Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)’in, O’nun Ashabının, yolunda gidenlerin, Şehid olmayı arzulayan ve şehidliğin ne demek olduğunu kalbine sindirmiş tüm müslümanların üzerine olsun.
Son zamanlarda şehidlik kavramını çok kullanır oldu. İslami benimsememiş gruplarda şehidlik kavramını kullanıyor. Sebebi ne olabilir hem islama hakaret edecekler hemde İslami bir kavramı kullanacaklar. Devrim şehidi, Basın şehidi, Dhkpc şehidi ve pkk bile kendi ölülerine şehid diyor. Nefir bu şehidlik? Bu kadar basitmi.
Şehidlik kavramını inceleyecek olursak
Şehîd (Arapça ??????), İslamda bir kavram olan ve Kuranda geçen Allahın 99 adından biridir.
Şehîd, her şeye şahit olan, her şeyi hakkıyla gören, bilen ve muamelesini de buna göre yapan demektir. Her zaman ve her yerde hazır ve nazır olan demektir.
Şehid olabilmek için ise ;
Allah yolunda olmak,İlayı kelimetullah, kafirler tarafından öldürülmek şarttır. Şehitlik ise öldürülen Müslüman’ın kazandığı bir mertebedir.
Buna göre herkes şehid olamaz. Şehid olmanın şartları nelerdir.
1- Müslüman olmak. Şehit olmak veya şehitlik sevabına kavuşabilmek için Müslüman olmak şarttır. Ne yaparsa yapsın, nerede, nasıl ölürse ölsün veya öldürülsün Müslüman olmayan şehit olmaz. Bu şarta göre pkk, dhkpc, kominizm veya sosylalizmi benimsemiş kısaca islamın dışında bir görüş benimsemiş kişi şehid olamaz.
2- Akıllı olmak.
3- Bâliğ olmak.
4- İlayı kelimetullah için savaş meydanında vurulmanın akabinde hemen ölmüş olmak.
Bu meseleyi açıkladıktan sonra şehidlik ile ilgili ayeti kerimeleri görelim.
Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin. Bilakis onlar diridirler, fakat siz hissedemezsiniz. (1)
Eğer Allah yolunda öldürülür veya ölürseniz, Allahın bağışlaması ve rahmeti, (sizin için) onların topladıkları (dünyalıkları)ndan daha hayırlıdır.(2)
Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma. Bilakis onlar diridirler, Rableri katında rızıklanmaktadırlar.(3)
Şehidlik ile ilgili hadisi şerifler
Ebu Hureyre (r.a.) rivayet etti. Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Sizden biriniz karıncanın ısırmasından ne kadar acı duyarsa, şehit olan kimse de ölümden ancak o kadar acı duyar.” (4)

_______________
1- Bakara 154. Ayeti kerime
2- Ali İmran 157. Ayeti kerime
3- Ali İmran 169. Ayeti kerime
4- (Tirmizi, Fezâilü’l-Cihad; Nesei, Cihad 35; İbni Mâce, Cihad 16)