür diye başlık atmış olsam da bu eğitim modelinde her öğrenciyi hem fizik profesörü, hem ressam, hem assolist, hem tarihçi olarak görürseniz, ne köy ne de kasaba olma ihtimali olmayan ama sanayide çıraklık ve kalfalık yapabilecek çocukları sıralara oturtursanız, bu sorunu çözemezsiniz. Kısacası bu işi Milli Eğitim Müdürlüğü değil de Bakanlığı çözer. Danışma Toplantısında da gündem olarak yıllarca konuşulur gider.