10 yıl önce İnegöl

Tarih:14 Mart 2007

O tarihte gazetemizde çıkan haberin başlığı şöyledir: "Terziler Aktaş'ı açık oturuma davet etti"

O günlerde Pazaryerinin değişecek olması İnegöl'de tartışma konusu olmuştur. Selim Malçok başkanlığındaki Terziler Odası, gelişmelerden rahatsızdır.

Malçok'un rahatsızlığını paylaşmadan önce Pazaryeri ile ilgili biraz daha gerilere gidelim.Ben ilkokul öğrencisiyim.Şükrü Naili Paşa İlkokulu'nda okuyorum. Tarih 1980. 37 sene öncesinden bahsediyorum.

Benim çocukluğumda İnegöl'ün pazarı Atatürk Bulvarı ve Hastane Caddesi'nde kurulurdu. Hatta Belediye meydanından Eski Garaja kadar uzardı. Caddenin kaldırımlarına Pazar kurulur, yolu da alışveriş yapan halk doldururdu. Tek Pazar vardı. O da Perşembe günü kurulurdu.

Bu alan aynı zamanda, İnegöl'ün Milli Bayramlarını kutladığı, festival ve şenlik yaptığı alandı.Bütün köylüler o gün İnegöl'e iner, alışverişte bulunur, aynı zamanda akraba dost ziyaretlerini yaparlardı.

UNUTULMAYAN PAZAR YERİ ANILARIMIZ

Halk pazardan aldıklarını, at arabalı servisler ile evlere taşırdı. İnegöl'ün can damarı caddeler Pazar tarafından işgal edilmesine rağmen ne trafik sorunu yaşanırdı ne de başka bir sorun. Hükümet binası orada... Hastane orada... Belediye orada...Otogara giden yol orada. Hal ve tahıl ambarı orada. Ama pazarı sorun eden yok. Tabi araç sayısı az. Nüfus az...O zaman için şartlar uygun.

Belediye Ek Hizmet binasının olduğu yerde, Çardak Camisi'nin karşısındaki alanda ve Otogar alanında; köylü pazarlarını, tahıl pazarını ve hal ortamını biliyorum.Daha eskisini hatırlamıyorum. Büyüklere sormak lazım... Pazar başka nerelerde kurulurdu, Eski İnegöl'de?

Tabi ilerleyen yıllarda göçler arttı. İnegöl'ün mobilyası ve sanayisi geliştikçe nüfus da arttı. Mevcut İnegöl bu yoğunluğu taşıyamaz oldu.Şehir merkezinde sorunlar baş gösterince, Perşembe Pazarının yeri, İnegöl AVM alanına taşındı ve orada esnaf için barakalar yapıldı. Bu barakalarda Mobilya fuarı ve İnegöl şenlikleri yapıldığını da çoğumuz hatırlar.

2000'li yılları görmeye başladığımız zamanlarda artık burası da yetmez oldu.

Eski garaj, hal, tahıl pazarı, Perşembe pazaryeri, köylü pazarı hepsinin iç içe olduğu günleri düşünün. Lastikçilerin, tüpçülerin, oto galericilerin, kerestecilerin, at arabacıların, sanayinin iç içe olduğu İnegöl'ü düşünün.

BU GÜNLERE KOLAY GELMEDİK

Bunların bir an önce İnegöl dışına alınması gerekiyordu. İşte bunların hepsini yapmak İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a nasib oldu. Yani bu günlere kolay gelmedik.

Perşembe pazaryeri oradan kalktı. Şimdiki Merpa alanına taşındı. O alan da eskiden Belediye'nin Fen işleri alanı idi. Aynı zamanda orada İnegöl İtfaiyesi vardı.

Eski Garaj yeni yerinde planlandı. Boşalan alana da İnegöl AVM Planlandı. O zaman kiş adı Cazibe Merkezi idi. İşte bütün tartışmanın merkezinde bu alan vardı.

2007 yılı benim de Belediye'de Basın Halkla İlişkiler Müdürü olarak çalışmaya başladığım yıllardı. Yaşanan tartışmaları çok iyi hatırlıyorum.

PAZARCI EYLEM YAPMIŞTI

İşte paylaştığım haberde, Pazarcının ve temsilcilerinin şikayetleri yer alıyordu. Malçok; Belediye'nin kendilerini ihale yapıldıktan sonra haberdar ettiğini, yeni Pazaryerinin İnegöl halkının yararına olmadığını, cazibe merkezinin yapılması halinde İnegöl esnafının kepenk kapatacağını ileri sürüyordu.

Esnaf kendi arasında karar almış, mevcut yerde kalma konusunda direniyorlardı. 3 Mart 2007 Cumartesi günü Pazar yerinde, esnafın yaptığı eylemde, zamanın muhalif siyasi parti ve sivil toplum örgütleri de destek vermişlerdi.

Velhasıl; pazaryeri konusu uzun bir hikaye...Merpa orda...İnegöl AVM orda...Otagar orda...Atatürk Bulvarı orda...Geçmişten bir fotoğraf karesi sunmaya çalıştık size. Eski ve yeniyi karşılaştırabilelim diye. Değişim ve yenilikler öyle zannedildiği gibi kolay olmuyor.

Demem odur ki; İnegöl bugünlere kolay gelmedi. Bu vesile ile hatırlatalım istedik.