Yüce Rabbimiz insanlara hidayet yolunu göstermek için çok sayıda peygamber göndermiştir. Bu peygamberlerin içerisinde Kur'an'da sadece 25 tanesinin ismi geçmektedir ( aslında 28 isim geçer de 3 tanesi ihtilaflıdır) .Bu ismi geçen her bir peygamberin dikkat çeken farklı bir özelliği vardır. Hz.Muhammed (sav) bu peygamberlerin sonuncusudur.

Resulullah (sav) şöyle buyuruyor:"Benimle,benden önce gelip,giden peygamberlerin durumu aynen şuna benzer:Adamın birisi çok güzel bir ev yaptırmıştır.O,bu evi tamamlamış,süsleyip donatmış,ancak duvarında bir köşe taşının yerini eksik bırakmıştır. O şahane evi görmeye gelenler, binanın içinde gezip dolaşırken ,gözleri bu eksik kalan yere ilişince:'Bina çok güzel olmuş ama keşke şu köşe taşının yeri de boş bırakılmış olmasaydı' demekten kendilerini alamazlar.İşte ben,yeri boş bırakılan o köşe taşı gibiyim.Ve ben,gönderilen tüm peygamberlerin sonuncusuyum".(Buhari)

Yüce Rabbimiz gönderdiği peygamberler içerisinde farklı yönleriyle dikkat çekenleri Kur'an-ı kerimin de anlatmış ve bizden de onlardan ders almamızı istemiştir:

-Hz.Adem'den (as) alacağımız dersler:Ey insan eğer bir gün Allah'ın koyduğu sınırları ihlal edersen ,sakın hatanı savunma, tövbe ve istiğfar et.Çünkü şeytan hem hata yaptı hem de hatasını savunduğu için şeytan oldu.Ama Hz Adem (as) yasak ağaçtan yedi ama hatasında ısrar etmedi tövbe ve istiğfar ile Allah'tan bağışlanmayı istedi ve bağışlandı.

-Hz.Nuh'tan (as) alacağımız dersler:Eğer bir gün karada gemi yapmak zorunda kalırsan "hani bunun denizi" diyenlere kulak asma.Sen gemini inşa etmeye devam et.Unutma ki Allah denizi ayağına getirir.

-Hz.İbrahim'den (as) alacağımız dersler:Seni Allah'tan uzaklaştıracak,seni şirke götürecek olan her şeyi elinle değiştir.Belki bunun karşılığında senin için odun toplayıp seni yakmak isteyebilirler.Ama unutma ki sen samimi olursan o ateş senin için serinlik ve güven olacaktır.Ve yine Allah senden büyük bir fedakarlık isterse ve seni zor bir sınavdan geçirmek isterse sakın tereddüt etme, görevini yap. Allah sana İsmail'ini geri verecektir.

-Hz.İsmail'den alacağımız dersler: Ey gençlerAnne babalarınıza karşı gelmeyin .Onlara iyilikte bulunun.Babanız sizlere Allah'ın emrini yapmanızı istediği zaman sakın karşı gelmeyin.Allah'ın emrine boyun eğin ve "Baba Allah sana ne emrediyorsa yap. Beni sabredenlerden bulacaksın" de.

-Hz.Yakub'tan (as) alacağımız dersler:Eğer bir gün çok sevdiğin Yusuf'unu kaybedersen ,yapacağın iş güzelce sabretmektir.Sen samimi olursan Allah sana Yusuf'unun kokusunu duymayı nasip edecektir.

-Hz.Yusuf'tan (as) alacağımız dersler:Eğer bir gün seni kıskananlar seni haksız yere kuyuya atarlarsa unutmayın seni kuyudan çıkaracak birilerini Allah gönderecektir.Allah sana saraylarda yaşama nimeti verirse sakın ola ki nefsine/şehvetine uyma.Unutma ki "nefis kötülüğü emreder".Öyleyse nefsini savunma.Nefsinin şerrinden Allah'ın rahmetine sığın.Ve bir gün seni kuyuya atanlar gelip senden yardım isterlerse onları afet ve yardımını esirgeme.

-Hz.Musa'dan (as) alacağımız dersler:Eğer bir gün zulüm doğan bebeklere kadar uzanırsa "artık her şey bitti " diye ümitsizliğe kapılma.Allah isterse seni zalimlerin saraylarında büyütebilir.Ve eğer bir gün zalimler seni yakalamak için denizin kıyısına kadar gelirlerse bil ki Allah onları denizde boğdurmaya kadirdir.

-Hz.İsa'dan (as) alacağımız dersler:Eğer bir gün 'Allah'a giden yolda kim bana yardımcı olacak?' diyen birini duyarsan 'Bizler Allah'ın dininin yardımcılarıyız' diye koşmayı unutma.

-Hz.Muhammed'den (sav) alacağımız dersler:Eğer Allah seni küçükken annesiz,babasız bırakırsa,ilerleyen yaşlarda eşini ,amcanı,çocuklarını alırsa sakın yıkılma.Bil ki 'bittim' dediğin yerde Allah sana 'yettim' diyecektir. Ve sen sakın zalim olma. Bütün aleme merhametli ol. Şefkatini hiçbir zaman esirgeme .

Resulullah (sav)ın vefatından önce yaptığı tavsiyeleri unutma.

1-Elinizin altında çalışanlara iyi davranın.

2-Namazınızı kılın.

3-Hanımlara iyi davranın.

Unutmayın:"Andolsun, Allah'ın Resülünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek(üsvet'ün hasenet'ün) vardır". (Ahzab-21)

Abdulvasih DURAN

.