Taklit etmek bir şeyin mantığını ve amacını bilmeden onu bilinçsizce yapmaya çalışmaktır.Böyle bir uygulamadan ne bir tat alınabilir ne de bir fayda elde edilebilir.Oysa örnek almak ise yapılmak istenen işlerin mantığını,gaye ve amacını bilmek demektir.Dolayısıyla örnek alınan işlerden hem bir fayda görülür hem de sevap kazanılmasına sebep olunur.

Körü körüne taklit etmek ile ilgili büyüklerimizin kitaplarında bir çok hikaye vardır.Bunlardan 2 tanesini sizinle paylaşmak istiyorum.

1.HİKAYE:Bir evin kedisi ve eşeği varmış.Ev sahibi kediyi çok severmiş bu durumdan dolayı eşek çok kıskanırmış.Bir gün eşek düşünmüş taşınmış ve kendi kendine demiş ki 'acaba ev sahibi kediyi neden çok seviyor?'Bunun sebebini öğrenmeye karar vermiş.Bir gün bakmış ki kedi ile ev sahibi odaya girdiler.Eşek hemen fırsat bu fırsat deyip kapının deliğinden onları izlemeye başlamış.Bakmış ki kedi minderde oturan ev sahibinin üzerine atladı elleriyle yüzüne dokunmaya,kuyruğuyla ensesini okşamaya başladı.Eşek aynısı yapmaya karar vermiş , hemen kapıyı şiddetle açarak ev sahibinin üzerine atlamış,ön ayaklarıyla adamın yüzüne vurmaya başlamış ve kuyruğuyla adamın ensesini şaplatmış .Ev sahibi adam bir bu tarafa yuvarlanmış,bir şuraya yuvarlanmış.Zar zor kendini toparlayıp ayağa kalkmış ve eline aldığı sopayla eşeği sudan gelene kadar dövmeye başlamış.Eşek hala nerede yanlışlık yaptım diye düşünüyormuş.

2.HİKAYE:Tuz yüklü adam ile sünger yüklü adam derenin kenarına gelmişler.Tuz yüklü adam dereden geçersem sırtımdaki tuz torbası suya batacağı için eriyecek ve karşı tarafa hafiflenmiş olarak geçerim diye düşünmüş.Ve dediğini yaparak dereye girmiş.Tuz suya değdikçe erimiş ve derenin karşı tarafına kuş gibi geçip gitmiş.Ancak kendi sırtındaki yükün farkında olmayan sünger yüklü adam da aynısını yapmaya kalkışınca sırtındaki sünger su çekmeye başlamış ve derenin ortasında suya batarak boğulmuş.

Bu misaller bize şunu öğretiyor.Taklit etmeyeceğiz örnek alacağız.

Biz Müslümanlar bir durumu hayatımıza aldığımızda onu örnek almamız gerekir.Resulullah (sav)ın sünnetini örnek almayanlar onun gaye ve amacını bilmeyenler hem sevap kazanamazlar hem de sünnetin ruhuna aykırı hareket etmiş olurlar.Dolayısıyla Resulullah (sav)ı sünneti örnek alınır,taklit edilmez.

Resulullah (sav)ın sünnetinden bazılarının hayatımızdaki durumuna bakalım:

1-Peygamber efendimiz (sav) bir gün mescide girerken ayağındaki çorabı çıkartmış.Bunu görenler de hemen çoraplarını çıkartmaya başlamışlardır.Resulullah (sav) onlara şöyle demiştir."Çorabıma yerdeki bir necaset bulaştı onun için çıkarttım.Peki size ne oluyor ki çoraplarınızı çıkartıyorsunuz?"

2-Peygamber Efendimizin (sav) en güzel sünnetlerinden birisi de misvak kullanmasıdır.Misvakın amacı sağlık ve diş temizliği içindir.Bugün misvak kullanan bir çok kardeşimizin misvakları temizlik aracı olması şöyle dursun üstündeki yemek artıkları ve tozlar bir hastalık aracı haline dönüşmüştür.Oysa misvak temiz tutulmalı ve her kullanımdan sonra yıkanmalıdır.

3-Resulullah (sav) son yıllarında baston kullanmıştır.Sebebi de yaşlılıktan dolayı yolda rahat yürümek ve kendisine destek içindi.Bugün 20 yaşındaki sağlıklı bir genç en modern caddede bastonla gezerken sünnete uyduğunu iddia edebilir mi?

4-Resulullah (sav) bazı kıyafet ve eşyaları o günün şartları gereği kullanıyordu.Kışın ortasında herhangi birimizin terlik giyip ,deveye binmeye çalışması sünnete uygun olur mu?

5-Resulullah (sav) taharete çok önem vermiştir.Su olmadığı veya az olduğu zaman taş kullanarak taharet almıştır.Ne yazık ki günümüz de modern binalar da yaşayan bazı insanlar sünnet diye tuvaletlerinde hala taş kullanmalarına ne dersiniz?

Resulullah (sav)ın sünnetlerinin anlamını bilmeden yeri ve zamanını bilmeden uygulamaya kalkışmak sünnete uymak değil,kuru bir taklitçilik demektir.Ve bu taklit bize sevap ve fayda vermediği gibi etrafımızdaki insanların dinden soğumalarına da sebebiyet vermektedir.

Hala tuvalette kağıt kullanmak günahtır diyerek tuvalet kağıdını kullanmayanlar vardır.Bunun yerine tuvalete astıkları bir bezle bir çok kişi kurulanıp sözde temizleniyor.Aynı bezin ıslaklığı ve pisliği o bezi kullanan herkese bulaşmıyor mu?

UNUTMAYIN:Yüce Rabbimiz bize Peygamberimizi(sav) taklit etmeyi değil,örnek almamızı tavsiye ediyor." Andolsun, Allah'ın Resulünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir ÖRNEK vardır."(Ahzap,21)