Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)'in, O'nun Ashabının, yolunda gidenlerin ve şehid gibi yaşayanların üstüne olsun.
"Elbette senin Rabbin, kimin kendi yolundan şaşırıp-saptığını daha iyi bilendir ve kimin hidayete erdiğini de daha iyi bilen¬dir. Şu halde yalanlayanlara itaat etme. Onlar, senin kendilerine yaranmanı (uzlaşmanı) arzu ettiler. O zaman onlar da sana yaranıp uzlaşacaklardır, " (1)
İslam Milleti'nin bir ferdi olan muvhhid mü'min şahsiyet, dü¬nyanın neresinde olursa olsun katıksız iman ile tam teslimiyetle ger¬çekleşen itaati, hayatı boyunca aynı ihlas ile devam ettirir... İtaat edeceği mercie karşı, bütün samimiyetiyle bağlanırken, itaat edil¬meyeceklere karşı da var gücü ile mücadele eder... Allah'a isyan edenler, yeryüzünde fiskı, fücuru ve zulmü hakim kılanlardır...
On¬lar, ekini ve nesli yok eden, insanlık barışını ve huzurunu bozanlar¬dır. (2)
Bu bozgunculara, bu sömürücülere ve bu zalimlere asla ita¬at etmeyen muvahhid mü'minler, onların kötülüklerine karşı eliyle, diliyle ve kalbiyle mücadelesini sürdürmekle mükelleftir...
Rabbimiz Allah, katıksız iman eden kullarının kurtuluş çaresini beyan buyurmuştur:
Rüku edecek, secdeye varacak, Rabbine ibadet edecek ve ha¬yır işleyecektir..
Allah adına, Allah'ın razı olduğu şekilde ve şartlarına uygun cihad edecek.. Yani, Allah yolunda her türlü iyilik ve hayırda bu¬lunacak... İmanın gereği olan ibadeti yaparken, her türlü engeli aşmak için gayret sarfedecek... Zorluklara katlanacak, musibetlere sabredecek, çalışıp-çırpınmaktan asla yılmayacaktır...
Yegane Rabbi Allah'ın emrettiği ve önderi Rasulullah (s.a.s.)'in gösterdiği şekilde ibadet ederken, önüne çıkan bütün engelleyicilere karşı sabırla mü¬cadele etmek cihaddır.. Bazen nefsi, heva ve hevesi engel teşkil eder, bazen de şeytanın vesvesesi ve egemen tağutların baskısı, onun Rabbi Allah'a ibadet ederken onun önüne set çeker, ya da tuzaklar ku¬rar..
Çeşitli yasaklarla ve güç kullanarak, muvahhid mü'mini Rabbi Allah'a ibadet etmekten alıkor... Bu alıkonulma engelini sabırla aşa¬bilme gayreti cihaddır..
Rabbimiz Allah, muvahhid mü'minleri seçmiş, din konusunda onlara güçlükyüklememiş, ataları İbrahim (a.s.)'ın dininde olduğu gi¬bi onlara kolaylığı emretmiş, İbrahim (a.s.) gibi muvahhid olmalarını ve şirkin her türlüsünü reddetmeyi emretmiş ve onlara "Müslüman¬lar" ismini vererek, insanların üzerine şahidler yapmıştır...
Tek başına bir ümmet olan İbrahim (a.s.)' (3) muvahhid mü'minler için örnek kılmıştır:
"İbrahim ve O'nunla birlikte olanlarda size güzel bir örnek vardır." (4)
Muvahhid mü'minler için hayat örneği kılman İbrahim (a.s.)'in her halinin Rabbi Allah'a karşı iman ve itaat olduğunu, Rabbimiz Al¬lah bize beyan buyuruyor:
"(İbrahim) kavmine demişti ki: "Ey kavmim, doğrusu ben, si¬zin şirk koşmakta olduklarınızdan uzağım." (5)
"İbrahim, ne Yahudi, ne de Hristiyandı. Ancak O, hanif (mu¬vahhid) bir müslümandı, müşriklerden de değildi." (6)
"Rabbi, O'na:"Teslim ol" dediğinde (o:) "Alemlerin Rabbine teslim oldum" demişti." (7)
İbrahim (a.s.), bu samimi teslimiyetiyle Rabbi Allah'a teslim ol¬muş ve soyuna da bu teslimiyeti vasiyet etmişti:
"Bunu İbrahim, oğullarına vasiyet etti, Yakub da:" Oğullarım, şübhesiz Allah, sizlere bu dini seçti, siz de ancak, müslüman olarak can verin." (8)
Asla müşriklerden olmamış olan İbrahim'in hanif dinine, yani dosdoğru olan yola, Tevhid akidesine tabi olmayı emreden Rabbimiz Allah şöyle buyuruyor:
"Gerçekşu ki, İbrahim (tekbaşına) bir ümmetti. Allah'a gönül¬den yönetip itaat eden bir muvahhidi ve O, müşriklerden değildi.
O'nun nimetlerine şükrediciydi (Allah,) O'nu seçti ve doğru yola iletti.
Ve Biz Ona, dünyada bir güzellik verdik, Şübhesiz O, ahirette da salih olanlardandır.
Sonra sana vahyettik:
"Hanif (muvahhid) olan İbrahim'in di¬nine uy. O, müşriklerden değildi." (9)
(Devam edecek)
Fi emanillah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) Kalem: 68/7-9
(2) Bakara: 2/205
(3) Nahl: 16/120
(4) Mümtehire: 60/4
(5) En'am: 6/79
(6) Al-i İmran: 3/67
(7) Bakara: 2/131
(8) Bakara: 2/132
(9) Nahl: 16/120-123
.