Davul insanlığın başlangıcından bu yana haberleşmede, dinsel törenlerde, eğlencelerde, savaşlarda kullanılan bir çalgıdır. Basit yapısı ve doğada kolaylıkla bulunabilecek malzemesi ile bütün kültürlerde değişik boyut ve görünümlerde yerini almıştır. Türklerinde en eski vurmalı çalgılarındandır. Osmanlıda mehterde ve halk müziğinde kullanılmıştır.

Eskiden ramazan öncesi hazırlıklarından biri de ramazanın ilan edilmesi çalışmalarıdır. Hilali ilk gören gözcü gözlemini kadı huzurunda iki şahitle ispat edince, bekçiler sokaklarda davul çalarak bunu şehir insanına duyururlarmış.

Bir başka şekli, İllerde kadı veya müftülerin başkanlığında birer heyet kurulur ve yevm-i şek (hilalin görülmesiyle şaban ayının bitip ramazanın başlangıcının tespit edildiği ve emin olunamadığı için şüpheli olduğu söylenen gün) gecesi ayın durumu gözlenirdi.

Bu da bir eğlenceye dönüştürülür ve o gece kadı tarafından heyettekilere ziyafet verilirdi. Ay görülür görülmez de ramazanın başladığı halka ilan edilir ve o gece sahura kalkılırdı. Bu ilan da top atılması, camilerin kandillerinin yakılması ve davulcuların davullarını çalmalarıyla olurdu.

İstanbul'da ramazan davulcuları genellikle mahalleyi ve mahalleliyi en iyi tanıyan mahalle bekçileri olup, yanlarında fener tutan, zaman zaman da mani okuyan kişiler bulunurdu. Günümüzde; sahur vakti halkı sahura kaldırmak için çalınan davula ramazan davulu denilmektedir. Davulcular sahur vakti görev yaptıkları mahallenin sokaklarını gezerek davul çalıp insanları sahur için uyandırırlar.

İlçemizde Belediyemizce izin verilen kişiler, izin verilen mahallelerde ramazan ayı boyunca maniler eşliğinde davul çalmaktadırlar. Ramazan'ın ortasından sonra ve bayramda olmak üzere iki kez bahşiş toplayarak aile bütçelerine katkı sağlarlar. Yoğunluktan motosikletle dolaşan ramazan davulcuları ilçemizde de mevcuttur.

İlçemiz insanı davulcusu ile gönül bağı oluşturur, benimser, sahip çıkar. Davulcu bırakmadığı sürece de davulcusunu bırakmaz, değiştirmez. Davulcumuzda görev yaptığı bölge ya da mahalleyi benimser, sahiplenir. İnegöllü ile ramazan davulcusunun ilişkisi böyle bir süreçtir. Saygılarımla.

Kaynakça : H.Ömer Özden Türk Ramazan Kültürü A.Ü.Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü dergisi Sayı 30 Erzurum 2006,

İNEGÖL'ÜN DAVULCULARI

Geçtiğimiz günlerde İnegöl Belediyesi Zabıta Amiri değerli arkadaşım Fehmi Doğan'dan ilçemizdeki ramazan davulcularının isimlerini rica ettim. O da sağ olsun görev yerleri ile birlikte ayrıntılı bir liste verdi. Davulcu arkadaşlarımızın görevlerini yaparken çekilmiş fotoğrafları da vardı.
2017 YILI RAMAZAN AYI İİÇEMİZ DAVULCULARI: (TEŞEKKÜRLER)
1. Kemal Eyli ALanyurt Esentepe Mahallesi,
2. Ahmet Ceylan Baykoca Mahallesi
3. Cafer Fidan Yeniceköy Orta ve Güney Mahalleleri,
4. Vehbi Çalışkan Yeniceköy 500-1000 Konutlar Şafaklar Bölgesi,
5. Süleyman İtkü Yeniceköy Dere Mahallesi,
6. Emrah Kurumlu Alanyurt Yeni Mahalle,
7. Recep Ateş Alanyurt Fatih Mahallesi,
8. Serkan Ateş Alanyurt Afet Evleri,
9. Murat Ateş Alanyurt Cumhuriyet Mahallesi,
10. İbrahim Mete Sinanbey Mahallesi,
11. Ergün Salcı Osmaniye Mahallesi,
12. Durmuş Kuzgun Kurşunlu
13. Ufuk Lekesizgöl Yenice Mah.
14. Semih Şengün Kurşunlu Mah.
15. Sezgin Sevinç Cuma Mah.
16. Sedat Lekesizgöl Yenice Mah.
17. Ömer Kınacı Alibeyköy Mah.
18. Ali Kan Cerrah Mah.
19. Halil Oruç Hamidiye Mah.
20. Sedat Çullu Süleymaniye Mah.
21.Tarık Çullu Süleymaniye mah.
22. Şahin Özdemir Hamidiye Mah.
23. Satı Özcan Mahmudiye Mah.
24. Polat Lekesizgöz Kemalpaşa Mah.
25. Cengiz lekesizgöz Hamidiye Mah.
26.Cihan Hakandal Hamidiye Mah.
27. Murat Lekesizgöz Cuma Mah.
28. Mustafa Şentürk Mesudiye Mah.
29. Serdal Özdemir Orhaniye Mah.