Özel İdare Müdürleri 5302 sayılı yasa ile İl Özel İdaresi Kanunu ile kurulan İl özel İdaresinin ilçedeki temsilcileridirler.

Anılan kanunla verilen görev ve sorumlulukları vardır. İlçe sınırları dahilinde olup belediye sınırları dışında kalan bölgelere hizmet verirler.

İlçe Özel İdarenin mali ve idari işlerini takip edip, gelirlerini tahsil ederler.

İl Özel İdaresi tarafından ilçelerde ödeneği tahsis edilen ilköğretim okullarının elektrik, su, yakacak, telefon, büyük küçük onarım bedellerini ödenekleri dahilinde öderler.

Köylerdeki yol, su, kanalizasyon gibi altyapı hizmetleri, yer altı ve üstü kaynaklarının değerlendirilmesi ve kiralanması, kaçak yapılan yapıların önlenmesi gibi hizmetleri yaparlar.

İlçe Özel İdaresinin sorumluluğunda çalışan iş makinelerinin köylerde yol onarım ve diğer işleri ile karla mücadele çalışmalarını koordine, sevk ve kontrol ederler.

Kaymakam tarafından verilen diğer görevleri yaparlar.

6360 sayılı Büyükşehir Yasasını yürürlüğe girmesi ile 30 ilde İl Özel İdare Kurumunun faaliyeti de sona erdi.

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri sonrası ilçemizdeki Özel İdare Müdürlüğünün de faaliyetleri sona ermiş oldu.

Önceki yıllarda İsmail Baltacı, İbrahim İlhan gibi kişilerin yöneticilik yaptığını öğreniyoruz.

1993-2014 yılları ilçemizde bu görevi Mehmet Gedik yerine getirdi.

1957 yılı İnegöl doğumlu Mehmet Gedik 1982-1984 yılları İnegöl Belediyesi'nde çalışmış.

1984 yılında geçiş yaptığı İnegöl Özel İdare Müdürlüğü'nde 1984-1993 yıllarını memur, 1994-2013 yıllarını ise müdür olarak geçirdi.

Kurumun faaliyetinin sonlanması neticesinde, İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde memur olarak görevini devam ettirmektedir.