Geçen Cumartesi günü Yüce Rabbimizin izniyle üç ayların ilki olan Recep ayına kavuştuk.Bugün ise Recep ayının ilk Perşembe akşamını Cumaya bağlayan gece Regaib kandilini idrak edeceğiz.Yüce Allah bu mübarek ay ve geceleri hakkımızda hayırlara vesile kılsın.

Bu mübarek gün ve geceler tekrar toparlanmamız için bir vesiledir.Aslında bu geceleri ?anmak? derken ?anlamak? gerekir diyoruz.Yani yapılan hayır ve hasenat,yerine getirilen ibadetler sadece o günün akşamında başlayıp bitmemelidir.Yani bu mübarek zamanlar bizim için kendimize gelmek anlamında birer fırsat olmalıdır.Şöyle ki:Kandil sabahı uyandığımızda dünden farklı bir insan olmalıyız.Hatalarını bırakmış,samimi bir tövbe ile tövbe etmiş ve kendini toparlamış halde kendimizi bulmalıyız. İşte o zaman o gün ve geceleri hakkıyla idrak etmiş sayılırız.Böyle yaptığımız taktirde de Resulullah (sav) ın:?İki günü birbirine eşit olan zarardadır? hadisi gereği dünden daha iyi olduğumuz için, ziyanda olanlardan olmayacağımızı görmüş olacağız.

, Regâib, arapça bir kelimedir ve reğa-be kökünden gelmektedir. Reğa-be, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Reğaîb kelimesi ise, reğabeden türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir.

Bu anlamdan hareketle Müslüman neye rağbet (Regaib) eder:

1-Müslüman Allah?ın rızasına rağbet (Regaib) eder.Onu arzular,onu ister,ona meyleder ve onu elde etmek için gayret sarfeder.? Ey huzura kavuşmuş insan Sen Ondan hoşnut, O da senden hoşnut olarak Rabbine dön. (Seçkin) kullarım arasına katıl, Ve cennetim gir. ?(Fecr-27-30)

2-Müslüman Resulullah(sav) ın sevgisine ve sünnetine rağbet (Regaib) eder.? (Resûlüm ) De ki: Eğer Allahı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir?(Ali İmran-31)

3-Müslüman, Allah?ın Kur?an-ı kerim de kendisini anlattığı özelliklere rağbet (Regaib) eder:?Gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir; Onlar ki, namazlarında huşû içindedirler; Onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler; Onlar ki, zekâtı verirler; Ve onlar ki, iffetlerini korurlar; Ancak eşleri ve ellerinin sahip olduğu hariç. (Bunlarla ilişkilerden dolayı) kınanmış değillerdir. Şu halde, kim bunun ötesine gitmek isterse, işte bunlar, haddi aşan kimselerdir.Yine onlar (o müminler) ki, emanetlerine ve ahidlerine riayet ederler; Ve onlar ki, namazlarına devam ederler. ?(Mü?minun,1-9)

4-Müslüman insanlara hizmet etme konularına rağbet(Regaib)eder.?Sizin en hayırlınız insanlara en çok faydalı olanınızdır?(Hadisi şerif)

5-Müslüman fakir,yoksul ,yetim ve öksüzlere yardımcı olma konularına rağbet (Regaib) eder.?Mallarında, muhtaç ve yoksullar için bir hak vardı.?(Zariyat-19)

6-Müslüman vatanını ve milletini yükseltme konularına rağbet (Regaib) eder.?Vatan sevgisi imandandır?

7-Müslüman ticaretinde ve günlük işlerinde dürüst konulara rağbet (Regaib) eder:?Doğru tüccar nebiler,sıdıklar ve şehitlerle beraberdir?(Hadisi şerif).

Müslüman kişi bu ve buna benzer hayırlı şeylere reğbet eder.

Unutmayın :Müslümanların Reğaibi aynı şeylerdir.Öyleyse bana regaibini söyle sana kim olduğunu söyliyeyim.