Attığım başlığa bakmayın siz. Bu başlıkla hedeflediğim tanıdık bir bakanım yok. Niyetim son Bakan değişikliğini yorumlamak.

Şüphesiz, Bakanlar Kabinesinde yapılan değişiklik, hiç beklenmeyen bir anda siyaset gündemine oturdu.

Kabine değişikliği gündeme geldiğinde en çok merak edilen konulardan biri, Bursa'yı yakından ilgilendiren isimlerin kabinede yer alıp almayacakları idi.

Faruk Çelik ve Mehmet Müezzinoğlu için devam kararı beklenirken, Hüseyin Şahin gibi isimler de listeye girer mi soruları soruluyordu.

Bu soruların cevabını, söz konusu isimlerin sevenleri kadar sevmeyenleri de merak ediyordu.

Sorular, ihtimaller, senaryolar çoktu. Başbakanın açıklamasından sürpriz çıktı. Faruk Çelik ve Mehmet Müezzinoğlu liste dışı idi.

Baştan fikrimi söyleyeyim: Bunu bir tasfiye olarak değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın stratejik bir hamlesi olarak yorumluyorum.

Görünen tabloya göre Bursa siyasetinin kaybı var. 2 olan Bakan sayımız 1'e düştü. Şimdilik tablo böyle... 2019 yılını görmeden karar vermek için çok erken.

Liste dışında kalmalarını, Mehmet Müezzinoğlu ile Faruk Çelik için olumsuz değerlendirenler, gelecek yıl beklenen parti içi görevlendirmelerden itibaren yanıldıklarını anlayabilirler.

TAŞLAR YERİNDEN OYNADI

Emin olduğumuz tek şey var: taşlar yerinden oynadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 öncesi siyaset satrancında, yeni hamleler ve stratejiler geliştiriyor.

Hüseyin Şahin birilerinin favorisi iken Bursa'dan Hakan Çavuşoğlu, yeni açıklanan Bakanlar Kurulu Kabinesinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Bu sonuç Bursa ve İnegöl için gerçekten sürpriz oldu.

Bugünkü yorumumuzu Faruk Çelik üzerinden yapalım.

Faruk Çelik, son iki dönem Şanlıurfa Milletvekili olarak seçime girdi. Ancak biz O'nu hep Bursa'nın siyasetçisi ve abisi olarak kabul ettik. O'da ailesinin yaşadığı Bursa'ya sık sık gelerek Bursa ile iletişimini kesmedi. Bu gidiş gelişlerde İnegöl'e uğramayı da ihmal etmedi.

İnegöl'de özellikle, Milletvekili Hüseyin Şahin ve Murat Gültekin ile sık sık aynı tabloda gördük.

Faruk Çelik, son kabine değişikliğinde Bakanlar kurulu dışında kaldı. Açıkça söylemek gerekirse kimse beklemiyordu bu gelişmeyi.Aslında bu gelişme, Faruk Çelik ile ilgili ilk değil.Faruk çelik bu tür nöbet değişimlerine alışkın...

FARUK ÇELİK KİM?

2011 yılı Temmuz ayında ilan edilen yeni kabine sonrası, köşemize taşımıştık bu konuyu. O dönemde Şanlıurfa'dan meclise giren Faruk Çelik, yeniden Bakan olmuştu... Hem de tekrar Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı olmuştu..

Faruk Çelik'in bakan olduğu tabloyu, hem Bursa için hem de İnegöl için bir avantaj olarak değerlendirmiştik.

Faruk Çelik'in özgeçmişini hatırlayalım:

Faruk Çelik;17 Ocak 1956 tarihinde Artvin Yusufeli'nde doğdu. Bursa Yüksek İslam Enstitüsü'nü bitirdi. Kocaeli İşletme Enstitüsü'nde işletme eğitimi gördü.

Refah Partisi'nde il başkanlığı, Fazilet Partisi'nde genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu dönemde İnegöl'e çok sık gidip geldi. Rahmetli Hikmet Şahin Hoca ile Milli Görüş davasında omuz omuza görünüyordu.

21'inci dönem (1999) Fazilet Partisi'nden Bursa milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi; İçişleri ve Dilekçe Komisyonu üyeliklerinde bulundu.

2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu üyesi oldu.22'nci (2002)ve 23'üncü (2007) dönemlerde Bursa milletvekili; 24'üncü(2011) ve 26'ncı (2015)dönemlerde Şanlıurfa Milletvekili olarak Meclis'e girdi. 2002 - 2007 yılları arasında Grup Başkanvekilliği yaptı.

Bakanlık anlamında Faruk Çelik önemli bir kariyere sahip; 60, 61 ve 62'inci hükümetlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı görevlerini yürüttü.

ÇELİK HEP ZİRVEDE YER ALDI

Faruk Çelik ilk olarak 2007 yılında Bakan olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı idi. Bu bakanlık bakanlıklar içerisinde en zor bakanlıklardan biridir. Bu bakanlık Sayın Çelik'i yıpratmadı değil.

Sonrasında, Çelik, Başbakan'ın başka bir görevlendirmesi ile Türkler ve Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanlığı görevi yaptı. Bu değişiklik de çok konuşuldu. Hikmet Hoca sonrası Faruk Çelik'in kulağının çekildiği değerlendirmesi yapıldı.

Üzerine Faruk Çelik'in Bursa'dan değil de Şanlıurfa'dan aday gösterilmesi soru işaretlerini arttırmıştı. Bursa'dan el mi çektirilmişti? Faruk Çelik kızağa mı çekiliyordu?

Faruk Çelik Şanlıurfa'dan beklenmeyen bir başarı ile çıktı. Referandum süreci dahil Şanlıurfa'dan hep Faruk Çelik'in başarı haberleri geldi.

Faruk Çelik, 2011 yılında tekrar Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı olmuştu. İade-i itibar gibi bir şey bu... Bu görevlendirme ile sayın Çelik'in Şanlıurfa başarısının Başbakan tarafından dikkate alındığı konuşulmuştu.

Faruk Çelik, siyasi hayatına Şanlıurfa'da devam ederken, 64'üncü hükümette de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevine getirildi. 65. Hükümette bu görevine devam etti.

19. Temmuz 2017'de yapılan kabine değişikliğinde görevi Ahmet Eşref Fakıbaba'ya devretti.

SİYASİ İHTİMALLER ÇOK

Siyasi hayatının ilk günlerinden beri Erdoğan ile yol arkadaşlığı yapan, Erdoğan ailesine hep yakın olan, Şanlıurfa'daki başarısı da Erdoğan tarafından sürekli takdir edilen Faruk Çelik'in kabine dışında kalması tabii ki sıradan bir siyasi sürpriz değil.

Bizim için sürpriz olan Faruk Çelik için sürpriz olmayabilir. Bizim dün duyduğumuz bu gelişmeyi Faruk Çelik haftalar öncesinden duymuş hatta böyle olmasını istemiş olabilir.

Halef selef olduğu isim de çok ilginç; Ahmet Eşref Fakıbaba. Şanlıurfa'da bağımsız olarak zaferle çıkan ve belediye başkanı olan Ahmet Eşref Fakıbaba'yı ikna edip AK Parti'ye katılmasını sağlayanın Faruk Çelik olduğu biliniyor. Bu sebeple Çelik'in, Fakıbaba'yı yerine Bakan olarak tavsiye etmesi ihtimal dahilinde.

Faruk Çelik Bakanlıkla birlikte Şanlı Urfa'daki nöbetini de Fakıbaba'ya bırakabilir. Daha aktif olarak Bursa siyasetine dönebilir. Büyükşehir başkanlığına adaylığını bugünden sonra daha çok tartışabiliriz.

Ya da 2011 yılında bakanlığa döndüğü gibi, 2019 yılında daha güçlü bir konumda Erdoğan'ın kadrosunda yer aldığını görebiliriz.

Şüphesiz bu tablo değişiklikleri, yerel bazı siyasetçilerimiz için hem fırsatlar hem de riskler taşımakta.

Bakalım Bursa Ak Parti'yi başka neler bekliyor? Bu gelişmelerin İnegöl'e yansıması ne olacak? Belediye Başkanlığı ve Milletvekilliği hedefi olanlar için alınması gereken mesaj nedir? Velhasıl, gelecek günlerde, siyasi kulisleri köşemizde değerlendirmeye devam edeceğiz.