Tarih boyunca hep bir takım şehirlerden bahsederiz. Şangay, İskenderiye, İstanbul, Mekke, Efes, Rotterdam, Newyork , Singapur gibi bir çok merkezden bahsederiz. Bu bahsi geçen tüm şehirlerin ortak özelliği " ÇEKİM MERKEZİ" olmasıdır. Bu şehirler birer ticaret, turizm ve bilgi merkezleridir. Şüphesiz hepimiz Dünya'nın tüm gelişim süreçlerinde ticaretin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ticaretin geçtiği bölgeler aynı zamanda tarih boyunca toplumsal gelişim merkezleri de olmuşlardır.Genlere işlenen bu kültür dönemsel olarak inişler çıkışlar olsa da her zaman için "iyi işlenen bir kumaş" gibidir. Bu vizyonla da şehirlerin ekonomik gelişimi beraberinde ülkelerin gelişimini sağlar.İşte bu noktada sizlerle DUBAİ şehrini paylaşmak istiyorum. 1960'lı yıllarda bir balıkçı kasabası olan, yapmış olduğu hamlelerle Dünya Ticaretinde bir merkez haline gelen DUBAİ...

Peki mevzu bahis bu şehir ne yaptı da böylesine bir gelişim gösterdi. Bir çoğumuzun petrol gelirleriyle ayakta durduğunu sandığı ancak petrol gelirlerinin sadece ekonomisinde %10 paya sahip olan bir şehir olan Dubai serbest ticaret anlaşmaları, transit ticaret, liman ve turizm yatırımları gibi vizyoner yatırımlar cazibe merkezi haline getirdi.

Sizlerle hem Dubai ile ilgili kronolojik bilgi paylaşmak istiyorum. Tüm sektörlerin kalbi haline gelmiş bir mühendislik harikası olan şehirleri bizler de kendi ülkemizde yaratabiliriz.Bu sayede ülkemiz geopolitik önemli dediği konumunu ciddi anlamda avantaja çevirmiş olacaktır.

MS. 5. - 7. yüzyıllar: Jumeira, Umman'ı bugünkü Irak ile bağlayan bir ticaret yolu kervan durağıydı. Geçimlerini balıkçılık, tekne yapımı ve inci çıkararak sağlıyorlardı.

16. yüzyıl: Avrupa etkisi, Portekiz'in bölgenin ticaret yollarıyla ilgilenmesi ile başladı.

1870'ler: Ana refah kaynağı inci çıkarma olan Dubai Körfez kıyısının başlıca limanı oldu.

1902: İran'ın Lingeh limanına ağır vergilerin getirilmesinden sonra İran tüccarları ve Arap yerleşimcilerin Dubai'ye memnuniyetle karşılanan göçü Dubai'nin ticareti hiçbir zaman dönüp geriye bakmamıştır.

Deniz aşırı ve yerel ticaret gelişti ve Dubai Arabistan'daki en büyük çarşılara sahip olmanın gururunu yaşadı.

1950'ler: Trucial States'te petrol bulundu.

1979: Jebel Ali limanı açıldı. Sonradan bir dizi başka iddialı mimari projeye yol açan kentin ilk çok katlı yapısı olan Dubai Dünya Ticaret Merkezi açıldı.

1985: Emirates Havayolu kuruldu.Jebel Ali Serbest Bölgesi törenle açılarak yüksek miktarda deniz aşırı yatırımın yapılmasını sağladı.

1996: İlk Dubai Dünya Kupası yapıldı.Dubai Alışveriş Festivali'nin açılışı yapıldı.

1999: Burj Al-Arab açıldı ve dünyanın tek yedi yıldızlı oteli olarak karşılandı.

2002: Şeyh Muhammed İnternet ve Medya şehirlerini ve yabancılar için özel mülkiyeti başlatarak "Yeni Dubai"nin temellerini attı.

2003: Dünyanın en yüksek kulesi ve 200 insan yapımı ada dahil iddialı projeler başladı.

2009: Emirates Terminal 3 ve Metro artan hava ve kara yolu trafiğini karşılamak için açıldı.

2010: Burj Khalifa dünyadaki en yüksek insan yapımı bina oldu.