En son yazımızda Ak Parti temayülünde yaşanan liste krizinden bahsetmiştik. AK Parti Bursa İl Başkanlığı, 27. Dönem Milletvekilleri Seçimleri öncesinde, aday adayları temayül yoklamasını gerçekleştirmişti.

İşte bu temayülde yaşananlar, birilerinin tahammülünü bayağı bir zorlamıştı. Birileri siyasi hesaplarla isme özel liste yapmıştı. Ancak listenin kavgaya yol açması bu hesabı alt üst etmişti.

Biz bu listeye anahtar liste adını vermiştik. "Bu anahtar liste kimine adaylık kapısını açarken, kimine de adaylık kapısını kapatacak gözüküyor." "Bakalım Genel Merkez bu konuda nasıl bir karar verecek? Listeciler kazanacak mı, kaybedecek mi? Bekleyip göreceğiz." Demiştik.

Ve geçen hafta Pazartesi günü, herkes gibi biz de Bursa AK Parti milletvekili adaylarının kim olacağını merakla beklemeye başlamıştık.

Listeler açıklandığında gördük ki, temayül listecileri kaybetmişti. Açıklanan listede Bülent Temelli gibi beklenen isimlerin olmaması sürpriz olmuştu. Vildan Yılmaz Gürel ismi de listede bu sırada beklenmiyordu.

Açıklanan listeye Bursa açısından bakarsak sorun gözükmüyor. Hatta Bursa basınına ve kamuoyuna göre Partiler içersinde en iyi liste Ak Parti'ye ait. Ancak İnegöl basını ve kamuoyu, aynı görüşte değil. İnegöl açısından açıklanan liste tatmin edici değil hatta riskli.

2. Bölge üçüncü sırada yer alan Avukat Vildan Yılmaz Gürel'i, Ak Parti İnegöl teşkilatı tanıyor. Çünkü uzun süre İnegöl İlçe teşkilatında görev yaptı. Ancak bu ismin teşkilat dışında, seçmen nazarında, İnegöl genelinde kabul gördüğünü söylemek mümkün gözükmüyor. Bu ismin en büyük avantajı her hangi bir hemşehri camiasını temsil etmiyor olması ve kadın kontenjanında yer alıyor olması.

Hüseyin Şahin yeniden başvuru yapmadı. Şahin'in yol haritasına dair öngörülerimizi ayrıca paylaşacağız. Açıkçası İnegöl, listede Sedat Kızılcıklı ve Hüseyin Şahin gibi güçlü bir ismi görmek istiyordu. Eğer Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı olmasaydı, müracatı sonrasında bu listenin en güçlü adayı olabileceğini söyleyebiliriz.

Şimdi İnegöl şunu konuşuyor: Liste için en büyük favorilerden biri iken Bülent Temelli ismi neden liste dışında kaldı? Temelli'yi kim istemedi? Temelli'nin hangi özelliği onu liste dışına itti?

Yorumlara bakalım: Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş İnegöllü. Bursa Ak Parti İl başkanı Ayhan Salman İnegöllü.

Bu noktada Bülent Temelli'nin de güçlü bir şekilde listede yer alması Bursa kamuoyunun tepkisini çekerdi. Zaten Bursa kulislerinde, içten içe İnegöllü rahatsızlığı var. Temelli bu rahatsızlığın kurbanı oldu.

Bir başka yorum: Cavuşoğlu'nun Kabinede yer alması, Salman'ın il başkanı olması, Aktaş'ın da Büyükşehir başkanı olması, Bursa'nın ağabeyliği noktasında bir çekişmenin ürünü idi. Bu tercihlere bakılırsa Parti içinde Faruk Çelik kanadı kaybetmişti. Hüseyin Şahin de aynı kanatta görülüyor.

Bülent Temelli ve Adem Demirel gibi isimlerin liste dışında kalmasında, Çelik ve Şahin kanadının etkili olduğu söyleniyor. Böylece parti içinde çekişmenin bir sonucu olarak, rövanşın alınmaya başlandığı söylenebilir.

Diğer bir yorum da; Bülent Temelli isminin geçmişte, özellikle rahmetli Yusuf Şen ile ilgili olumsuz tasarrufundan dolayı Kafkas camiası tarafından istenmiyor olması...

Liste dışında kalan isimler şimdi İnegöl Belediye Başkanlığı için yarışacak. Alper Taban emanet aldığı Belediye başkanlığına devam ediyor. Nedim Bayram milletvekilliği için müracat etmeyerek Belediye Başkanlığı ile ilgili kararlılığını devam ettirmiş oldu.

Yarışa Alper Taban ve Nedim Bayram'dan sonra liste dışında kalan Bülent Temelli ve Adem Demirel de eklenmiş oldu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de aynı tespitleri yapmak mümkün. 24 Haziran sonrası tabloda eğer Faruk Çelik ve Hüseyin Şahin Ankara'da görev almazlarsa, Bursa siyasetinde daha aktif gözükeceklerdir. Özellikle de Faruk çelik ismi Aktaş'a rakip olarak daha çok zikredilecektir.

Seçime doğru aday listelerini yorumlamaya devam edeceğiz.