Önemli bir seçim maratonunu başlamak üzere. Önce Belediye Başkanlıkları için seçim yapılacak. Sonra cumhurbaşkanı seçimi var. Ardından milletvekili seçimleri. Siyasi partilerde yoğun bir çalışma var. Partiler seçim maratonunun ilk adımı olan 2014 Mart'ında yapılacak mahalli seçimlere hazırlanıyor.

Son dönemde Gezi vb olaylarla bazı çevrelerin itibarsızlaştırmaya çalıştığı sandık, ülkemizde yaşanan tartışmalarda hakem olma özelliğini taşımaya devam ediyor.

Bu süreçte sandıkların önemi daha da artmış gözüküyor. İktidar gücünü arttırarak yola devam etmeyi hedefliyor. Muhalefet de "artık yeter, söz sırası biz de" demek istiyor.

Özellikle Ak Parti için "artan halk desteği"sonucuna ulaşmak hayati önem taşıyor. Ak parti belediye başkanlıklarını kazanmaktan çok, oyunu ve gücünü artırmayı hedefliyor.

Belediye başkanlığı seçimleri, gelecek seçimler için de bir gösterge olacak.

AK Parti'de temayül yoklamaları seçim hazırlığı için büyük önem taşıyor.

Dün itibari ile temayül yoklamaları başladı. Bursa Ak Parti'de temayül yoklaması dün yapıldı.

Partinin seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Mustafa Şentop'un açıklamasına göre, AK Parti, adaylarını aralık başında açıklayacak.

Gerçekleşen yoklamalarda teşkilatların il ve ilçe belediye başkanlıkları hususundaki değerlendirmeleri kayda geçti. Sandıktan çıkan zarflar açılmadan Genel Merkez'e götürüldü.

Aldığımız bilgiye göre; 2 hafta içinde temayül yoklaması süreci tamamlanacak.

YSK'nın, aday adaylığı için belirlediği son istifa tarihi: 1 Aralık. AK Parti'de ise başvurular 1 Kasım'da bitiyor.

Bu şu anlama geliyor; AK Parti'den aday adayı olmak isteyen memurlar, 1 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında başvuru yapmak zorunda.

Aday olmayı düşünen memurlar, geri dönüş yolu açık olmak üzere memuriyetten istifa etmek zorunda.

İnegöl'den örnek verelim. Örneğin kamuoyu yoklamalarında ismi geçen İnegöl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, aday adaylığı düşünüyorsa 29 Ekim tatili sonrasında müracaatını yapmak zorunda. Aday gösterilmezse tekrar memuriyete dönebilir.

İlçe başkanlarının adaylığını değerlendirirsek. Bülent Temelli'den örnek verelim. Temelli için de son 3 gün kaldı.. Eğer Temelli gibi bir Teşkilat mensubu aday adayı olmak için görevinden istifa ederse, aday olamaması durumunda tekrar görevine dönmesinin yolu kapalı. Bülent Temelli, aday adaylığı için istifa edip aday gösterilmezse, otomatikman ilçe başkanlığı sona ermiş olacak.

Genel başkan yardımcısı Mustafa Şentop'un açıklamasına göre; 1 Kasım'a kadar başvuruda bulunmadığı halde, Genel Merkez bazı isimleri aday ilan edebilecek.

Ak parti'nin hem teşkilat içinden hemde kamudan, başvurusu olmadığı halde sürpriz isimleri aday göstermesi bekleniyor.

Aralık başı itibariyle AK Parti'nin adaylarını ilan etmesi bekleniyor. İlan etme süreci bazı yerlerde yeni yıla kadar uzayabilir.

İnegöl gibi halihazırda AK Partili başkanların görev başında olduğu yerlerde farklı aday söz konusu olursa, ilan sürecinin uzaması bekleniyor.

Ak parti daha önce İznik gibi ilçelerde düştüğü hatalara düşmek istemiyor. İznik'te Ak Parti'den Belediye Başkanı olan Kadri Eryılmaz 2009 yılında tekrar aday gösterilmemiş, MHP'den seçime giren Eryılmaz tekrar Belediye Başkanı seçilmişti.

Temayül yoklamaları, teşkilatın rızası,

Kamuoyu yoklamaları, halkın teveccühü,

Teşkilat büyüklerinin olur ve raporu gibi kapsamlı bir değerlendirme süreci bekliyor İnegöl konumundaki yerleri.

Hizmet yarışında mevcut Belediye başkanlarından bazıları elenecek. İşte bu noktada İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın akıbetini merak ediyoruz.

Aday adaylığı başvurusu 1 Kasım'da sona eriyor. Fakat Ak Parti yoklamalara 26 Ekim'de başladı. Temayül yoklaması yapılırken Alinur Aktaş tekrar adaylık için başvurusunu yapmış değildi. Recep Altepe ise temayül yoklamasının bir gün öncesinde başvurusunu yapmıştı.

Başkan Aktaş'ın temayül yoklaması öncesinde başvurusunu yapmamış olması siyasi taktikler açısından ne getirir, ne götürür, kestirmek çok zor.

Murat Gültekin, İbrahim Er gibi isimler de henüz adaylık için başvurmasalar da, temayül yoklaması öncesinde kamuoyuna müracat edeceklerini duyurdular. Böylece kamuoyu yoklaması öncesi teşkilatın dikkatini çekmiş oldular.

Peki bu yapılan temayül'ün adayların belirlenmesinde etkisi nedir?

Aldığımız bilgiye göre temayül demek karar için her şey demek değil. Başkan adayını belirleyecek 10 kriter varsa, temayül sadece bunlardan biri.

Teşkilat mensupları, il veya ilçelerinde kimi belediye başkanı olarak görmek istiyorlarsa, o isimleri yazmak suretiyle temayüllerini belirtmiş oldular.

Temayülde, aday adaylığı başvurusu yapmış isimler yazıldığı gibi, henüz aday adaylığı başvurusunda bulunmayan isimler de yazılabildi.

Önümüzdeki seçimle ilgili farklı bir noktayı daha paylaşalım.

Bu seçimde başörtülü bir çok başkan adayı ve meclis üyesi adayı görme imkanımız oalcak.

Ayrıca Ak parti'de; Kadın ve gençlik kollarından 1/3 oranında aday gösterme kararı uygulanacak.

Yarın ki yazımızda temayül sürecini ve aday adaylarını yorumlamaya devam edeceğiz.

.