İnegöl'de yakın zamanda özellikle internet anketlerinin güvenilirliği konusunda çeşitli yazılar yazıldı. Hatta bu konuda ben de internet anketlerinin güvenli olmadığını ve olamayacağını ifade ettim.

Zira anketler, nüfusa, cinsiyete, medeni duruma, yaşa orantılı örnekleme modeliyle yapılırsa doğru sonuçlar verecektir. Bunu internette ayarlamanız pek mümkün görünmüyor.

Bundan dolayı gerçek anketlerin peşine düştüm. Ve AK Parti'nin yaptırdığı son anketin rakamlarına ulaştım. Bugün sizlerle bunu paylaşacağım.

İstanbul merkezli Hipotez Araştırma ve Danışmanlık Şirketinin 20 mahalle, 4 belde ve seçilmiş 7 köyde 2 bin 358 kişi ile yaptığı bir anket. Kemalpaşa mahallesinde 128 kişiyle görüşülürken; Osmaniye'de 61 kişi ile görüşülmüş.

Yine beldelerde Yenice'de 270, Kurşunlu'da 101, Tahtaköprü'de 98 ve Cerrah'ta 81 kişi ankete katılmış. Seçilen köyler ise Dipsizgöl, Gündüzlü, Hocaköy, Mezit, Boğazköy, Hasanpaşa ve Sulhiye...

Ankete katılanların 51'i erkek, 49'u kadın. 75 evli, 25 bekar. Yaş grupları da oranlanmış. Örneğin 18-19 yaş grubu 4,5, 35-44 yaş grubundan 21,4 oranında... Yani İnegöl'ün hem cinsiyet, hem evlilik, hem de yaş grupları göz önünde alınmış.

Anket sonuçlarına geçmeden önce şunu da ifade edelim. Bu sonuç itibariyle bir anket, 30 Mart'ta bu sonuç çıkar mı çıkmaz mı bilinmez. Ama şu an için bizlere bir takım fikirler verecektir.

Ayrıca anketin internet anketleri tarzıyla yoldan geçen herhangi birine sorularak yapılmadığını; örneklemelerle yapıldığını aktarma adına yukarıdaki bilgileri paylaştım sizlerle.

Anket sonuçlarına gelince; AK Parti'nin oyu 59 olarak yer alıyor ankette. AK Parti'yi takip eden bu yerel seçimde Saadet değil. Milliyetçi Hareket Partisi. MHP'nin oyu 21. Saadet ise 8,5 düzeyinde. CHP, 7 ile 4.sırada. Kalan 4,5'u diğer partiler paylaşıyor.

Anket, Şubat ayının başında yapıldı. Yani, yeni bir anket. Sonuçları muhalefeti memnun etmeyecektir. Özellikle Saadet Partisi'ndeki düşüş, partililerin tepkisini de çekecektir bu anketle.

Fakat tekrar edeyim; bu anketi ben yaptırmadım. AK Parti'nin bir şirkete yaptırdığı anket. Diğer partilerin profesyonel bir şirkete yaptırdığı anketler de olursa köşemde sizlerle paylaşabilirim.

Son olarak şunu ifade edeyim. Bence partiler seçimlere profesyonel firmalara anket yaptırarak eksi ve artılarını görmeliler. Nerede güçlü, nerede zayıf oldukları onlara yol gösterecektir.

.