Fotoğrafçı, meslek önderi 1886 yılı İnegöl Hilmiye Köyü doğumludur. Daha sonra aile Muratbey Köyü'ne taşınmış, Osman Efendi'de o köyde büyümüştü. Okul hayatı olmamış okuma yazmayı hoca olan babasından öğrenmiştir.

Ailesi 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı (93 Harbi) sonrası Batum'un Acara Bölgesi'nden İnegöl'ün Hilmiye Köyüne gelip yerleşmiştir. Askerliğini İstanbul'da yapmış çarşı izninde tanıştığı kişiden fotoğrafçılık öğrenmiş sonrasında da İnegöl'de fotoğrafçılığı meslek olarak yapmıştır.

İnegöl'ün bilinen en eski fotoğrafçısıdır. 1930'lu yılların öncesine dayanan fotoğraf arşivi geçmişin günümüze aktarılmasında önemli katkı sunmuştur. Erkek fotoğrafçı karşısında kadınların poz vermekten çekiniyor olmasını da eşi Durdane Hanıma fotoğrafçılığı öğreterek gidermiştir.

Durdane Hanım'da İnegöl'ün en eski bayan fotoğrafçısıdır. Vefat ettiği 1951 yılına kadar mesleğini sürdürdü. Vefatı sonrası oğlu Şerafettin Erdoğ (Dilsiz) 1990'lı yıllara kadar mesleği sürdürmüştür.

Kaynakça : R.Helvacı Olay Bursa'da Yaşam s.326...332.

SABRİ ERÇOBAN

İnegöl Belediye Meclis Üyesi, mehterbaşı, cemiyet adamı, usta. 1922 İnegöl doğumludur. Demir doğramacılık mesleğinin bilinen, tanınan ustalarındandır. 1965 yılında İnegöl At Arabacılar ve Demirciler Derneği Kurucu başkanıdır.

Yetmişli yıllarda İnegöl Esnaf Dernekleri Birliği Başkanlığı ve Bursa Esnaf Dernekleri Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Oturmuş ve güvenilir kişiliği ile ilçemizde sıkıntılı esnaf kongrelerinin aranılan divan başkanıdır. Askerliğini bandocu olarak yaptı. 1959 yılında İnegöl Belediye Başkanı Kemal Özkan tarafından İnegöl Mehter Takımı oluşturulurken Mehmet Ali Sav ile birlikte ordu mehterine eğitime İstanbul'a yollanmışlar ve aldıkları eğitimi buradaki diğer gönüllülerle paylaşarak belki de en önemli görevi üstlenmişlerdir. Aynı işlevi 1963 yılında kurulan Bursa Mehteri için de üstlenmiştir.

İnegöl Mehteri Mehterbaşılığı yaptığı gibi Bursa Mehteri Mehterbaşılığı'da yapmıştır. Aynı zamanda uzun yıllar Koruma Derneği Başkanlığını da yaptığı Kaşıkçıoğlu İlkokulu Mehteri, Eski Belediye Başkanlarımızdan Kemal Özkan'a göre ülkemizdeki ilk çocuk mehteridir. Cemiyet hayatında çok yararlı çalışmalar içinde karşımıza çıkmaktadır.

1959 İnegöl Eğitim Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi, İnegöl Orhaniye Mahallesi Fakirlerini Koruma Derneği Kurucu Başkanı bu dernek daha sonra İnegöl Fakirlerini Koruma Derneği şekline büründürülmüş ve İnegöl Belediyesi destek ve denetimine girmiştir. 1973-77 ve 1977-80 AP İnegöl Belediye Meclis Üyesidir. Belediye başkan vekilliği görevinde de bulunmuştur. 30 Temmuz 1990 tarihinde vefat etti.

Kaynakça : Turgut Tüfekçibaşı Doğanay Mehter(1965), İnegolnostalji/kose-yazilari-bir-cinarla-soylesi /46-kemal-ozkan-html.