Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c) mahsustur. Salat ve Selam, Hz. Muhammed (sav)’in, O’nun Ashabının, yolunda gidenlerin ve imanın tadını alıp sevgi ırmağında yoğrulan tüm mücahid ve mücahidelerin üzerine olsun.
Bu haftaki yazımız Abdullah Dai hoca efendinin Vuslat Dergisinin 141. Sayısında yayınlamış olduğu yazıdan. Bu yazıyı paylaşırken, sizlere ve kendi nefsime bir şeyler anlatmak istedim. İnşaAllah bu yazıdan güzel dersler çıkartmak dileğiyle.
Enes (r.a.) rivayet eder. Rasulullah (s.a.s.) şöyle buyurdu:“Kimde üç şey bulunursa, imanın tatlılığını tatmış olur:Allah ile Rasulü, kendisine başkalarından daha sevgili olmak.Bir kimseyi sevmek, fakat yalnız Allah için sevmek.(Allah, onu küfründen kurtardıktan sonra) yine küfre dönmekten, ateşe atılacakmışçasına hoşlanmamak.”(1)
İmam Nevevî (rh.a.), bu hadisi izah ederken şunları kaydeder: “Bu hadis, İslâm asıllarından büyük bir aslı dile getirmektedir. İlim adamları -Allah’ın rahmeti üzerelerine olsun- şöyle demişlerdir: İmanın tadı, itaatlerden zevk almak, Azîz ve Celîl Allah’ın rızası uğrunda zorluklara katlanmak, bunu dünya malına tercih etmektir. Kulun, şanı yüce Rabbini sevmesi ise, O’na itaat olanları yapmak, O’na muhalefeti terk etmekle olur. Rasulullah (s.a.s.)’in sevgiside böyledir.” (2)
Allah ve Rasulünü herşeyden ve herkesden çok sevmek, kâmil imanın göstergesi olup, bunu gerçekleştirenler, bu konudaki samimiyetlerini ispatlamış olurlar…
Âlemlerin Rabbi Allah Teâlâ’yı sevdiğini iddia eden bir kişi, bu iddasını ispat etmelidir… Bunun isbatı da, Allah’ın beyan buyurduğu ölçü ile olmalıdır… İşte Rabbimiz Allah’ın beyan buyurduğu ve hiç değişmeyen ölçü:
“De ki: ‘Eğer siz Allah’ı seviyorsanız, bana uyun. Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.’
De ki: ‘Allah’a ve Rasulüne itaat edin .’ Eğer yüz çevirirlerse, şübhesi Allah, kâfirleri sevmez. ” (3)
İmam İbn Kesîr (rh.a.), meşhur tefsirinde bu ayetleri tefsir ederken şöyle der:
“Bu, ayet-i kerime, Allah’ı sevdiğini iddia edipte Muhammedî yolda olamayan herkese karşı hüccettir. Çünkü ayet, bu iddia sahibini tüm söz, fiil ve hâllerinde Muhammedî şeriata uymadıkça yalancı saymaktadır.
Bu yüzden yüce Allah şöyle buyuruyor: “De ki: ‘Eğer Allah’ı seviyorsanız, bana uyunuz ki, Allah da sizi sevsin .” Yani, öyle yaptığınızda O’nu sevmekle elde etmek istediğinizden fazlası gerçekleşecek ki, o da Allah’ın sizi sevmesidir. Bu ise, değerinde daha büyük bir nimettir.
Nitekim bilge bir âlim şöyle der: — Önemli olan sevmen değil, sevilmendir
Devam Edecek İnşaAllah
Fi emanillah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1- Sahih-i Buhârî, Kitabu’l-İman, B. 8, Hds. 9.
2- İmam Muhyiddin en-Nevevî, Sahih-i Müslim Şerhi –el-Minhâc, çev. M. Beşir Eryarsoy, İst. 2012, C. 1, Sh. 520.
3- Âl-i İmrân, 3/31-32.