Okullarda sınavlar başladı. Çocuklar iyi notlar alabilmek adına tabiri caizse deli gibi çalışıyorlar. Çalışıp da başarabilenler ayrı ama çalışıp heyecandan yapamayan öğrenciler tanıyorum. 'Sınav' kelimesini duyar duymaz elleri titreyen, sınavda kalbi küt küt atan ve konuları bilmesine rağmen çok yüksek puan alacakken puanı düşük gelen öğrenciler. Ve bu duruma yana yakına çözüm arayan değerli veliler.

Durumun psikolojik boyutu beni aşan bir konu. Ancak NLP yöntemleriyle bunu aşabileceğini söyleyebilirim. Bu yöntem zihnimize olumlu sinyaller göndererek önce düşüncelerimizi sonra hayatımızı nasıl değiştirebileceğimizi öğretir.

Sadece sınav konusuna değinecek olursak öğrenci ilk önce başaracağına inanmalıdır. Bunu kendisine sürekli hatırlatmalıdır. Bu bir polyanacılık oyunu değil; aksine derslerine günü gününe çalışan bir öğrenciyi motive etme yöntemidir.

Sonrasında öğrencilerin kendisine inanması gerekir. ''Ben bu derse çalıştıysam, başarabilirim!'' düşüncesini kendisine kabul ettirmelidir. İşler ters giderse yani bu kadar çabanın sonunda notu kötü gelirse bile ; dünyanın sonunu olmadığının, düzeltebilmesi için bir çok sınavın var olduğunun kendisine inandırmalıdır.

Gelelim sınav gününe... Sınav sırasında oturmadan önce heyecan varsa; yukarıdaki düşünceleri tekrarlarken nefes egzersizleri yapılmalıdır. Diyafram nefesi dediğimiz nefes alıp verme olayı burundan derin nefes alırken göğsün şişmesi değil; karın kısmının şişmesi ve inmesi olayıdır. Öğrenci bu süreçte nefesine odaklandığı için stresi bir nebze azalacaktır.

Sınıfa girdi ve sınav kağıdı önüne geldi. Eller titremeye başladı; kalp hızlı hızlı atmaya başladı. İşte tam bu esnada diyafram nefesi devreye girmeli ve pozitif düşüncelerle ' ben bunu başarabilirim' cümleleriyle negatif durumlar zihninden yok edilmelidir.

Son olarak sınava başlandı ve sınav sırasında kalp atışları hızlanması tekrarlandı. İşte bu durumda sınava birkaç saniye ara verilmeli, yine nefes egzersizleri devreye girmeli ve sınava devam edilmelidir.

Artık sınavlara hazır olduğumuza göre; yazımı sonlandırabilirim. Tüm öğrencilere stressiz, başarılı bir sınav haftası diliyorum.

Sevgiyle kalın.