Temiz suyun sağlıklı bir şekilde kullanım yerlerine kadar iletilmesini, kirli ve pis suların toplanarak bina dışına çıkartılmasını sağlayan boru ağına sıhhi tesisat bunu yapana da sıhhi tesisatçı denir. Isıtma-havalandırma ve elektrik tesisatı ile binanın üç ana tesisatından biridir.

Tuvalet-mutfak-banyo gibi ıslak hacimlere, temiz su-pis su tesisatına, çatıdaki yağmur oluklarına yönelik çalışmaları içerir.

İstenen su kalitesinin tesisat hammaddesinin özellikleriyle, suyun yapısıyla, montaj özellikleriyle ve işletme şartlarıyla bir bütün olarak sağlanması gerekir. Şehirleşme ve modern hayat ihtiyaçlarla birlikte tesisat ve tesisatçılığın önemini de arttırmıştır. Sıhhi tesisat, insan sağlığının korunmasıyla doğrudan ilgilidir. Suyun binaya alınması ve dağıtılması giderek daha önem kazanmıştır.

Balyoz, el feneri, seyyar lambalar, gönye, kumpas, manometre, şerit metre, su terazisi, termometre, eğe çeşitleri, pafta takımı, lehim kaynağı, mengene, oksijen takımı, demir ve ağaç testereleri, spiral taşı, alien takımı, kurbağacık, lokma takımı, tek kollu boru, yıldız vb. aletler kullanırlar. Görüldüğü gibi sıhhi tesisatçılar çok fazla aleti kullanma el becerisine sahip olmalılar.

Su borularının açıktan işlenmesi estetik olmayacağı gibi, sıvı halden katı hale geçişler suyun hacminde değişiklikler borularda patlamalara sebebiyet verecektir. O yüzden sıcaklık değişmelerine maruz kalmayacak iyi yalıtılmış bir yerleştirme planlamak gerekir.

Binanın zaman içinde oturması da değişikliklere yol açacaktır. Su borularının kullanma ömrü yapıların ömrüne göre kısa olacağından çeşitli arızalarda onarım ya da değiştirme gereksinimi duyulabilir. Görüldüğü gibi, Çok önemli kararlar almayı gerektiren bir meslektir.

Hocaköy'lü İsmail, Sait ve Ahmet Açar kardeşler İnegöl Belediyesinin bilinen en eski sıhhi tesisatçı ustalarıdır.

Mehmet Şen içme suyu şebekesinin yapıldığı yıllarda İnegöl Belediyesi Sıhhi Tesisatçısı olduğundan arızalarda, emekli olduğu seksenli yıllarda bile hafızasına başvurulurdu. Muharrem Üzülmez, Asım ve İsmet Ustalar belediyemize emeği geçen değerli ustalarımızdandır.

Esnaflık boyutunda yani inşaatlara sıhhi tesisat yapımında Ekrem Cilum, Bursalı bir arkadaşından öğrendiği mesleği ile ilçemizde mesleğin önderliğini yapmıştır. Ali Çetinaslan, Bekir Hamlakay, Ahmet Kaptan, Ramazan Suna, aklımızda kalan ustalardandır.