Hamd alemlerin Rabbi olan Allah cc.'ya mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'e, temiz Ehl-i Beytine, O'nun Ashabına ve Ramazan ayını bilinçli ve takva üzere geçiren tüm mücahid / mücahidelerin üzerine olsun.

Toplumumuz o kadar bozulmuş durumdaki İslam'ı sadece ramazan ayına hapsetmiş bir durumda. Teravih namazları farz namazların önüne geçmiş sanki teravih namazını kılınca diğer 5 vakit namazlarımız kurtulacak.

Tabii ki ramazan ayına önem göstermek gerek takvaca şuurlu bir şekilde ramazan ayını değerlendirmeliyiz. Lakin bu sadece ramazan ayına değil tüm aylara yayılmalı İslam bizim hayat düsturumuz olmalıdır.

Ramazan ayı Müslüman için ayrı bir güzelliktir. Kuranın indiği ay ibadetlerimizin fazlalaştırılması gereken bir aydır. Ramazan ayı ile ilgi ayetlerden birinde Rabbimiz mealen şöyle buyuruyor.

''Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.'' (1)

Ali Küçük hoca efendi Besairu'l Kur'an adlı Tefsirinde bu ayeti şöyle tefsir eder.

Deniliyor ki Ramazan; Rabbimizin isimlerinden biridir. Bundan dolayı; "Ramazan geldi," "Ramazan gitti" filan dememek lazımdır. "Ramazan ayı geldi," "Ramazan ayı çıktı" demek lazımdır.

Yahut da Ramazan; işte Muharrem, Safer, Rebiu'l evvel, Re-biu'l ahir, Cemaziy'el evvel, Cemazi el ahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce aylarından bir tanesidir. Evet bu aylardan bir tanesidir, ama farklı bir aydır. Çünkü bu ayda Kur'an indirilmiştir.

Ve yine bu ayın hangi gecesinde Kur'an indirildiğine dair Duhan suresinde:

"Apaçık olan Kitaba andolsun ki, Biz onu, kutlu bir gecede indirdik. Doğrusu Biz, insanları uyarmaktayız."(Duhan 2,3)

Ayetinde ve yine Kadir suresinde:

"Doğrusu, Biz Onu, (Kur'an'ı) Kadir gecesinde in­dirmişizdir„ (Kadir 1)

Ayetini görüyoruz ki, bu Kur'an mübarek bir gecede indirilmiş­tir. Bu mübarek gecenin isminin Kadir gecesi olduğunu ve bu gecenin de Ramazanın içinde bir gece olduğunu biliyoruz.

Bu ayda Kur'an inmeye başlamıştır. Ya bu ayda Melekut semasından dünya semasına toptan indirilmiş ve sonra peyderpey in­meye başlamıştır. Veyahut da Kur'an bizzat bu ayda inmeye başla­mıştır.

Artık bu ayın şerefinden dolayı mı bu ayda Kur'an inmeye başlamıştır, yoksa Kur'an indiğinden dolayı mı bu ay şeref kazanmış­tır? Bunun tartışmasına girmenin anlamsızlığını kabul ediyoruz. Bu ayda Kur'an inmeye başlamıştır, bunun öte­sinde de elimizde başka bir delil yoktur. Öyle bir Kur'an ki:

Tüm insanlık için bir hidayettir, yol göstericidir.

Hidayetin beyanları vardır, açıklanması vardır onda. Ve de Furkan'dır o.

(Devam edecek)

1-Bakara Suresi 185. Ayet meali